Çevre Dostu Kripto Coin’lere 5 Örnek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Tesla’nın Bitcoin ile araç satışını durdurduğunu duyurmasının ardından gözler çevre dostu kripto para birimlerine çevrildi.

Bilindiği üzere Bitcoin, enerjinin çok kullanıldığı bir yapıya sahip. Bu, Bitcoin’in proof-of-work (PoW) adı verilen, Türkçesi ile “emek ispatı” sisteminin bir gereği. Bitcoin gibi, diğer önde gelen kripto para Ethereum da şu anda proof-of-work (PoW) kullanıyor. Öte yandan Ethereum, yakın zaman sonra proof-of-stake (PoS), yani “hisse ispatı” denen, enerji harcaması olmayan başka bir sisteme geçecek.

Dolayısıyla çevre dostu kripto paralar denildiğinde PoS sistemiyle çalışan kripto para birimlerine göz atılmalı. Peki şu anda bunlar hangileri? Çevre dostu kripto paralara birkaç örnek olarak şunlar verilebilir:

Cardano (ADA)

62 milyar dolar değeriyle piyasanın en büyük dördüncü kripto parası konumunda olan Cardano (ADA), PoS sistemiyle çalışıyor. Dolayısıyla Cardano blok zinciri çalışırken önemli miktarda bir enerji harcaması gerçekleşmiyor. Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, ağın yalnızca 6 GWh güç tükettiğini söyledi. Cardano, Ethereum’un da kurucularından biri olan Charles Hoskinson tarafından kuruldu.

XRP (XRP)

XRP de çevre dostu olarak adlandırılabilecek bir başka kripto para birimleri arasında yerini aldı. Bununla beraber, XRP’nin sistemi PoS veya PoW’ye dayalı değil. “XRP Ledger” adında bir dağıtık defter kullanan XRP, “Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA)” adı verilen bir protokole dayanmaktadır.  XRP’yi oluşturan Ripple şirketi de son dönemde sık sık XRP’nin sürdürülebilir ve çevre dostu olmasının altını çiziyor. ABD Başkanı Joe Biden ve ekibinin iklim değişikliği konusunda hassas olması göz önüne alındığında bu durum anlaşılabilir.

XRP, 2012 yılından bu yana faaliyette yer alıyor. Ağın saniyede 1500’ün üzerinde işlem yapabildiği iddia ediliyor.

Stellar (XLM)

XLM, bir dönem XRP fiyatıyla paralel hareket etmesiyle XRP’nin kardeş parası olarak adlandırılmaya başlanmıştı. XLM de XRP ile benzer bir yapıya sahip ve zaten Stellar’ın kurucusu Jed McCaleb, aynı zamanda XRP’nin de kurucu ekibinde yer aldı. 2014 yılında Ripple’dan çatallanarak oluşturulan XLM, PoS veya PoW sistemine dayalı değil ve kendine has, çevre dostu bir sistem kullanıyor.

EOS (EOS)

EOS, son zamanlarda kritik bir fiyat artışı yaşadı. Bu artış, EOS’un ana şirketi olan Block.one’ın 10 milyar dolar yatırımla ve ünlü yatırımcıların katılımıyla EOS blok zincirine dayalı bir kripto para borsası açacağını duyurmasından kaynaklandı.

Öte yandan EOS, PoS’a dayalı olduğundan enerji yükü oluşturmuyor ve bu da kripto parayı çevre dostu yapıyor. EOS, 2017 yılında Dan Larimer ve Brendan Blumer tarafından oluşturulmuştu.

Chia (XCH)

BitTorrent’in kurucusu Bram Cohen tarafından oluşturulan Chia, adından da anlaşılabileceği üzere çevre dostu ve sürdürülebilirliğe odaklanmış olan bir proje. Chia ağı, kullanıcıların merkeziyetsiz ağı çalıştırmak için mevcut sabit disk alanını kullanmalarını sağlayan bir blok zinciri ve akıllı işlem platformu. Ağ, emek ispatı dediğimiz PoS yerine proof-of-space-time, yani “uzay-zaman ispatı” denebilecek bir sistemi kullanıyor. Chia, 2017 yılında tam da kripto para madenciliğindeki aşırı enerji kullanımına karşı olarak kuruldu.

Nano, Holo, Algorand ve PoS sistemine geçtiğinde Ethereum, çevre dostu coin’lere diğer örnekler olarak gösterilebilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

 

Haber Kaynağı coinnewstr.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çevre Dostu Kripto Coin’lere 5 Örnek
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!