StarkNet, Cairo 1.0’ı açık kaynaklı hale getirdi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zero-knowledge (ZK)-Rollup teknoloji şirketi StarkWare, yeni programlama dili derleyicisi Cairo 1.0’ı resmi olarak açık kaynaklı hale getirdi. Cairo 1.0’ın 2023 yılının birinci çeyreğinde Katman 2 ölçeklendirme çözümü StarkNet üzerinde desteklenmesi bekleniyor. 

Haberler, StarkNet şirketinin arkasındaki StarkWare tarafından 25 Kasım’da bir Twitter gönderisi yayınlanarak duyuruldu. StarkWare’in rollup teknolojisi ve yinelemeli kanıtları, Katman 2’deki milyonlarca işlemi Ethereum’daki tek bir işleme sıkıştırma potansiyeli sunuyor. Ne var ki, StarkWare’in projesi özellikle daha açık kaynak odaklı rakibi zkSync tarafından olmak üzere IP’si üzerinde kontrolü elinde bulundurduğu için eleştirilere maruz kaldı. 

StarkWare, Cairo1.0 açık kaynak projesini kilometre taşı olarak nitelendiriyor. Cairo, zk-rollup’larının ve geçerlilik kanıtlarının gücünden yararlanmak için özel olarak yazılmış bir programlama dilidir. 

The day has come: a first look into Cairo 1.0, fully open-source

This is a big step towards open-sourcing the StarkNet stack

You can now get familiar with the new syntax, compile and run simple programs locally. #StarkNet support is coming soonhttps://t.co/0tdZDhopEP

— StarkWare (@StarkWareLtd) November 24, 2022

StarkWare, geliştiricilerin artık 2023’ün ilk çeyreğine kadar yani StarkNet’te tam olarak desteklenene kadar basit basit uygulamaları derleyip çalıştırarak Cairo 1.0 ile deneyler yapabileceklerini açıkladı. 

Starkware araştırma başkanı ve eski Ethereum çekirdek geliştiricisi Abdelhamid Bakhta’ya göre, bu noktada Cairo 1.0, daha hızlı özellik geliştirmeyi mümkün kılacak ve daha fazla topluluk katılımına izin verecek. 

Bakhta, konuya ilişkin “Cairo 1.0’dan başlayarak StarkNet teknoloji gövdesini açık kaynaklı hale getirmeye devam ediyoruz. Bunu, StarkNet’in herkesin kullanabileceği ve topluluğun sürekli gelişebileceği bir kamu malı olma vizyonuyla hayata geçiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

StarkWare’in Medium gönderisine göre, Cairo 1.0 üretime geçtiğinde blokzinciri geliştiricilerinin StarkNet’e akıllı sözleşmeler uygulamasını ve dağıtmasına da imkân tanıyacak.  

StarkWare added that because Cairo 1.0 makes every computation “provable,” StarkNet’s censorship resistance properties will be strengthened and it’ll also be better positioned to respond to Denial-of-Service attacks.

Öte yandan StarWare’in bir yığın teknolojisi, merkeziyetsiz borsa (DEX) olan dYdX, NFT platformu Immutable X ve blokzinciri birlikte çalışabilirlik protokolü Celer Network dahil olmak üzere bir dizi Web3 projesine güç veriyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
StarkNet, Cairo 1.0’ı açık kaynaklı hale getirdi!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!