FBI, 130 milyon dolarlık fidye yazılımını engelledi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para sektörü oldukça hızlı büyüyor. Hemen hemen her gün yeni bir şirket, proje ve yatırım haberinin geldiği sektöre ne yazık ki kötü aktörlerin de iştahı kabarmış durumda. Bu aktörlerin en büyük silahlarından biri de fidye yazılımları. 

Fidye yazılımı, kurbanın dosyalarını şifreleyen ve şifre çözme anahtarı karşılığında fidye ödemesi talep ederek birçok kurum, kuruluş ve kişinin başına bela oldu. Saldırganın anonimliğini korumak için ödeme genellikle Bitcoin gibi bir kripto para biriminde yapıldığı için sektöre de kötü bir algı bulaştırıyor. Önemli dosyalara ve verilere erişimin kaybedilmesi yıkıcı olabileceğinden, fidye yazılımı saldırılarının hem bireyler hem de kuruluşlar üzerinde stres yarattığı ise bir gerçek.

Fidye yazılımı saldırıları, kimlik avı e-postaları, kötü amaçlı web siteleri ve yazılımdaki kapatılmamış güvenlik açıkları dahil olmak üzere çeşitli yollarla gerçekleştirilebiliyor. Tüm yazılımları güncel tutmak ve şüpheli e-postalara veya bağlantılara karşı tetikte olmak oldukça önemli oluyor. Ek olarak, bir fidye yazılımı saldırısı durumunda önemli dosyaların düzenli olarak yedeklenmesi, kayıp verileri geri yüklemek için kullanılabilmesi de oldukça önemli.

Bu konuda uzun süredir aktif olarak çalışan FBI ise kripto odaklı operasyonlarını da yürütmeye devam ediyor. Son olarak yapılan yeni bir basın duyurusunda, 80’den fazla ülkede yer alan ve hastane, okul ve bankacılık merkezlerini hedef alan Hive fidye yazılım grubunun çökertildiği açıklandı.

FBI, kripto tabanlı fidye yazılım grubunu çökertti 

Fidye yazılımları özellikle siber güvenlikle büyük bir sorun. Geçmişte birçok kurum ve kuruluşun başına bela olan bu durum, kripto para sektörünün de en büyük sorunları arasında yer alıyor. 

ABD Adalet Bakanlığı ise son dönemde kriptonun arkasına sığınan kötü aktörlere karşı deyim yerindeyse bir savaş başlatmış durumda. Son olarak yapılan açıklamalarda, dünya çapında 80’den fazla ülkede hastane, okul, finans firmaları ve kritik altyapı dahil 1.500’den fazla kurbanı hedef alan, Hive adlı fidye yazılımı grubuna karşı aylarca süren operasyonu duyurdu:

“Temmuz 2022’nin sonlarından bu yana FBI, Hive’ın bilgisayar ağlarına sızdı, şifre çözme anahtarlarını ele geçirdi ve bunları dünya çapındaki kurbanlara sunarak kurbanların talep edilen 130 milyon dolarlık fidye ödemesini engelledi”

Konu hakkında konuşan Başsavcı Merrick B. Garland ise şu ifadelere yer verdi:

“Adalet Bakanlığı, ABD ve dünyanın dört bir yanındaki kurbanlardan yüz milyonlarca doları zorla almaktan sorumlu uluslararası bir fidye yazılımı ağını dağıttı. Siber suç sürekli gelişen bir tehdit. Ancak daha önce de söylediğim gibi, Adalet Bakanlığı bir fidye yazılımı saldırısıyla Amerika Birleşik Devletleri’ni hedef alan herhangi birini, herhangi bir yerde tespit edip adalete teslim etmek için hiçbir kaynaktan kaçınmayacaktır. Hem bu saldırıları önlemek hem de hedef alınan mağdurlara destek sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Uluslararası ortaklarımızla birlikte, bu saldırıları gerçekleştiren suç ağlarını bozmaya devam ediyoruz”

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
FBI, 130 milyon dolarlık fidye yazılımını engelledi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!