Adım adım ana akıma doğru: Web Summit 2022

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın önde gelen teknoloji konferanslarından biri olan Web Summit 2022, Lizbon’da 71 binden fazla kişiyi ağırladı, kripto ekosistemi emin adımlarla ilerlediğini gösterdi. 

Güneşli, parlak bir Lizbon günü. İnsanlar güzel havanın da oluşturduğu pozitif enerjiyle Lizbon sokaklarını doldurmaya başlıyor. 500 bin kişilik nüfusa sahip şehir, ilerleyen günlerde 71 binden fazla kişinin katıldığı, devasa bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Tarih 31 Ekim 2022. 

Geçtiğimiz iki yıl tüm dünya için zorlu geçti. Koronavirüs pandemisinin oluşturduğu atmosfer, hayatımızda önemli değişiklikler yaptı. Etkinlikler bu süreç içinde ya iptal oldu ya da dijitale geçti. Dolayısıyla kalabalıkların bir araya geldiği, network yaptığı etkinliklerin sayısı giderek azaldı. Taa ki 2022 yılına kadar. 2022 yılında ise iptal olan ya da dijitale taşınan etkinlikler, eski performanslarıyla, hatta çok daha fazlasını katarak geri döndü. Web Summit de onlardan biri. 2009 yılında Paddy Cosgrave, David Kelly ve Daire Hickey tarafından düzenlenmeye başlanan teknoloji konferansı, 2016 yılına kadar İrlanda’nın başkenti Dublin’de yapılmıştı. 2016 yılında ise etkinliğin adresi, Fado’nun memleketi olan Lizbon oldu. O gün bu gündür Lizbon’da yapılan Web Summit, 2020’de online olarak düzenlendi. 2021’de ise fiziksele dönen etkinlikte şehri 42 bin kişi ziyaret etti. Takvim yaprakları 2022’yi gösterdiğinde ise Web Summit, pandeminin tüm etkisini üzerinden atarak ‘Geri döndüm’ dedi ve 1-4 Kasım tarihleri arasında 160 ülkeden, 71 binden fazla kişiyi ağırladı.

Web Summit’e geçmeden önce, Lizbon’un 31 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında imza attığı etkinliklere kısaca bakmak gerekiyor. Avrupa kıtasının en ucu olan ülkede 31 Ekim günü, FIL LISBON ile başladı. Filecoin Foundation’ın düzenlediği etkinlik, İstanbul’daki Bomontiada’nın biraz daha büyük ölçekli versiyonuna benzeyen, LX Factory’de yapıldı. Filecoin ekosistemindeki geliştiricileri bir araya getiren etkinlikte, birçok atölye çalışması ve panel, katılımcıları karşıladı. 

FIL LISBON’un ikinci gününde, Lizbon’un başka bir köşesinde, SUD LISBOA’da yeni bir etkinliğin ‘start’ı verildi. WOW Summit etkinliğinde onlarca katılımcı Web3’ü konuşmak için, iki yakayı bir araya getiren 25 Nisan Köprüsü’nün hemen dibinde bir araya geldi. Tıpkı İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulan Lizbon’un her köşesinden, blokzincirin temelinde gerçekleşen etkinlikler kendini gösteriyordu. Bu arada WOW’un World of Web3’ün açılımı olduğunu da söylemekte fayda var. Yani, o etkili kalabalığı bir araya getiren yegane ‘şey’ Web3 idi.

Çok yoğun geçen 1 Kasım gününde, saatler 16:00’ı gösterdiğinde, şehrin havalimanına yakın, uzak bir noktasında Web Summit 2022 fitili ateşlendi. Biz de sabah saatlerinde başladığımız etkinlik turuna o gün için noktayı koymak adına, Web Summit 2022’nin düzenlendiği Altice Arena ve Feira Internacional de Lisboa’ya doğru yola çıktık.

Etkinlik alanına gittiğimizde bizi uzun bir kuyruk bekliyordu. Katılımcılar, adete geçen iki yılın acısını çıkarırcasına ateşliydi. Etkinlik 16:00’da açılış konuşmalarıyla başladı. Sahneye ilk çıkan isimlerden biri Paddy Cosgrave oldu. Sonrasında ise Lizbon Belediye Başkanı Carlos Moedas çıktı ve katılımcıları selamladı. Altice Arena’yı dolduran yüzlerce kişi, tıpkı bir futbol maçında ya da bir rock konserindeymiş gibi heyecanlıydı. Açılış konuşmalarının belki de en dikkat çeken nokta, uzun yıllardır devam eden bir teknoloji konferansında bir kripto para borsasının CEO’sunun açılış konuşmacısı olarak yer alması oldu. The Times editörlerinden Katie Prescott’un sorularını yanıtlayan Binance CEO’su Changpeng Zhao, nam-ı diğer CZ, Prescott’tan gelen ofansif soruları ustalıkla savuşturmayı bildi. 4 saat süren konuşmaların ardından ilk gün, Night Summit ile devam etti. Night Summit ile katılımcılar, daha fazla sosyalleşme fırsatı buldu diyebiliriz.

