Çin Merkez Bankası Kripto Paralara İlk Kez Yer Verdi: Küresel Düzenleme Çağrısı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin Merkez Bankası, finansal istikrar raporunun son versiyonunda ilk kez kripto paralara ait ayrı bir bölüme yer verdi.

Çin Halk Bankası adıyla bilinen Çin Merkez Bankası, tarihte ilk kez finansal istikrar raporunda kripto paralara ait ayrı bir bölüm açtı. Söz konusu bölümde kripto paraların diğer yatırım araçlarıyla benzer risklere sahip oldukları ve bu noktada benzer düzenlemeler gerekeceği ifade edildi.

Kripto paralar için ayrı bir bölüm oluşturulması veri boşluklarını azaltmak, parçalanmayı azaltmak ve düzenleyici arbitrajı ortadan kaldırmak için ideal bir yöntem olarak yorumlandı.

Öte yandan kripto paralara özgü bazı bileşenlerin bu sektörü geleneksel finans ürünlerinden daha riskli kıldığı vurgulandı:

Geleneksel piyasadaki düzenlenmemiş yasa dışı varlıklara ait risklerinin hepsi kripto para alanında da mevcuttur. Kendi kendini yürüten akıllı sözleşmelerde “negatif geri bildirim” düzenleme mekanizmalarının olmaması gibi yeni risk türlerinin piyasada “ani çöküşlere” yol açma olasılığı daha yüksektir. Blokzinciri ile zincir dışı arasındaki veri etkileşimi sürecindeki güvenlik boşlukları hacklenmeye karşı savunmasızdır, bu da piyasa manipülasyonuna ve piyasa başarısızlığına yol açar.

Raporda merkeziyetsiz finans (DeFi) sektörüne ait platformlarının bir çoğunun aslında “merkezi” yapılara sahip olduğunu ve bu durumun beraberinde büyük riskler getirdiği ifade edildi:

Merkeziyetsiz finansın (DeFi) yönetişim mekanizması esasen “merkezi” bir yapıya sahiptir ve içerideki birkaç kişi tarafından diğer yatırımcıların zararına olacak şekilde kolayca kontrol edilebilir. Varlıkların anonimliği ve geri alınmalarının zorluğu kara para aklama ve terörle mücadele finansmanı risklerine yol açmaktadır.

Söz konusu raporda, G20 ülkelerinin merkez bankaları ve finansal düzenleyicilerden oluşan Finansal İstikrar Kurulu’na (FSB) da yer verildi. FSB’nin “sert” kripto para düzenlemelerine değinen ve bunları bir noktada destekler açıklamalarda bulunan rapor, küresel çaplı ve koordine bir regülasyon sisteminin gerekliliğini vurguladı.

Bitcoin ve kripto para birimlerinin yasak olduğu Çin’de böyle bir karar alması yakın zamanda bir boğa sezonuna başlayacağı düşünülen piyasa için büyük bir adım olduğu düşünülüyor. Çin’in halihazırda yasak olmasına rağmen bir “kural” koyması nispeten bu sektörü tanımaya tekrar başladığını akıllara getirdi.

Çin Merkez Bankası’nın yeni başkanı Pan Gongsheng, Bitcoin konusunda söz vererek spekülasyonları durduracağını söylemişti.

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çin Merkez Bankası Kripto Paralara İlk Kez Yer Verdi: Küresel Düzenleme Çağrısı!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!