Hamas’ın kriptodan bağış topladığına dair iddialar doğrulanamadı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir araştırma şirketi Elliptic, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını finanse etmek için önemli miktarda kripto para bağışı aldığına dair “hiçbir kanıt” olmadığını dile getirdi. 

Elliptic 25 Ekim tarihinde yaptığı açıklamada, “Hamas’ın yüksek miktarda kripto para bağışı aldığı iddiasını destekleyecek hiçbir kanıt yok” dedi. Şirket, toplanan miktarların “küçük miktarlar” olduğunu da ekledi.

Elliptic açıklamasında, The Wall Street Journal ve ABD milletvekilleri tarafından dillendirilen, kripto paraların Hamas’ın “terörist” faaliyetlerini finanse etmek için yaygın olarak kullanıldığı iddialarını ortaya atmak amacıyla verilerin yanlış yorumladığını vurguladı ve iddiaların asılsız olduğunu ekledi.

Elliptic örnek olarak, Hamas yanlısı bir haber kaynağı Gaza Now tarafından yürütülen ve Hamas’ın 7 Ekim tarihinde İsrail’e saldırmasından bu yana yalnızca 21 bin dolar toplanan “önemli” Hamas bağış toplama kampanyasına dikkat çekti. 

Elliptic, toplanan 21 bin doların 9 bin dolarının stablecoin firması Tether tarafından dondurulduğunu, diğer 2 bin doların ise nakde çevrilmek için bir kripto para borsasına gönderilmesinin ardından bloke edildiğini belirtti. 

Setting the record straight on crypto crowdfunding by Hamas https://t.co/1tZrE1C43V

— Elliptic (@elliptic) October 25, 2023

Elliptic, Hamas ve Filistin İslami Cihadının Ağustos 2021 ile Haziran 2023 tarihleri arasında değeri 130 milyon dolardan fazla kripto para topladığını iddia eden bir haberi düzeltmesi için The Wall Street Journal’a ulaştığını bildirdi. The Wall Street Journal haberi, 10 Ekim tarihinde “93 milyon dolara yakın” şeklinde revize etti.

17 Ekim tarihinde Elizabeth Warren’ın ve 100’e yakın milletvekilinin Beyaz Saray’a ve ABD Hazine Bakanlığı’na yazdığı mektupta, Wall Street Journal haberinden alıntı yapılmıştı.

Warren ve diğer milletvekilleri kripto paraların ABD ve müttefikleri için “ulusal güvenlik tehdidi” oluşturduğunu ve Kongre ile Biden yönetiminin, kripto paraları daha da “trajik” olayları finanse etmekte kullanılmadan önce, yasa dışı faaliyetleri kolaylaştıran açıkları kapsamlı bir şekilde ele almak amacıyla “güçlü adımlar” atması gerektiğini savundu.

Buna karşın Elliptic, verilerin yanlış yorumlandığını yineledi: 

“Geçtiğimiz iki hafta boyunca politikacılar ve gazeteciler, kamuya açık kripto para toplama faaliyetlerini Hamas ve diğer terörist gruplar için önemli bir fon kaynağı olarak gösterdi ancak veriler bu iddiaları kesinlikle desteklemiyor.”

~20% of US Congress signed a letter based on incorrect facts. Elliptic just corrected the facts. Will @WSJ & the ~20% of Congress correct their statements now?@nic__carter, thank you for demanding truth here, and holding power accountable for misstatements of fact https://t.co/TazXQnjjgW

— Caitlin Long ⚡️ (@CaitlinLong_) October 25, 2023

18 Ekim tarihinde blokzincir analiz firması Chainaliz de medyada dolaşan iddialardan kaynaklanan yanlış anlamaları gidermek amacıyla bir blog yazısı yayımladı. Medyanın öne çıkardığı bir cüzdanın yedi buçuk ay boyunca 82 milyon dolar aldığı bildirildi ancak Chainalytics bunun yalnızca 450 bin dolarının terörle bağlantılı olduğu bilinen bir cüzdana aktarıldığını açıkladı.

Bu arada Elliptic de Hamas’ın Nisan 2023 tarihinde Bitcoin ile yürüttüğü kripto para bağış toplama faaliyetlerini, “bağışçıların güvenliği ile ilgili endişeler” nedeniyle askıya aldığını belirtti.

2021 yılında İsrail Ulusal Terör Finansmanı Mücadele Bürosu da Hamas’a ait kripto para cüzdanlarını bloke etme kararı alarak borsalarla birlikte çalışmıştı.

Elliptic, bu olaylar ile kripto para birimlerinin terörizme bağış toplamayı zorlaştıran bir araç olduğunun anlaşıldığını savundu: 

“Yaşanan durum kripto paraların terör finansmanında bağış toplama aracı olarak kullanılamayacağını gösteriyor. Blokzincirin şeffaflığı, yasa dışı fonların izlenmesine ve bazı durumlarda gerçek dünyadaki kişilerle ilişkilendirilmesine olanak tanıyor.”

Cointelegraph görüş almak için The Wall Street Journal’a ulaşmaya çalışsa da hızlı bir yanıt alamadı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Hamas’ın kriptodan bağış topladığına dair iddialar doğrulanamadı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!