Etkinliğin ikinci gününde ise paneller Altice Arena ve Feira Internacional de Lisboa’ya dağılmıştı. Altice Arena’da daha geniş bir kalabalığa seslenen paneller vardı. Feira Internacional de Lisboa’a baktığımızda, alan 5 farklı kısma ayrılmıştı. İçinde onlarca standın olduğu Pavillion’ların her birinde ise bambaşka konuşmacılar, birbirinden farklı konuşmalar yaptı.

Bu kadar büyük bir etkinlikte en zor şey hiç kuşkusuz panelleri takip etmek oldu. Bu yüzden, böyle etkinliklere katılmadan önce planlamayı doğru yapmak ve dinlenecek panelleri önceden belirlemek çok önemli. 5 farklı Pavillion’da farklı alanlarda çalışan ama teknoloji çatısı altında birleşen birçok markanın standı vardı. Standlar arasında Google Cloud’u da Filecoin’i de Siemens’i de DHL’yi de görmek mümkündü. 

Etkinliğin bir diğer dikkat çeken noktası ise Alpha ve Beta aşamasındaki girişimlere ayrılan bölümler aldı. Burada doğrudan katılımcılarla buluşan girişimler, önemli ‘tanışıklıklara’ imza attı!

Kripto para ve blokzincir tarafında ise Binance’in standının büyüklüğü göze çarpıyordu. Zaten Binance CEO’su CZ de bu etkinliğe katılmadan önce kişisel Twitter hesabı üzerinden, Web Summit’te kriptonun benimsenmesine ilişkin bir tweet atmıştı. Buradan Binance’in böylesine dev bir etkinliği ne kadar önemsediğini anlayabiliyoruz.

Pushing crypto adoption at Web Summit in Lisbon. pic.twitter.com/xK7N2rA8k1

— CZ 🔶 Binance (@cz_binance) November 1, 2022

Binance kadar büyük standlardan biri de Polkadot’tu ancak, Polkadot’un standında sadece Polkadot blokzincirinde yer alan projelere yer verilmişti. 

Web Summit 2022, dünyaca ünlü devasa bir etkinlik olduğu için birçok ülkenin yatırım ofisi de alanlardaki yerini aldı. Invest in Türkiye de onlardan biri oldu. Biz de yaptığımız röportajda Türkiye’de blokzincire olan ilgiyi sorduk. Serkan Ünsal, röportajda blokzincir teknolojisi ve oyna kazan (play-to-earn, P2E) modelinin oyun sektörüne etkisini yorumladı. Ünsal, bu alan üzerine de bir rapor yazdıklarını açıkladı. Röportajın devamına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz:

Etkinlikte önemli isimlerin Q&A’leri de oldu. Böylece katılımcılar, istedikleri kişilere özgürce soru sorabildi. Binance CEO’su CZ, Cardano Kurucusu Charles Hoskinson, Tezos CEO’su Kathleen Breitman ve Polygon CEO’su Sandeep Nailwal, Q&A için de sahneye çıkan isimler oldu. Bu isimler hem farklı panellerde konuşmacıydı, hem de soruları yanıtlamak için sahnedeydi. Bu da aslında artık insanların kripto paralar ve blokzincirler ile ilgili daha fazla soruları olduğunu, benimseme yolunda adımlar attıklarını gösteriyor. Şimdilik geniş bir teknoloji çatısı altında kripto ekosisteminin çok da geniş yer tutmadığını söyleyebiliriz ama düzenlenen Q&A’ler, basın toplantıları, paneller ilginin yoğun olduğunu net bir şekilde gösterdi. Muhtemelen önümüzdeki yıllarda buradaki dominasyonun artacağını, teknoloji alanında ilgili çoğu kişinin kripto ekosistemini de benimseyeceğini söyleyebiliriz.

Bu arada son olarak, etkinlik şehrin her yerine yayılmıştı. Şehrin farklı bölgelerinde Web Summit logoları, yoldan geçenin dikkat çekeceği şekilde konumlandırılmıştı. Ayrıca gündüz paneller ve standların yoğunluğuyla geçen günler, akşam olduğunda ise yerini yine şehrin farklı yerlerinde düzenlenen Night Summit’lere bıraktı. Yani, Web Summit 2022, 1-4 Kasım tarihleri arasında, gecesiyle gündüzüyle Lizbon’u sarmalayan, Lizbon’un sıcak havasını daha da ısıtan bir etkinlik olarak tarihteki yerini aldı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Adım adım ana akıma doğru: Web Summit 2022
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!