Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) Nedir? adlı konu başlığımızı NFXHaber olarak bu makalemizde cevap vereceğiz. IPFS, merkeziyetsiz bir eşler arası dosya depolama ve paylaşım protokolü olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, merkezi sunucu kümelerine güvenmek yerine, dünya çapındaki bilgisayar düğümlerinin dosyaları depolamasına izin vermektedir. Özellikle Web3 için merkeziyetsiz depolama temellerini de oluşturabilmektedir.

Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) Kullanan Kripto Projeleri

IPFS sistemi Blockchain’in kendisinde çalışmaz. Veri depolamanın tamamıyla şeffaf ve doğrulanabilen olması gereken, fakat verilerin Blockchain’de depolanamayacak kadar büyük olduğu uygulamalar için ideal olmaktadır. Bu sistemi oluşturan şirket olan Protocol Labs dahil olmak üzere birçok kripto geliştiricisi bundan faydalanmaktadır. 

Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) Kullanan Kripto Projeleri:

FILECOIN: Merkeziyetsiz Depolama Ağı

IPFS’nin verimli şekilde çalışması için yeterli sayıda katılımcı düğüm olması gerekmektedir. Sadece bir avuç düğüm varsa ve hepsi offline olursa, verilere erişilemez duruma gelir. Bu problemle başa çıkmanın bir yolu, ağ katılımcıları için etkili teşvik programları tasarlamaktır. 

Özellikle Protocol Labs tarafından geliştirilen merkeziyetsiz bir depolama ağı olan Filecoin, depolama sağlayıcılarını FIL kripto para ödülleriyle teşvik etmektedir. Ayrıca ekonomisinde, depolama sağlayıcılarının gelir elde etmenin iki yolu bulunmaktadır. İlki, depolama için son kullanıcılardan ücret alındığında bütün katılımcılar ücret kazanabilmektedir. Bu yol, ağın donanım ihtiyaçlarını karşılayan bütün düğümlere açıktır. İkincisi ise, konsensüs düğümleri olarak katılabilenlerin blok ödülleri alma fırsatı vardır. Bu yerleşik ekonomi, dosyaların uzun bir süre boyunca güvenilir şekilde saklanmasını sağlamaktadır.

PINATA: NFT Medya Yönetim Hizmeti

Pinata platformu, geliştiricilerin kendi IPFS düğümlerini geliştirmek zorunda olmadan dosyaları barındırmak, yönetmek ve paylaşmak için Web3 uygulamaları oluşturmasına imkan tanımaktadır. Özellikle içerik oluşturucular, içeriklerini teknik zorluklarla uğraşmadan merkeziyetsiz olarak barındırabilir. Pinata fakrlı uygulamalar için kullanılabilmektedir. Mesela, Submaring özelliğini kullanarak, NFT’ler içerisinde kilidi açıp, içerik oluşturmak mümkün olmaktadır.

Bir diğer bir özellik ise, IPFS’yi normal HTTP web sayfalarına bağlayan ve sonuç olarak içeriğin teslimini hızlandıran özel ağ geçididir. Bu tarz kullanım durumu, videoların hızlı şekilde akışını sağlamaktadır. Diğer Pinata araçları ise, görüntüleri tekrardan boyutlandırmayı ve Web3 optimizasyonu için videoları tekrar biçimlendirmeyi, kısa bağlantılar oluşturmayı ve NFT’ler için zengin sosyal medya ön izlemeleri içermektedir.

MORPHEUS.NETWORK: Tedarik Zinciri SAAS Platformu

Proje uluslararası gümrük makamları, malların sınır ötesi nakliyesi için katı düzenlemelere sahiptir. Özel bir IPFS depolama düğümleri ağı kullanan ağ, sevkiyatta kullanılan belgelerin her zaman doğrulandığını tespit etmektedir. Aynı zamanda gönderiye dahil olan bütün tarafların bu verilere tutarlı olarak erişebilmesini garanti etmektedir. Özellikle Blockchain tedarik zinciri çözümleri bir IPFS belge yönetim sistemlerini entegre ederek bu faaliyetleri yönetmektedir. Ayrıca her gönderi için Dijital Ayak İzleri, söz konusu gönderilerin ilerlemesini gösteren tıklanabilen zaman çizelgeleri ve bağlantılı belgeler oluşturmaktadır.

ANLIK GÖRÜNTÜ: Denetlenebilen Oylama Aracı

Anlık Görüntü, DAO’ların topluluk oylaması için kullandığı en iyi araçtır. Ayrıca, oylama sürecini tamamen şeffaf hale getirmek için IPFS’den faydalanmaktadır. Özellikle bu amaçla her oyu, teklifi ve kullanıcı eylemini IPFS’ye eklemektedir. Sonuç tek bir merkezi bulut depolama platformlarına dayanmadan denetlenebilen verileri depolama becerisi olmaktadır.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) Nedir?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!