Solana ağ yükseltmelerini iyileştirmeyi hedefliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Solana, Mart 2020’de başlatılan yüksek performanslı bir blokzincir ağı olarak büyük bir popülariteye sahip. Qualcomm ve Dropbox’ta eski bir mühendis olan Anatoly Yakovenko liderliğindeki bir geliştirici ekibi tarafından geliştirilen projenin odak noktası ise ölçeklenebilirlik. Solana ağı, merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) ve kripto para birimi işlemleri için ölçeklenebilir ve verimli bir platform sağlamayı amaçlıyor.

Solana’nın en önemli özelliklerinden biri, yüksek işlem hızı. Ağ, saniyede 65.000 adede kadar işlem gerçekleştirebildiğini söylüyor. Bu, Ethereum veya Bitcoin gibi diğer popüler ağlardan önemli ölçüde daha yüksek.

PoH mekanizması, Solana ağındaki her işlem için bir zaman damgası sağlayan bir tür kriptografik saattir. Bu, ağın pahalı hesaplama süreçlerine ihtiyaç duymadan hızlı ve verimli bir şekilde fikir birliğine varmasını sağlar. Ek olarak, Solana’nın mimarisi, daha güçlü donanım gerektiren dikey yerine ağa daha fazla doğrulayıcı ekleyerek ağın yatay olarak ölçeklenmesine olanak tanır.

Ancak Solana ne yazık ki bu ölçeklenebilirliğin kurbanı. Öyle ki ağın süreki olarak durması, kullanıcılarının sabrını zorlar duruma getirdi. Son olarak ise Solana ağ yükseltmeleri için bir iyileştirme planı yayımlandı:

“1.14 sürümüne kadar çekirdek mühendisler, ağın hızını ve kullanılabilirliğini etkileyen canlı sorunları çözmek için çalışıyorlardı. Bu sorunlar arasında geçersiz gas ölçümü, işlemler için akış kontrolünün olmaması, ücret piyasalarının olmaması, sarmal ram, depolama ve yeniden başlatma ek yükü yer alıyordu”

Solana geliştiricileri ağı güçlendirme planını devreye aldı

Solana, Solana Web Assembly (S-WASM) adlı programlama dili aracılığıyla dApp’lerin geliştirilmesini desteklen oldukça önemli bir proje. S-WASM, Solana ağının benzersiz mimarisi için optimize edilmiş düşük seviyeli bir dildir ve geliştiricilerin büyük miktarda veriyi işleyebilen yüksek performanslı uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyor.

Ancak bu altyapı ve gelişim, beraberinde gelen hız sorunları ile birleştiğinde uzun duraksama sorunları yaşanabiliyor.

Bu konuyu ele alan geliştiriciler, yaşanan sorunun neden yaşandığına dair araştırmalarının hâlen devam ettiklerini belirtirken, yeni bir operasyon planını resmi blog sayfaları üzerinden paylaştı.

Bu yeni planda, ağdaki kullanıcı deneyimini iyileştirmek amacıyla bu sorunların ele alınmasına öncelik verilmiş durumda. En son sürümün ardından core mühendisleri, açıkları test etmek ve bulmak için ek harici geliştiriciler ve denetçiler getirip, ikinci bir doğrulayıcı istemci oluşturan Firedancer ekibi dahil olmak üzere harici çekirdek mühendisleri desteklemeye devam ederek yazılım sürümünün kullanıma sunulması sürecini iyileştirmeyi planlıyor.

 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Solana ağ yükseltmelerini iyileştirmeyi hedefliyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!