OpenSea, telif hakkı için yeni zincir üstü araç başlatıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NFT pazar yeri OpenSea, yaratıcıların telif ücretleri uygulamasına yardımcı olacak yeni bir “zincir üstü” araç başlatıyor. 

CoinGecko’ya göre, NFT piyasasının yüzde 66’sına hükmeden OpenSea, bu alandaki diğer NFT şirketleri son birkaç aydır kendi stratejilerini uygulamaya devam ederken, sessiz kalmıştı.  

OpenSea CEO’su Devin Finzer 6 Kasım tarihli bir blog gönderisinde, ücretlerin isteğe bağlı olduğu pazar yerlerinde, “gönüllü içerik oluşturucu ücreti ödeme oranının yüzde 20’nin altına düşmesine şahit olduklarını belirtti. Finzer, ayrıca diğer pazarlarda ise içerik oluşturucu ücretlerinin kesinlikle öyle olmadığının altını çizdi. 

OpenSea CEO’su pazar yerinin, yaratıcıların telif haklarını “zincir üzerinde uygulamalarını” sağlamalarına imkân tanıyan yeni bir araç başlattığını duyurdu.  

There’s been a lot of discussion over the past few months about business models for NFT creators & whether creator fees (“royalties”) are viable.

Given our role in the ecosystem, we want to take a thoughtful, principled approach to this topic & to lead w/ solutions.

— OpenSea (@opensea) November 6, 2022

Finzer, söz konusu aracı basit bir kod parçası olarak nitelendirdi. Bu kod ise, içerik oluşturucuların yeni ve gelecekteki NFT koleksiyonlarını akıllı sözleşmelerde ve güncellenebilir akıllı sözleşmelerde telif haklarını uygulamasına olanak tanıyor. 

Finzer, “Pek çok içerik oluşturucunun zincir üstü telif hakları uygulamasını istediği gayet ortada. Ve aslında bu karar onların vermesini istiyoruz. Bu pazar yerleri tarafından onlar için verilen bir karar olmamalı” ifadelerini kullandı. 

Finzer, ayrıca OpenSea’nin zincir üzerinde bir uygulama aracı kullanarak yeni koleksiyonlar için telif ücreti uygulayacağını, ancak bunu tercih etmeyen yeni koleksiyonlar içinse bunun uygulanmayacağını belirtti. 

Finzer, insanların bu yeni özel çözüm aracını kullanması gerekmediğini, yaratıcıların ise istedikleri çözüm aracını kullanabileceklerini kaydetti. 

Yeni telif ücreti aracı, halihazırda mevcut olan NFT koleksiyonları için uygulama zorluğu oluşabileceğinden kullanıma sunulmayacak. 

Finzer, “Bildiğimiz kadarıyla, güncellenemeyen akıllı sözleşmelere sahip mevcut koleksiyonlar için zincir üstü içerik oluşturucu ücreti uygulamasını sağlamanın tek yolu, standart koleksiyonu yeni bir akıllı sözleşmeye kaydırmaktır” dedi. 

Finzer, “Bize göre, en iyi fikir platformdaki mevcut içerik oluşturucuların para kazanmanın yeni ve alternatif yolları alıcıları ve satıcıları telif ücreti ödemeye teşvik etmektir” açıklamalarında bulundu. 

Bununla birlikte Finzer’a göre, yeni zincir üstü telif hakları uygulaması, bazı koleksiyonların alt grupları için zincir dışı ücretleri uygulamaya devam etmek, isteğe bağlı içerik oluşturucu ücretlerine izin vermek ve içerik oluşturucular için diğer zincir üstü uygulama seçenekleri üzerinde iş birliği yapmak gibi seçenekleri de barındırabilir. 

İlginizi çekebilir: OpenSea, OpenRarity geri bildirimlerinin ardınan protokolü revize etti 

Öte yandan OpenSea’nin yeni aracı, içerik oluşturucuları ve Twitter topluluğu arasındaki tepkiler birbirine girdi. Sappy Seals NFT koleksiyonunun kurucusu ve The Pixlverse ve Pixl Labs’ın kurucu ortağı Wab.eth, Twitter’da 60 bin takipçisine “Aslında telif haklarının kaldırılmasına katılmıyorum, ancak bu uygulamayı takdir ediyorum” açıklamalarında bulundu.  

I don’t fundamentally agree with the removal of royalties though but I do appreciate this execution. There has to be give and take with these things.

Recognizing you are making a (unavoidable) change that harms your audience but also simultaneously presenting a solution.

— wab.eth ❁ (@wabdoteth) November 6, 2022

Diğer kullanıcıların ise cevaplanmadığını düşündükleri soruları vardı. Deadfellaz NFT koleksiyonunun yaratıcılarından biri olan Betty, 89 bin takipçisine “pazarda halihazırda mevcut olan NFT koleksiyonları ve içerik oluşturucuları için bu yenilik pek de bir plana sahipmiş ve net cevaplar verilmiş gibi durmuyor” ifadelerini kullandı. 

Her ne kadar OpenSea tarafından daha sonrasında belirtilmiş olsa da Betty, “Önerilen stratejilerle ilgili olarak yakında onlardan daha somut bilgiler almayı dört gözle bekliyorum” dedi. 

After speaking with @opensea it feels like there is no plan and no clear answers were given in regards to existing collections & artist’s royalties. Communication has been misleading and facts are not there. Speak up if you feel a certain way about this because it has impact.

— BETTY (@betty_nft) November 6, 2022

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
OpenSea, telif hakkı için yeni zincir üstü araç başlatıyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!