CBDC Nedir? Nasıl Çalışır? CBDC’lerin Avantajları Ve Dezavantajları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez bankası dijital para birimi (CBDC), devlet garantili fiat para biriminin dijital modelidir. Bu tür dijital para birimi merkez bankası tarafından verilir ve ülkenin ulusal para birimine sabitlenir.

CBDC’ler, fiat para birimlerine sabitlenmiş ve aynı değeri korumayı sağlayan kripto para birimleri olan sabit paralara çok benzer. Temel farkı, dünya çapındaki devletlerin CBDC’leri yayınlamasıdır.

Dünya çapında 80’den fazla ülke CBDC’leri araştırıyor veya geliştirmeye çalışıyor ve sürecin çeşitli aşamalarında bulunuyor. Bazılarının aktif olarak yer almayan veya iptal edilmiş projeleri bulunurken, diğerleri zaten dijital para birimlerini piyasaya sürdü.. CBDC’ler kripto pazarını etkileyebileceğinden, kripto para birimine yatırım yapıyorsanız bunları anlamak  çok önemlidir.

CBDC Nedir, Nasıl Çalışır?

Her CBDC, bir ülkenin mevcut itibari para biriminin dijital bir temsil varlığıdır ve aynı şekilde çalışır. Birçok ülke kendi CBDC’lerini geliştirdiği için farklı çalışabilirler, ancak aynı prensipte yer almaktadır.

Ülkenin merkez bankası, federal hükümet tarafından desteklenen CBDC’sini yayınlar. Bu CBDC daha sonra çalışanlara ödeme yapmak veya mal ve hizmet satın almak gibi işlemler için yasal ödeme olarak kullanılabilir.

Bu, bize tanıdık gelebilir. Sonuçta, banka hesabınızdan başka bir bankadaki bir arkadaşınızın hesabına para aktarabilirsiniz ve hepsi dijital olarak gerçekleşir. Ancak, bir CBDC ile bu tür bir işlemin birden fazla bankadan geçmesi gerekmez ve birkaç iş günü sürebilir. Tek bir dijital defterde her şey neredeyse anında gerçekleşebilir.

Tüketicilerin ayrıca CBDC’yi kullanmak için bir ticari banka hesabına gerek yoktur. Banka hesabı olmayanlar için bir CBDC, dijital olarak para transfer etmenin bir yolunu sağlayacaktır.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi Türleri (CBDC’ler)

İki tür CBDC vardır: perakende ve toptan satış ve her ikisinin unsurlarını birleştiren melezler.

Perakende Merkez Bankası Dijital Para Birimi

Perakende CBDC’ler genel halka verilir. Bu model kapsamında tüketiciler bir CBDC’yi bir cüzdanda veya hesapta tutabilir ve bunu ödemeler için kullanabilir.

Bu tür CBDC, herkese açık bir dijital bankacılık seçeneği olarak hizmet edecek. Geleneksel bankacılık hizmetlerine ulaşamayan tüketiciler için özellikle yararlı olabilir. Fonlar hükümet tarafından desteklendiğinden banka başarısızlığı riski de bulunmamaktadır.

ABD dahil birçok ülke perakende CBDC modelini izlemeyi seçti. Yaygın olarak bulunan bir CBDC’yi tanıtan ilk ülke olan Bahamalar da perakende modelini tercih etti.

Toptan satış merkez bankası dijital para birimi

Toptan CBDC, finansal kuruluşlar tarafından kullanılacaktır. Bankalar ve diğer finans kurumları, parayı taşımak ve işlemleri daha hızlı tamamlamak için merkez bankasının CBDC’sini kullanabilir. Bu tür CBDC, yurt içi ödemelerin verimliliğini artıracak olsa da, sınır ötesi ödemeler için de oldukça faydalı olacaktır.

Toptan CBDC’nin bir başka avantajı da artırılmış güvenliktir. Bu para birimlerinin işlemleri işlemek ve kaydetmek için kullandığı dijital defterler, banka sahtekarlığını önlemeye yardımcı olur.

Singapur, Malezya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere bazı ülkeler toptan CBDC’ye odaklandı. Ancak birçoğu perakende veya hibrit CBDC’ler geliştiriyor.

Cbdc

CBDC’lerin avantajları ve dezavantajları

İşte CBDC’lerin en büyük artıları ve eksileri:

Avantajları Dezavantajları
Daha etkin ve güvenli ödemeler.Merkez bankaları tam kontrole sahiptir.
Tüketicilerin doğrudan merkez bankasında işlem yapmasına izin verir.Kullanıcılar için daha az gizlilik sağlar.
Ticari bir bankanın çökme riskini yok eder.Yaygın olarak benimsenmesi zor.
kolay izlenim.Merkez ve ticari bankalar arasında rekabeti sağlar.

