Bitcoin fiyatı 40.000 doların altında ucuz mu? Cevap türev verilerinde gizli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin opsiyon piyasaları aşağı yönlü fiyatlanırken, marj yatırımcıları giderek daha fazla uzun pozisyon alıyor.

Bitcoin (BTC) fiyatı, 18 Nisan’da 40.000 dolarlık desteğin altına düştü ve iki haftada yüzde 15’lik bir düzeltme hareketi geldi. Bu durum, yakın vadede 30.000 doların yeniden görülebileceğine dair tahminlerin ortaya atılmasına neden oldu.

Bu arada Avrupa, Müşterini Tanı (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) yasaları kapsamında, “saklama hizmeti içermeyen” özel cüzdanlar için önerilen kurallar da dahil olmak üzere, yatırımcılar için endişe kaynağı haline geldi. Bazı borsalar, kullanıcıları hakkında ek bilgi talep etmeye başladı ve bu da yatırımcıları rahatsız etti.

Avrupa yönetmeliği sıkıntı veriyor

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun Ekonomik ve Mali İşler Komitesi, 14 Mart’ta İş İspatı (PoW) tabanlı kripto varlıklarını yasaklamak veya kısıtlamak üzere oy kullandı, ancak önerilen değişiklik ertelendi.

Daha yakın zamanda, 13 Nisan’da kullanıcılara yönelik bir e-posta bildiriminde, Bitstamp kripto para borsası, müşterilerini platformda devam eden politika yükseltmeleri hakkında bilgilendirdi ve borsa ek bilgi istedi.

Bitstamp artık kullanıcıların, yıllık gelirleri ve kripto paralarının kaynağını kanıtlayan belgelere ek olarak milliyet, doğum yeri ve vergi ikametgahı gibi bilgilerini de istiyor.

14 Nisan’da, kâr amacı gütmeyen grup olan Coin Center, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) 18 Mart tarihli “Borsa” Tanımına İlişkin Değişiklikleri “anayasaya aykırı” olarak nitelendirdi. Teklif, SEC kuralı haline gelirse, merkeziyetsiz platformların büyük olasılıkla borsa olarak kaydolmaları istenecek.

Bununla birlikte, kripto dostu isimler ABD hükümetine katılmak üzere girişimlerde bulunduğundan sektör için her şey olumsuz değil.

15 Nisan’da ABD Başkanı Joe Biden, merkez bankasının denetimden sorumlu başkan yardımcısı olarak hukuk profesörü Michael Barr’ı aday göstermek istediğini açıkladı.

Barr, eski Başkan Barack Obama döneminde Hazine Bakanlığı’nın finans kurumları sekreter yardımcısı olarak görev yaptı. Daha önce 2015’ten 2017’ye kadar Ripple Labs’ın danışma kurulundaydı.

Öte yandan yatırımcıların nasıl konumlandığına dair daha net bir görüntü elde etmek için Bitcoin türev verilerini ölçmek daha mantıklı.

Marj yatırımcıları yükseliş bekliyor

Marj ticareti, yatırımcıların kripto para ödünç alarak pozisyonlarından fayda sağlamalarına, potansiyel olarak getirilerini artırmalarına olanak tanıyor. Söz gelimi, riski artırmak için Tether (USDT) ödünç alarak kripto para birimleri satın alınabiliyor.

Öte yandan Bitcoin borçlananlar, fiyat düşüşü beklediklerinde kripto paraları açığa satabiliyor. Vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak, teminatlı uzun ve kısa vadeli işlemler arasındaki denge her zaman eşleşmeyebiliyor.

OKEx borsasında USDT/BTC paritesine ait marjlı borç verme oranı. Kaynak: OKEx

Yukarıdaki grafik, 14 Nisan’da oranın 13’ten mevcut seviye olan 17’ye yükseldiğini yatırımcıların son zamanlarda daha fazla Tether borç aldığını gösteriyor. Gösterge ne kadar yüksekse, profesyonel yatırımcılar Bitcoin fiyatına o kadar güveniyor demektir.

11 Nisan’da ulaşılan marjlı kredi verme oranındaki 20 seviyesi, altı ayın en yüksek değeri ve yükselişe işaret ediyor.

Bitcoin opsiyonları korkuya işaret ediyor

Bununla birlikte geçen hafta Bitcoin, 40.000 dolar civarında yatay ilerlediği için piyasanın bir sonraki hareketini tahmin etmek zorlaştı. Yine de %25 delta eğrisi, arbitraj masaları ve piyasa yapıcılar yukarı veya aşağı koruma için aşırı ücret aldığında bu önemli bir işaret olarak değerlendirilir.

%25 delta eğrisi, benzer alım (call) ve satım (put) opsiyonlarını kıyaslar. Korku hakim olduğunda bu veri pozitife dönecektir, çünkü koruyucu satım opsiyonu primi benzer risk alım opsiyonlarından daha yüksek olacaktır.

30 günlük Bitcoin opsiyonlarına ait %25 delta eğrisi. Kaynak: Laevitas.ch

Yatırımcılar Bitcoin fiyatı çöküşünden korkuyorsa bu gösterge %8’in üzerine çıkacaktır. Öte yandan heyecan yaşanması ve yükseliş beklenmesi durumunda negatif %8’lik bir değer görülmelidir.

Yukarıda gösterildiği gibi, tarafsız alanda 30 gün dolaştıktan sonra 8 Nisan’da %8 ile “korku” moduna girdik. %25 delta eğriliği göstergesi düşüş trendine geçtiğinde Bitcoin zaten 43.000 doların altına inmişti.

Bitcoin opsiyonlarından gelen olumsuz göstergeye rağmen marj işlem verileri; arbitraj masalarının ve piyasa yapıcıların 40.000 doların altındaki düşüşün tersine döneceğinden emin olduklarını gösteriyor.

OKX marj kredi oranı, profesyonel yatırımcıların 14 gün içinde yüzde 15’lik BTC fiyat rallisinin ardından yükseliş beklentilerini artırdığını gösterdi. Bu veri şu anda düşüş bekleyenler için rahatlatıcı olmalı.

Ne olursa olsun, primli alım satım opsiyon işlemlerini görmezden gelmek için hiçbir sebep yok. Fiyat düşüşü ihtimalinin hala güçlü kaldığı kesin. Sonuç olarak, bazen en iyi işlem hiçbir şey yapmamak, beklemek ve fiyat hareketinin yönünü belirlemektir.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin fiyatı 40.000 doların altında ucuz mu? Cevap türev verilerinde gizli
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!