Hangisi piyasaya daha fazla zarar verdi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir analiz şirketi Chainalysis, FTX iflasının kripto ekosistemini nasıl etkileyeceğini belirlemek için Mt. Gox ile FTX’i karşılaştırdı. 

Chainalysis, FTX’in MT. Gox’a göre kripto endüstrisinde nispeten daha küçük bir yer kapladığını belirtti. Analiz şirketi bunun sonucunda ise endüstrinin daha güçlü bir şekilde geri dönmesi gerektiği kanısına vardı. 

Chainalysis’in araştırma başkanı Eric Jardine, 23 Kasım tarihinde Twitter’da paylaştığı gönderi dizisinde iki şirketin karşılaştırmasına pazardaki paylarına bakarak başladı. Jardine, MT. Gox’ın 2014 yılında çöküş yaşadığı zamanlarda borsaya girişlerin yüzde 46 oranında olduğunu ortaya koydu. FTX’in ise 2019’dan 2022’ye kadar faaliyet gösterdiği dönemlerde yüzde 13 oranında giriş kaydettiği belirtildi. 

Jardine, 2014 yılındaki MT. Gox çöküşünde sektördeki tek oyuncuların merkezi borsalar (CEX) olduğunu belirtti. Ayrıca araştırmacı, 2022 yılında ise borsaya olan girişlerin yarısının Uniswap ve Curve gibi merkeziyetsiz borsalar (DEX) tarafından ele geçirildiğini kaydetti. 

2013 ila 2022 yılları arasında DEX’lere kıyasla CEX’lerin borsa girişleri. Kaynak: Chainalysis

Ne var ki Jardine, Mt. Gox istikrarlı bir şekilde gerileme kaydederken, FTX’in pazardaki payını yavaş yavaş artırdığını ve bu verilerin incelemeye değer olduğunu söyledi ve ekledi: 

“MT. Gox, endüstrinin büyüdüğü dönemde daha büyük bir pastadan daha küçük bir pay alarak, pek çok borsadan biri haline geliyordu. Öte yandan FTX ise diğer borsaları geride bırakarak küçülen pastadan büyük dilimler almaya devam ediyordu.” 

Bu sonuca rağmen Jardine, MT. Gox’ın piyasaya CEX’in hâkim olduğu dönemlerde CEX kategorisinde oldukça büyük bir yere sahip olduğu kanısına vardı. Jardine, MT Gox’ın FTX’e nazaran kendi zamanındaki çöküşünde kripto ekosisteminin daha büyük bir parçası olduğunu belirtti. 

Bununla birlikte Chainalysis araştırma başkanı, MT. Gox’ın çöküşünün ardından kripto ekosisteminin nasıl toparlandığına ilişkin incelemelerine devam etti. Jardine, zincir üstü işlem hacminin bir yıl boyunca durgun olmasına rağmen, faaliyetlerin kısa süre sonra yeniden toparlandığını kaydetti. 

MT. Gox, Şubat 2014’te alım satım işlemlerini askıya aldı ve web sitesini kapattı. MT. Gox, platformundan 850 bin Bitcoin’in (BTC) çalındığı bir siber saldırıya maruz kalmasının ardından ise iflas başvurusunda bulundu. 

Borsaya para yatıran müşteriler hala paralarını geri alabilmiş değil. Ne var ki Mt. Gox mütevelli heyeti geçtiğimiz ekim ayında alacaklıların ellerinde olduğu bildirilen 150 bin BTC için bir geri ödeme yöntemi seçmeleri için 10 Ocak 2023’e kadar süreleri olduğunu bildirdi. 

Mt. Gox çöküşünün öncesi ve sonrasındaki kripto için aylık hizmet girişleri . Kaynak: Chainalysis

Jardine, iki borsanın karşılaştırmasının şu anki piyasaya optimistik bir bakış açısı sunması gerektiğine inanıyor. Son olarak Jardine, “Kripto endüstrisinin yeniden toparlanamayacağını düşünmek için hiçbir neden yok. Her zamankinden daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacak” ifadelerini kullandı. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Hangisi piyasaya daha fazla zarar verdi?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!