2022’ye damgasını vuran kripto suçları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para sektörünün son dönemdeki gelişim su götürmez bir gerçek. Özellikle sektörün kendi içerisindeki gelişim hızı, diğer birçok sektöre fark atmış durumda. Bu konuya hem yatırım hem de ürün bazında bakılabilir, fakat sorun yine de aynı olacaktır.

Diğer taraftan bu gelişim beraberinde bir takım sorunları da getiriyor. Örneği kripto para piyasalarında yaşanan hızlı büyüme, aynı şekilde dolandırıcı ve hacker’ların da bu alanda karşı iştahının kabarmasına neden oluyor. Söz konusu bu iştah, 2022’de oldukça hızlı bir büyüme içerisinde olan kripto sektörüne de bela oldu.

2022 birçok kesim için bir felaketler yılı oldu. Birçok açıdan haksızda denemeyecek olan bu bakış aşırı, tek başına kullanıldığında büyük bir noktayı kaçırıyor: Sektörün olgunlaşma süreci.

Kripto sektöründe hemen hemen her kriz sonrası bir kesim uzmanın, bunun gayet normal olduğunu ve geri kalanların çok daha güçlü bir sektöre zemin hazırladığını söylediği açıklamaları hatırlayın.

Doğal olarak bu süreç içerisinde birçok kriz yaşandı. Mango hack, Terra krizi, FTX iflası ve nicesi…

Konu hakkında detaylı bir rapor hazırlayan Coinfirm’e göre yalnızca 2022’de, dikkat çeken 10 hack olayında (ör. Ronin Bridge, FTX Hack, Wormhole Exploit ve diğerleri), kripto şirketlerinden yaklaşık olarak 2.2 milyar doların üzerinde varlık çalındı. Bu haberin yazımı itibarıyla güncel olan kur ile 41.5 milyar dolara tekabül ediyor.

2022’de saldırılar ile 3.5 milyar doların üzerinde varlık çalındı

İşleyiş için karmaşık teknolojiye dayanan doğası gereği, dijital ve merkeziyetsiz bir sistem olduğundan, kripto para birimi endüstrisinde güvenlik hemen hemen her şeyden önce geliyor. Kripto para birimleri, işlemleri güvence altına almak ve yeni birimlerin oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografik algoritmalar kullanıyor. Bu da onların taklit edilmesini veya iki kez harcanmasını zorlaştırıyor. Ancak bu aynı zamanda, temel teknoloji uygun şekilde korunmadığında sistem güvenliğinin tehlikeye girebileceği anlamına geliyor.

Kripto para endüstrisindeki en önemli güvenlik risklerinden biri, bilgisayar korsanlığı ve hırsızlık potansiyeli.

Kullanıcıların dijital varlıkları satın almalarına, satmalarına ve depolamalarına izin veren kripto para borsaları, çok sayıda yüksek profilli saldırının hedefi oldu. Bu durumlarda, saldırganlar büyük miktarlarda kripto para birimini çalarak hem borsa hem de kullanıcıları için önemli mali kayıplara neden oldu. Bu riski azaltmak için borsalar, çok faktörlü kimlik doğrulama, şifreleme ve düzenli güvenlik denetimleri gibi sağlam güvenlik önlemleri alıyor ve bu alanda yatırımlarını artırıyor. Ancak yine de bu çoğu zaman yeterli olmayabiliyor.

Son olarak Coinfirm tarafından yayımlanan yeni bir araştırma, yalnızca 2022’de, tespit edilen saldırılarda (ki bir o kadar da tespit edilmeyen saldırının olduğu tahmin ediliyor) kripto para şirketlerinden 3.5 milyar dolardan fazla varlık çalındı.

Diğer taraftan bu çalınan fonların devasa gözüken miktarına rağmen, rakamları 2022’nin sonunda kripto para piyasasının değeri ile kıyaslandığında yalnızca yüzde 0.44’ünü oluşturduğu görülüyor.

Bu saldırılı 10 maddede sıralayan Coinfirm ise ilk sıraya Wormhole Bridge saldırısını koymuş durumda. 2 Şubat 2022’de gerçekleşen saldırının, Solana ağ köprüsü Wormhole’u Ethereum’a 120 bin ETH kredisi vermek için manipüle etti. Bu da 321 milyon dolarlık devasa bir zarara neden oldu.

İkinci sırada ise benzer bir vektör üzerinden 190 milyon dolar ile Nomad Bridge yer alıyor. Üçüncü sırada ise tahmin edilebileceği gibi yine bir köprü olan Horizon Bridge 100 milyon dolarlık bir saldırının kurbanı. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2022’ye damgasını vuran kripto suçları
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!