Bitcoin balinaları hareketlendi, FTX’in bulaşma riski var

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FTX ve Alameda’nın batışı ve SBF’nin kaçmasının ardından kripto para piyasasında deprem etkisi sürüyor. Bir çok yatırımcının FTX’teki fonlarını çekip çekemeyeceği soru işareti iken asıl konu “FTX’e para gönderen hangi borsalar var?” ve “Bu borsaların yüklü para çekememe durumlarında kendi müşterilerinin FTX ile alakası olmamasına rağmen bu durumdan bilgileri var mı?”. Son süreçte bir çok borsa bakiyelerini açıklamaya, kurtarıcı fon kurmaya ve şeffaf davranmaya yöneldi. Ancak son durumda müşteri borsaya para gönderirken ya da çekerken hesabınıza hangi adresten kripto para geldiği; yani borsa, blokzincir adreslerini kontrol etmeli ve bu kontrol esnasında borsa adreslerinden FTX’e yüklü miktarda para gitmiş mi bunun cevabını aramalı. Şu anda Iceberg’in görünen yüzü LUNA, 3A Capital, Celcius ve FTX ise görünmeyen kısmı; yani bulaşma durumu bizler için yüksek risk taşıyor.

Piyasa yaralarını sarmaya çalışırken ve Bitcoin 16.800 dolar seviyesinde işlemlerini sürdürürken, Bitcoin dominansı yüzde 38,2’de. Son dönemde S&P 500 ve Nasdaq ile arasındaki korelasyon zayıflarken, son gelen TÜFE verisi ardından endeksler daha rahat yukarı hareket etmeye başladı ve ABD tahvil faizleri düşüşe geçti. Dolar endeksinin de teknik grafiği 102.50 seviyelerine kadar gerileyebileceğini gösteriyor. Kripto paralarda ise yatırımcının kripto para risklerine, fiyat ve kurum bazlı risklerle karşı karşıya kalması para girişlerinin önünü keserken, LUNA olaylarının daha yaraları sarılmamışken, FTX’in uzun süre çözülemeyeceğini düşündürttürüyor. Bu nedenle para girişleri görmediğimiz piyasada yakın mercekte yönsüz, geniş mercekte ise düşüş yönünde hareketler söz konusu. 

Bitcoin fiyatının tepe taklak olmasının önüne geçen husus ise cüzdan büyüklüklerine göre adlandırdığımız karides, yengeç, balıktan balinaya olan hesaplar Bitcoin alımı yaptılar ve bu düşüşte aldıkları Bitcoin’i soğuk ya da farklı sıcak cüzdanlara çekip muhafaza ediyorlar. Bu husus çok önemli ama unutulmamalıdır ki madencilerin sattığı bir ortamda Bitcoin yeni yukarı trend ya da kalıcı yükseliş başlatamaz. Bitcoin’in çıkarma maliyetleri düşünüldüğünde ortalama 14.000 dolar seviyelerinde olan bazı büyük madencilik firmalarının henüz dayanması ve kapanmaması, havuzlarındaki Bitcoin’leri tamamen tasfiye etmemesi de bu düşüşü biraz hafifletti. Bundan sonraki süreçte Bitcoin’de yönsel olarak bir değişim beklememekle birlikte teknikte indikatör – fiyat pozitif uyumsuzluğun etkisi ile 18.000 dolar seviyesine tepkisel hareketlerini bekliyorum. Ancak yön değişimi için yeterli kanıt olmadığı gibi Bitcoin’in bu seviyeleri aşması için sektörün habere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum.

Bu hafta ABD’de hergün Fed üyesi ya da guvarnör konuşması gelecek. Salı günü ABD ÜFE, çarşamba günü perakende satışlar, perşembe günü ECB TÜFE, cuma ise ABD’nin yumuşak karnı olan konut sektörüne ilişkin ikinci el konut satışlar verisi gelecek. 

Kripto paraların takviminde de eCash’in güncellemesi ile Sandbox’ta yeni avatarların açıklanması salı günü gelirken, Conflux ve VeChain çatallanmaları da 17 Kasım’da gelecek. Genellikle ağ güncellemeleri ve çatallanmalar önemli gelişmeler olurken piyasanın durumu da göz ardı edilmemelidir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin balinaları hareketlendi, FTX’in bulaşma riski var
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!