Arjantin, Nijerya ve Türkiye’de Bitcoin fiyatı zirve yaptı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin fiyatı dünyanın en çok enflasyon yaşanan ülkelerinde rekor tazeledi. 23 ve 24 Ekim tarihleri arasındaki 30 saat boyunca Arjantin pezosu, Nijerya nairası, Türk lirası, Laos kipi ve Mısır poundu karşısında Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

#Bitcoin just hit an all-time high in Argentina, Turkey and Nigeria. pic.twitter.com/sKRNUaBMX8

— Miles Deutscher (@milesdeutscher) October 26, 2023

Ülkelerde yaşanan devalüasyonun Bitcoin fiyatının yüzde 16’lık artışı ile birleşmesinin bir sonucu olarak yeni rekorlar geldi. Naira ve lira 24 Ekim ve 25 Ekim tarihlerinde ABD doları karşısında en düşük seviyelerini görürken, peso tüm zamanların en düşük seviyesinin yalnızca yüzde 0,85 üstünde işlem gördü.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, Venezuela şu anda yüzde 360 ile en yüksek yıllık enflasyon oranına sahipken, onu yüzde 314 ile Zimbabwe, yüzde 256 ile Sudan ve yüzde 122 ile Arjantin takip etti. 

IMF’nin verilerine göre Türk lirası ve Nijerya nairası ise sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 25’lik yıllık enflasyon oranlarıyla altıncı ve on beşinci sırada yer aldı. 

Dünya ülkelerinin yıllık enflasyon oranlarına göre ısı haritası. Kaynak: IMF

Kripto gözlemcileri uzun zamandır Bitcoin ve stablecoin gibi dijital varlıkların yükselen enflasyona karşısında güvenli bir liman olarak görüyordu. Gelen son yerel Bitcoin fiyatı rekorları ise bu görüşü daha da destekledi.

Kripto paraları benimseyen ülkeler

Chainalysis tarafından 12 Eylül tarihinde yayımlanan bir rapora göre kripto paraları en çok benimseyen ikinci ülke Nijerya olurken Türkiye ve Arjantin ise 12’nci ve 15’inci sırada.

With inflation at 99% in #Argentina, it’s 99% likely that the citizens of that beautiful country would benefit from #Bitcoin.

— Michael Saylor⚡️ (@saylor) February 15, 2023

Buna karşın bu ülkelerin hükümetleri kripto paralara çok da olumlu bir gözle bakmıyor. Nijerya, merkez bankasının Şubat 2021’de yerel bankaların kripto para borsalarına hizmet vermesini yasaklamasının ardından nihayet kripto paralara daha sıcak bakmaya başladı. 

Aralık 2022 tarihinde Nijerya’nın kripto paralarını “yatırım sermayesi” olarak tanıyan bir yasa tasarısı geçirme niyetini açıklamasıyla durumda ilerleme kaydedildi. Ülkenin kripto paralara karşı duruşundaki değişikliğin ana nedenlerden biri olarak “küresel uygulamalara” ayak uydurma ihtiyacı gösterildi. 

Türkiye oldukça yüksek sayıda kripto para meraklısına ev sahipliği yapmasına rağmen Merkez Bankası, Nisan 2021 tarihinde mal ve hizmetlerde kripto parayla ödeme yapılmasını yasakladı. 

#Bitcoin fixes this
I’m back in my beautiful country, Turkey, after 6 months. Shocked to witness the same goods costing 3–4 times more already. Rents, food, public transport, and more costs skyrocket regularly. High inflation’s devastation is real and alarming. pic.twitter.com/X4N4Axuh1n

— Gülben Gözü (@gulbengozu) August 28, 2023

Türkiye, Türk lirasını dijitalleştirmek için merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerinde de çalışıyor. Arjantin’de yaşanan enflasyon krizinin yönü ise Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin sonuçlarından etkilenebilir. Başkan adayı Javier Milei, 19 Kasım’daki ikinci tur oylamasında rakibi Sergi Massa ile karşı karşıya gelecek.

Halen ülkenin ekonomi bakanı olarak görev yapan Massa, ülkenin uzun süredir devam eden enflasyon krizini “çözmek” için Arjantin’in “mümkün olan en kısa sürede” CBDC’lere geçiş yapması gerektiğini savunuyor.

Argentina’s present provides a glimpse into America’s future, where the central bank raised interest rates 15 percentage points to 133% on Oct. 12. But with #inflation running at 138% and budget deficits and debt rising, the rate hikes will have no effect on reducing inflation.

— Peter Schiff (@PeterSchiff) October 26, 2023

Massa geçtiğimiz günlerde ABD dolarını Arjantinlilerden uzak tutma niyetini dile getirmiş ve Arjantinlileri gerçek “vatansever” olmaya davet ederek Arjantin pesosunu savunmaya davet etmişti. Massa’nın rakibi Milei ise Arjantin Merkez Bankası’nın kapatılmasını savunuyor ve Arjantin’in ABD dolarına geçmesi gerektiğini söylüyor.

İlginizi çekebilir: Cumhurbaşkanlığı açıkladı: Dijital varlıklara vergi geliyor

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Arjantin, Nijerya ve Türkiye’de Bitcoin fiyatı zirve yaptı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!