Hermès ve dijital sanatçı Mason Rothschild davalık oldu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransız lüks giyim markası Hermès ve dijital sanatçı Mason Rothschild davalık oldu. Hermès ve Rothschild arasındaki ticari marka ihlali davasının, 30 Ocak’ta Manhattan federal mahkemesinde devam etmesi bekleniyor.

Lüks giyim markası, NFT sanatçısını şirketin Birkin çantalarından ilham aldığı söylenen bir NFT koleksiyonu olan MetaBirkins’i tanıtmak ve satmakla suçladı.  

İddialara göre Hermès, Mason Rothschild’i NFT koleksiyonunu satmaması için uyarıda bulundu. Rothschild’in bunu reddetmesinin ardından da lüks giyim markası, son çare olarak çözümü, NFT sanatçısına dava açmakta buldu. 

MetaBirkins, deri yerine renkli kürkle kaplı Birkin çantalarını tasvir ediyor. Kaynak: MetaBirkins Twitter

Dava dosyasına göre Hermès, Rothschild NFT’lerinin, Birkin ticari markasını uygunsuz bir şekilde kullandığını savunuyor. Buna ek olarak şirket, potansiyel olarak müşterilerin lüks markanın projeyi desteklediğine inanmaları için kafasını karıştırdığını da iddia etti. 

Bu arada mahkeme belgeleri, Rothschild’in çalışmalarının birinci anayasa değişikliği kapsamında korunduğuna inandığını da ortaya koydu.  

Getting big life experience points this week. Putting my big boy pants on — fighting for myself and everyone who believes in the freedom to create art.

— Mason Rothschild (@MasonRothschild) January 26, 2023

Hermès ve Mason Rothschild arasındaki dava, NFT sektörünü nasıl etkiler?

Ne var ki duruşmaya katılan bir dizi avukatı ve hukuk uzmanı, davanın NFT endüstrisi için etkileri olabileceğinin altını çizdi. 

Hukuk firması Michael Best & Friedrich LLP ile ortak olan Laura Lamansky, söz konusu davayı ve NFT endüstrisinin geleceği için olası etkilerini tartıştı. Lamansky durumu, Web3 ve dijital ürünler için bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. 

Lamansky, ayrıca dijital dünyada, gerçek dünyadaki ticari markaların ne ölçüde uygulanabilir olduğunu sorguladı. Buna ek olarak hukuk uzmanı, dijital alanda hakların en iyi nasıl destekleneceğini belirlemek için Hermès-Mason Rothschild davasını yakından izleyeceklerinin altını çizdi. 

Blokzincir ve teknoloji avukatı Michael Kasdan da davayı takip edenler arasında. Ne var ki Kasdan, dava sonucunun, NFT endüstrisinde büyük etkileri olacağına inanmıyor. 

This case focuses on the line between expressive artistic reuse and infringing commercial use. Both sides have excellent counsel. In the end it’s just going to be one district court case data point but definitely an interesting one. #metabirkins #hermes #NFT #TM

— Michael Kasdan (@michaelkasdan) January 28, 2023

Kasdan, konuya ilişkin “Günün sonunda yalnızca bir davadan ibaret, ancak ilginç olacağı kesin” açıklamalarında bulundu. 

Şirketler, NFT projelerine göz açtırmıyor

Son zamanlarda ise markalar ve şirketler, telif hakkı, fikri mülkiyet ve ticari markaları ihlal ettiğini iddia eden NFT projelerine karşı daha da baskı yapmaya başlamış durumda. 

Bilindiği üzere 4 Şubat 2022’de spor giyim markası Nike, çevrimiçi satıcının Nike’ın spor ayakkabılarına benzer şekilde NFT’ler yarattığı iddiası ve ticari marka ihlali gerekçesiyle StockX’e dava açmıştı. 

Dünyaca ünlü film yönetmeni Quentin Tarantino ise Eylül 2022’de, temel katman blokzincir sağlayıcısı Secret Network’ün, Tarantino’nun 1994 yapımı Pulp Fiction filminden kesilmemiş senaryo sahnelerinin NFT olarak açık artırmasını duyurmasının ardından dava açmak zorunda kalmıştı. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Hermès ve dijital sanatçı Mason Rothschild davalık oldu!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!