Ukrayna Merkez Bankası’nın Bitcoin konusunda kafası karışık

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), ülkede bir yıl süren savaşın ardından Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri hakkında karmaşık bir tutum sergiledi.

Ukrayna Merkez Bankası, kripto paralar konusunda şüpheci

NBU basın ofisine göre, Ukrayna Merkez Bankası sanal varlıkların hem iyi hemde kötü yanlarını görüyor ve işgalin neden olduğu mali ve ekonomik sorunlar nedeniyle kriptolara daha şüpheci bir yaklaşım sergiliyor.

Bilindiği üzere Nisan 2022’de NBU, vatandaşların ulusal para birimi Grivna’yı (UAH) kullanarak Bitcoin gibi kripto paraları satın almalarını yasakladı. Bunun gibi alımlara yalnızca döviz hesapları üzerinden yapılmasına izin verildi. Merkez bankası, ayrıca bu tür alımlar için aylık bir sınır belirleyerek Ukraynalıların aylık 100.000 UAH (3.300 dolar) değerinden daha fazla kripto satın almasını da yasakladı. Bununla birlikte kısıtlamalar, sınır ötesi eşler arası işlemler için de geçerli oldu.

NBU’dan bir basın yetkilisi, 9 Mart tarihinde Cointelegraph’a bir röportaj verdi. Yetkili, Ukrayna’da dijital varlıklarla yapılan işlemleri içeren idari kısıtlamaların geçici olduğu belirtildi. NBU, sınırlamaların Ukrayna ekonomisi ve finans piyasasının işleyişi normalleştikçe kademeli olarak zayıflatılacağını da sözlerine ekledi.

“Merkez Bankası, sanal varlıkların adil ve verimli dolaşımının geliştirilmesine katkıda bulunacak şeffaf ve anlaşılabilir bir düzenleme sisteminin oluşturulmasında yer almaktadır.”

Düzenleyici kuruma göre, belirtilen kısıtlamalar Ukrayna için döviz piyasasındaki durumu istikrara kavuşturmak ve makro-finansal istikrarı korumak için gerekliydi.

NBU temsilcisi, ayrıca “Kripto varlıklarla yapılan işlemler, özellikle de şu anda makro-finansal istikrar için tehdit oluşturan ülkeden verimsiz sermaye çıkışı için bir kanal olarak, para birimi düzenlemesini atlamak için kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

Related: Ukrayna, Rusya savaşında 70 milyon dolar değerinde kripto bağışı topladı

Ne var ki Ukrayna Merkez Bankası, ulusal para biriminin ikame edilmesi ve paralel para dolaşımının ortaya çıkması risklerini de vurguda bulundu. NBU’ya göre, bu tür riskler özellikle savaş sırasında yüksek ve düzenleyici kurumun etkin kontrolünün de ötesinde. NBU sözcüsü, bu durumun devletin parasal egemenliği için bir tehdit oluşturabileceğinin altını çizdi. 

Savaş sırasında kriptoya karşı temkinli bir yaklaşım sergilemesine rağmen Ukrayna Merkez Bankası sanal varlıklarla ilgili teknolojik yenilikler konusunda hala iyimser. NBU’ya göre, finansal hizmetlere daha iyi erişim, ödeme hizmetleri alanında rekabet, yatırımların çekilmesi, kripto bağışları ve diğer faydalar da dahil olmak üzere kripto ile ilgili birçok vaat bulunuyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Ukrayna Merkez Bankası’nın Bitcoin konusunda kafası karışık
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!