NFT satın almak telif hakkı sahibi olmakla eşdeğer mi? (II)

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz haftalarda NFT’leri ayrıntılı olarak ele aldık. Bu hafta ise NFT pazaryerlerini ve örnek davaları inceleyeceğiz.

NFT pazaryerleri NFT oluşturma, satma ve koleksiyonlar yayımlama hizmeti veren platformlardır. Bu yazıda NFT pazaryerlerinin işlevlerinden ziyade bu pazaryerlerinin hukuki özellikleri ve kullanıcıların yükümlülüklerini ele alacağız. 

NFT alım-satım işlemlerinin yapıldığı pazaryerlerine Opensea, Nifty Giftaway veya Rarible gibi birçok örnek gösterilebilir. Alım satım özelliklerinin yanı sıra pazaryerleri NFT’lerin görüntülenmesi, üretimi ve off-chain NFT’ler için saklama hizmeti de veriyor. Geçen hafta bahsettiğimiz gibi off-chain NFT’lerin metaverileri zincir üzerine kaydedilir fakat temel teşkil eden içerik ise IPFS ya da pazaryerlerinin sunucularında saklanır. Bu sayede sunucu var olduğu ve veriler sunucuda saklanabildiği sürece off-chain NFT’nin içeriği de dijital yaşamına devam edebiliyor. Haliyle burada pazaryerlerinin veri saklama yükümlülüğü de önemli bir öncelik teşkil ediyor.

NFT’lerin oluşturulması ve satılması her pazaryerine göre farklılık gösteriyor. Özünde işlem sadece almak veya satmak olsa da bu farklılığın temel sebebi hizmet şartlarının her pazaryerinde farklı olmasından kaynaklı. Bu sebeple öncelikli olarak kişi hangi pazaryerini kullanacağına dikkat etmeli ve pazaryerlerinin özelliklerini incelemeli ki amacına uygun ve doğru bir pazaryeri seçebilmeli. Sonuçta bazı pazaryerleri sadece belirli blokzincirlerde çalışabilirken bazıları birden çok blokzincirde çalışabilmekte. Hatta bazı pazaryerleri herhangi bir platformda oluşturulmuş NFT’ler satılabilirken NBA TopShots gibi pazaryerleri ise çeşitli sınırlamalarla hizmet verebiliyor. Pazaryerine karar verdikten sonra ise dikkat edilmesi gereken husus hem alıcı hem de satıcılar için hizmet şartları sözleşmeleridir. Çünkü bu sözleşmelerde hangi lisansların kullanıldığı, aldığınız hizmete karşılık sözleşme tarafı olarak hangi yükümlülüklerinizin olduğu ve bu yükümlülükler karşılığında ise pazaryerinin alacağı bedelleri net bir şekilde görebilirsiniz. 

Read more

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
NFT satın almak telif hakkı sahibi olmakla eşdeğer mi? (II)
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!