‘Bitcoin hakimiyeti’ analizlerde yanıltıcı bir ölçüt mü?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel olarak piyasa gücünün önemli göstergelerinden biri olarak görülen Bitcoin piyasa hakimiyeti şu anda, son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 51’in de üzerinde.   

Bitcoin hakimiyeti. Kaynak: Coinmarketcap.com  

Özellikle kripto para piyasasının genel dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, “Bitcoin hakimiyeti” kavramının göründüğü kadar da bilgilendirici olmayabileceği anlaşılmakta. 

Bitcoin hakimiyeti, yanıltıcı bir ölçüt mü? 

“Bitcoin hakimiyeti” terimi, BTC’nin tüm kripto para birimleri içindeki payını ifade eder. Yüzeyde Bitcoin’in piyasa gücünü yansıtıyor gibi görünen bu oran, büyük ölçüde Bitcoin ile ikinci en büyük kripto para birimi ve piyasa değerine göre en büyük altcoin olan Ether arasındaki alım satım faaliyetlerini temsil eder.  

Bu dinamik, özellikle ETH/BTC paritesinde büyük değişimler meydana geldiğinde, Bitcoin hakimiyetinin yanlış algılanmasına neden olabilir. 

İlgili: Ether, Bitcoin’e karşı son 15 ayın en düşük seviyesinde

Bununla birlikte, ETH hakimiyeti veya kripto piyasasındaki payı son birkaç yıldır yüzde 17 civarında sabit kalırken, BTC.D ve ETH/BTC arasındaki ters ilişki aşağıdaki grafikte açıkça görülebilir.   

Bitcoin hakimiyeti (mavi) ve ETH/BTC (turuncu). Kaynak: TradingView  

Stablecoinlerin rolü 

Bitcoin’in hakimiyetinin yorumlanmasına karmaşıklık katan bir diğer unsur da bugün yaklaşık yüzde 6,3’lük piyasa payıyla ikinci en büyük altcoin olan Tether (USDT) gibi stablecoinlerin rolüdür.  

USDT’nin piyasa değerindeki artış genellikle kripto para piyasasındaki hareketliliğin doğrudan bir sonucu değildir. Bu durum daha ziyade “bekleyen” sermaye olarak adlandırılabilecek, dolar cinsinden fonların piyasaya giriş yapmasından kaynaklanır. 

Bu nedenle, USDT gibi stablecoinlerin artan piyasa değeri, kripto paralara yapılan yatırımı yansıtmaktan ziyade yatırımcıların kripto paralara yatırım yapmaya ya da piyasadan çıkmaya hazır olduklarını gösterir. 

Bitcoin, ETH ve USDT dışındaki piyasanın payı yüzde 25 civarında ve 2022 yılındaki yüzde 35’lik seviyesinin altında bulunuyor. 

Bitcoin’in gücü mü yoksa Ethereum piyasa dinamikleri mi? 

2023 yılı boyunca Bitcoin hakimiyeti dalgalı bir seyir gösterdi. Yılın başlarında Bitcoin hakimiyeti yeniden artmış gibi görünse de bu durum, toplu bir piyasa hareketinden ziyade ETH/BTC paritesindeki işlemlerin bir sonucunu yansıtıyordu.

Benzer şekilde, ETH fiyatını etkileyen Shapella yükseltmesinde de görüldüğü üzere Bitcoin hakimiyetinin azaldığı anlarda, Bitcoin’in genel piyasa “gücünde” bir azalma görülmedi. Yaşanan değişiklikler Ethereum’un piyasa hareketlerinden kaynaklanıyordu. 

Sonuç olarak Bitcoin hakimiyet grafiği, Bitcoin’in piyasadaki konumunu anlamak için kesin bir ölçüt gibi durmuyor. ETH/BTC paritesi ve dijital dolarlar nedeniyle değişiklik gösteren bu tablo, piyasaya için sadece dar bir bakış açısı sunuyor.  

Kripto para yatırımlarının ve hareketlerinin çok yönlü doğasını kapsayan piyasa ölçütlerine odaklanılması daha önemli görünüyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
‘Bitcoin hakimiyeti’ analizlerde yanıltıcı bir ölçüt mü?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!