Ethereum benzeri sözleşmeler artık Bitcoin’de

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir Bitcoin geliştiricisi, soft fork’a ihtiyaç duymadan Bitcoin’e daha etkileyici zincir dışı akıllı sözleşmeler getirmenin yeni bir yolunu sundu.

ZeroSync proje lideri Robin Linus’un 9 Ekim’de “BitVM: Bitcoin ile Her İşlemi Gerçekleştir” başlıklı teknik inceleme belgesi yayımladı. BitVM, Bitcoin’in konsensüs kurallarını değiştirmeden, Turing-complete Bitcoin sözleşmelerinin tamamlanmasına olanak tanıyor.

Hesaplanabilirlik teorisinden hareketle herhangi bir hesaplama problemine cevap verebilen sistemleri baz alan akıllı sözleşmelere Turing-complete deniyor.

BitVM ile Bitcoin sözleşmelerinin “mantığı” zincir dışında yürütülecek ancak Ethereum’un optimistic rollup’larına benzer şekilde Bitcoin üzerinde doğrulama yapılacak. 

BitVM’nin mimarisi, bir kanıtlayıcının iddialarda bulunabileceği ve bir “doğrulayıcının” yanlış iddialar söz konusuysa kanıtlayıcıyı cezalandırmak için “fraud proof” gerçekleştirebildiği bir sorgulama-yanıt modeline dayanıyor. 

Linus, Bitcoin’in mevcut haliyle imzalar, timelock’lar ve hashlock’lar gibi temel işlemlerle sınırlı olduğunu ancak bunun artık bir dizi uygulamayı hesaplayabilen BitVM ile genişletilebileceğini açıkladı. 

“Potansiyel uygulamalar arasında Satranç, Go veya Poker gibi oyunlar ve özellikle Bitcoin sözleşmelerindeki geçerlilik kanıtlarının doğrulanması yer alıyor.”

Linus sözlerine şöyle devam etti: “Ek olarak, BTC’yi yabancı blokzincirlere bağlamak, bir tahmin pazarı oluşturmak veya yeni işlem kodlarını taklit etmek mümkün olabilir.“

Linus, modelin tek sınırlamasının bir kanıtlayıcı ve bir doğrulayıcıdan oluşan iki taraflı bir ayarla limitlenmesi  ve programları yürütmek için hem yüksek oranda blokzincir dışı hesaplamanın hem de iletişim gerekliliğinin altını çizdi.

Linus, bir sonraki “dönüm noktasının” Bitcoin sözleşmelerini yazmak ve hata ayıklamak için üst düzey bir programlama dili Tree++’a ilave ederek BitVM’yi tam anlamıyla kullanmak olduğunu söyledi. 

BitVM, Kasım 2021’de gerçekleşen Taproot soft fork’uyla etkinleştirilmişti.

Linus, sekiz sayfalık teknik inceleme belgesine Ethereum araştırmasından elde edilen optimistic rollup’lar ve Merkle ağaçları üzerine yapılan bir çalışmaya değinerek de katkıda bulundu.

Bitcoin uzmanlarından BitVM yorumları

Ünlü Bitcoin uzmanı Eric Wall, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, BitVM teknik incelemesinde ana hatlarıyla belirtilen kavramların “teyit edildiğini” ve gerçek dünyada kullanımından çıkacak sonuçlara “temkinli bir şekilde heyecanlandığını” belirtti. 

Bitcoin analisti Dylan LeClair de BitVM’nin teknik incelemesinden etkilendiğini belirtti ancak Bitcoin Core katılımcısı Adam Back ise insanların henüz bu gelişme konusunda çok fazla heyecanlanmaması gerektiğini öne sürdü.

for people getting (over) excited, this is cool but effectively a generalization of a two-party game – it says right in the abstract – so it’s a bit like Greg Maxwell’s 2016 ZKP contingent payments implemented example https://t.co/OeHRsbFjud

— Adam Back (@adam3us) October 9, 2023

İlgili: BIP-300 biff: Yıllar önceki Bitcoin Drivechain önerisi üzerine tartışmalar yeniden alevleniyor

Blokzincir alanındaki geliştiricilerden biri “dotta” ise GitHub’da mevcut bir proof-of-concept sistemi olduğunu belirtti.

Başka bir X kullanıcısı Sam Parker ise BitVM’nin Bitcoin’leri bu sözleşmelere “kilitlemeye” zorlamayacağını açıklayarak, Bitcoin maksimalistleri arasındaki ortak korkuyu ortadan kaldırmaya çalıştı. 

“Sonuç olarak bu bir tercihtir. Coinlerinizin Turing-complete sözleşmesinde kilitlenmesine güvenmiyorsanız (ki bu gayet anlaşılabilir bir durum), coinlerinizi Turing-complete bir akıllı sözleşmeye kilitlemeyin. UTXO sisteminin güzelliklerinden biri gerçekten güvenli olmasıdır.”

Psage gibi diğer trader’lar ise BitVM’nin bir sonraki boğa sezonunda Bitcoin’in değerine değer katacağını vurguladı.

The bullish stuff around #Bitcoin is snowballing, lots of them controversial, nevertheless a few off my finger tips:
– BitVM
– Ordinals
– Multiple Pres Candidates talking about it
– ETF
– Halving
– Privacy improvements
– Exponential Hash Rate increase
– Countries mining
….

— psage (@perspiringsage) October 9, 2023

Cointelegraph görüşlerini almak üzere Linus’a ulaşmaya çalıştı ancak Linus sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Magazin: Tüm Sokakların Kurdu Bitcoin’in 1 milyon dolara ulaştığı bir dünya için endişeleniyor: Hall of Flame

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Ethereum benzeri sözleşmeler artık Bitcoin’de
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!