Kendi CBDC’lerini uygulayan ülkeler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faydalar vardır:

CBDC, ilgili tüm taraflar için faydalı olan daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli işlemleri sağlayabilir. Perakende CBDC’ler oluşturan ülkelerde tüketicilerin merkez bankası fonlarına kolaylıkla erişimi bulunuyor.  Birçok ülkede banka hesabı olmayan büyük nüfus vardır. tüketiciler ticari bir bankada başarısız olabilecek fonlarını riske atmadan bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.  Ülkelerinin merkez bankası istikrarlı olduğu sürece fonları güvende kalır. Tüm CBDC işlemleri dijital bir deftere kaydedildiğinden, fonların bu şekilde izlenmesi daha kolaydır. Bu, yetkililerin dolandırıcılığı ve diğer yasa dışı faaliyetleri tespit etmesine yardımcı olabilir.

Öte yandan, CBDC’nin bazı potansiyel dezavantajları da vardır:

Bir ülkenin merkez bankası, CBDC’si üzerinde tam kontrole sahip olacaktır. Merkez bankası teorik olarak izin verdiği işlem türlerine kısıtlamalar getirmeyi sağlayabilir. Merkez bankası, her işlemle ilgili verilere ve en azından CBDC kullanıcıları hakkında bazı verilere sahip olacaktır. Büyük bir kuruluşta çok fazla kullanıcı verisi olduğunda, gizlilik sorunları potansiyeli vardır. CBDC’lerin yetişmesi zaman alacak. Nüfusun bazı üyeleri dijital para birimlerine erişme araçlarına sahip olmayacak. Diğerleri dijital para birimlerine güvenmedikleri için isteksiz olabilir. Tüketicilerin perakende CBDC’lere erişimi varsa, ticari bankalar işlerinin önemli bir bölümünü kaybedebilir. Bu, bankalar için kötü olur ve banka hisselerinin değeri düşebileceğinden borsayı da etkileyebilir. CBDC ve Kripto Para Birimleri

CBDC bir kripto para birimi değildir. CBDC fikri kripto para birimlerinden gelse de, bunlar çok farklı iki dijital para birimidir.

CBDC ve kripto para birimleri arasındaki temel fark, merkezileşmedir. kripto para birimi, merkezi olmayan bir dijital para birimidir, yani üzerinde merkezi bir kontrol yoktur. İşlemler, halka açık dağıtılmış bir defter olan blok zincirinde işlenir ve kaydedilir. Adından da anlaşılacağı gibi, merkez bankası dijital para birimleri merkez bankası tarafından kontrol edilmektedir.

Kripto para birimleri ayrıca CBDC’lerden daha fazla gizlilik sunar. İşlemler, cüzdan adresleri aracılığıyla gönderilir ve alınır ve belirli bir derecede anonimlik sağlayabilir. Hatta bazı kripto para türleri izlenemez olarak kabul edilir. Bir CBDC ile merkez bankası, kullanıcıların ve işlemlerinin bir kaydına sahip olacaktır.

Cbdc 1

Merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC’ler) örnekler

Çoğu CBDC araştırma veya geliştirme aşamasındadır, ancak piyasaya sürülen birkaç tane vardır. Aşağıda, farklı ülkelerde mevcut veya test edilmekte olan bazı CBDC örnekleri verilmiştir:

Bahamalar, Bahama dolarının dijital bir versiyonu olan Sand Dollar’ı piyasaya sürdü. Bahamalar Merkez Bankası tarafından yetkili finansal kuruluşlar aracılığıyla verilir.

Çin, dijital renminbi veya dijital RMB olarak da bilinen dijital bir yuanı test ediyor. En büyük ekonomilere sahip ülkeler arasında Çin, CBDC’sini geliştirmede en ileri gitti.

Nijerya, işlemleri merkezi bir blok zinciri defterine kaydeden eNaira’yı piyasaya sürüyor. CBDC başlatan ilk Afrika ülkesi.

ABD, bir CBDC başlatmanın maliyetlerini ve faydalarını araştırıyor, ancak Atlantik Konseyi’ne göre en büyük bankalara sahip ülkeler arasında geride kalıyor.

Hala CBDC’lerin ilk aşamalarındayız, ancak bu açıkçası iyi bir fikir. Bunları araştıran ülkeler, dünyanın toplam gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %90’ından fazlasını temsil ediyor. CBDC’ler tamamen nakit paranın yerini alamasa da çoğu ülkenin en azından bir şekilde kendi dijital para birimlerini uyguladığını göreceğiz.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Haber Kaynağı coinnewstr.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
CBDC Nedir? Nasıl Çalışır? CBDC’lerin Avantajları Ve Dezavantajları
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!