Kaiko’dan 2023 Raporu: Bitcoin Yükselişi ile Tüm Finans Piyasasına Liderlik Etti!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, 2023 yılının kapanışına günler kala %160’ın üzerinde artışla en çok yükseliş yaşayan varlıklardan biri oldu. 

Dijital varlık veri sağlayıcı Kaiko 23 Aralık tarihinde yayınladığı 2023 raporunda, Bitcoin’in bu yılı %160’ın üzerinde artışla en iyi performans gösteren varlıklardan biri olarak kapatmaya hazırlandığını söyledi.

Verilere göre Bitcoin’i yalnızca yıl içerisinde ciddi yükselişler ile ara ara gündeme gelen teknoloji devi Nvidia (NVDA) geçti. En büyük kurumsal Bitcoin balinası MicroStrategy’de ise BTC varlıkları sayesinde büyük kar oranı elde ederken bu durum hisse senetlerinin fiyatlarına da yansıdı.

ABD Borsası Nasdaq ise Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını durdurması ve küresel rahatlama evresine geçiş sinyalleri ile birlikte bu yıl ciddi manada değer artışı yaşamıştı. Ancak Bitcoin’den daha fazla değer kazanmasına yeterli olmadı.  Altın bu yıl az da olsa bir değer artışı yaşarken petrol ve bond zarar ettirdi.

Binance’de pazar payı kaybı

Raporda, Binance’in iyi başladığı bir yıl olan 2023’de sene içerisinde ABD ile yaşadığı problemler ve sıfır işlem ücreti kampanyasının bitip tekrardan başlaması nedeniyle pazar payının %62,3’ten %43,8’e düştüğüne yer verildi. Ayrıca Binance.US işlem hacminin neredeyse sıfıra gerilediği belirtildi.

Likiditenin gitgide artış yaşadığını belirten Kaiko, çoğunluğun yine Binance’de olduğunu söyledi. Kaiko, ilk 8 kripto para borsasının piyasa derinliğinin %91,7’sini elinde tuttuğunu kaydetti.

Bitcoin ve geleneksel varlıklar

Bitcoin’in uzun süredir enflasyondan koruma aracı olarak görüldüğünü belirten Kaiko, yakın tarihte fiyatın makro koşullara ve dolar endeksine bağlı olduğunu ifade etti. Bu yıl eğilimin tersine döndüğünü ve korelasyonun ciddi bir düşüş sergilediğini belirtti.

Solana ve FTX

Kaiko ayrıca FTX çöküşü ile birlikte 10 doların altına gerileyen Solana (SOL) için de bir paragraf ayırdı. En çok karşılaştırdığı kripto para olan Ethereum’a (ETH) göre ciddi değer kazandığını vurgulanırken bu yükselişte ekosistemin airdroplarının oldukça etkili olduğu belirtildi.

İflas eden kripto para borsası FTX’in elindeki tokenların değerleri de bu süreçte artış yaşadı.

Stablecoinler

Bu yıl mart ayında yaşanan ABD bankacılık krizi sırasında Circle’ın stablecoin’i USDC’nin de-peg olması piyasanın stablecoinlere yönelik kırılganlığını tekrardan gösterdi. Yaz aylarında Tether’de (USDT) benzer bir problem yaşandı ancak bu yıl “gerçek” depeglerin nadir yaşandığı gözlemlendi.

Curve Finance (CRV) krizi

Curve’ün yıl içerisinde likidite havuzlarına yönelik saldırı nedeniyle düşen CRV fiyatı ile kurucu Michael Egorov neredeyse tasfiye olacaktı. Bu tehlikenin farkına varan kurucu hızlıca harekete geçerek OTC yoluyla 0,40 dolar fiyatla milyonlarca dolar değerinde CRV satmıştı.

CoinGecko verilerine göre Bitcoin, yazım esnasında 43.210 dolardan işlem görüyor.

Kaiko’dan 2023 Raporu: Bitcoin Yükselişi ile Tüm Finans Piyasasına Liderlik Etti! isimli makale Akın Akalın tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kaiko’dan 2023 Raporu: Bitcoin Yükselişi ile Tüm Finans Piyasasına Liderlik Etti!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!