MASAK’ın kriptoyla tanışıklığı sandığınız kadar yeni değil

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanun koyucu kurum, şüpheli işlemler arasına parasal değeri olan ve olmayan tüm işlemleri dahil ederek şüpheli işlemlerin tanımı konusunda çok geniş bir alan açmıştır.

Kripto varlıklar ve regülasyon konusu uzun zamandır tartışılıyor. Gerek AB Kripto Varlık Düzenlemesi (MiCA) gerekse ABD’deki regülasyon çalışmaları ülkemizin gündeminde ön sıralarda yer alıyor. Yakın zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in açıklamalarıyla başlayan regülasyon tartışmaları ise sürüyor. 

Ancak gözden kaçmaması gereken bir konu var: Ülkemizde kripto varlıklar hakkında bazı düzenlemeler halihazırda mevcut. Söz konusu düzenlemelerden biri de Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından 18.04.2022 tarihinde yayımlanan rehber. “Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi” başlığı ile yayımlanan bu rehberde, kripto varlık borsalarının, yani kripto varlık işlem sağlayıcıların genel ve sektörel çerçevede bildirmeleri gereken şüpheli işlemler tanımlanmış ve bu işlemlerin bildirim usulleri belirtilmiştir. FATF’i ve sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın neden bu rehberi yayımladığını inceleyelim.

Financial Action Task Force (Mâli Eylem Görev Gücü), 1989 yılında G-7 ülkelerinin Paris’te gerçekleştirdiği toplantıda kurulan, hükümetler arası bir organizasyondur. Bu organizasyonun amacı kısaca, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak, bu standartların uygulanması ve standartlara dair tedbirler alınmasını sağlamak ve teşvik etmektir. İşte bu bağlamda Türkiye’nin de tarafı olduğu FATF kuralları gereğince hem MASAK tarafından bu rehber yayımlanmış hem de 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. 

Read more

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
MASAK’ın kriptoyla tanışıklığı sandığınız kadar yeni değil
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!