“Merkeziyetsiz finans yerine ‘aracısız’ diyelim”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransız Merkez Bankası bünyesinde faaliyet gösteren Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution (ACPR), merkeziyetsiz finans (DeFi) yasal düzel düzenlemeleri hakkında 12 Ekim’de bir çerçeve yayımladı. Söz konusu bildiri merkeziyetçi tavrıyla dikkat çekti. 

DeFi hakkında yürütülen kamuoyu yoklaması geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı. Fransız düzenleyici kuruma gelen dış baskılar, merkeziyetçi modelde ısrarcı olunacağını dair şaşırtıcı bilgiler ortaya koydu: 

ACPR olarak ‘merkeziyetsiz’ finans yerine ‘aracısız’ finans kavramını daha uygun buluyoruz.

Raporda, blokzincir düğümlerinin bulut hizmet sağlayıcılarının verdiği hosting hizmetiyle çalışmasının DeFi açısından taşıdığı operasyon riski “yüksek derecede çelişkili” ifadeleriyle anlatıldı.

DeFi faaliyetlerine eleştiri

Kamuoyu çalışmasının yayımlanan özetine göre katılımcıların “büyük bir çoğunluğu”, DeFi faaliyetlerinin özel ya da izinli kullanılan blokzincirlerden ziyade halka açık blokzincirlerde gerçekleşmesinden yana. Ancak katılımcılar söz konusu blokzincirlerin düzenli biçimde denetlenmesini talep etti. 

Sonuç olarak ACPR, akıllı sözleşmeler için sertifika kuralları oluşturmayı, DeFi kullanıcılarını koruyacak yöntemin tanımını yapmayı ve merkeziyetsiz finansın blokzincir altyapılarını destekleyecek önlemlerin alınmasını savundu.   

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi’nin (ESMA) merkeziyetsiz finansın uygulamaları hakkında 11 Ekim’de yayımladığı 22 sayfalık raporda, hem inovatif finansal ürünler ortaya konması hem de finansal işlemlerin hızlı, güvenli ve daha az maliyetli yapılması açısından DeFi’ın kazanımları kabul edilmiş ancak barındırdığı “yüksek risklere” de vurgu yapılmıştı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
“Merkeziyetsiz finans yerine ‘aracısız’ diyelim”
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!