FTX ve Alameda “tezgahı” üç sene önce kurdu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain analiz şirketi Nansen tarafından 17 Kasım’da yayınlanan yeni rapora göre, iflas eden kripto para borsası FTX, muhtemelen en başından beri kripto alım satım şirketi Alameda Research ile iç içe geçmiş durumdaydı. Her iki oluşum da iş insanı Sam Bankman-Fried tarafından kuruldu. Şimdiyse iş insanının borsanın çöküşünde oynadığı rolden dolayı ABD’li yetkililer tarafından Bahamalar’a iade edilmesi değerlendiriliyor.

Nansen, erişilebilir zincir üstü kanıtlara dayalı olarak FTX’in ilk likidite sağlayıcılarını belirledi. Borsanın ilk likidite sağlayıcıları konumundaki cüzdanlar arasında, Mayıs 2019’da etkileşime geçtiği Alameda cüzdanı da bulunuyor. FTT’nin orijinal 350 milyonluk arzının 27 milyon kadarı, iddiaya göre Alameda’nın FTX yatırma cüzdanına gönderildi. İkilinin toplam FTT arzının yüzde 86’sını kontrol ettiği iddia ediliyor. Yani çok az sayıda FTT serbest piyasada dolaşıyordu, bu da token’ların fiyat manipülasyonuna son derece açık oldukları anlamına geliyor.

FTT’nin çekirdek fiyatı olan 0,10 dolardan 84 dolara yükseldiği 2021 boğa piyasasına geldiğimizde ise, Nansen iki şirketin piyasayı ciddi bir şekilde etkilemeden büyük pozisyonlarını kapatıp nakde dönüştüremediklerini, bu yüzden de FTT pozisyonlarını kredi almak üzere teminat olarak kullandıklarını belirtti.

Blockchain analiz şirketi, Alameda Research ve sıkıntılı günler geçiren broker şirketi Genesis Global Trading arasında Eylül 2021’de neredeyse 1,6 milyar dolar değerinde FTT’nin el değiştirdiğini aktardı. Nansen’e göre asıl sorun, FTX ve Alameda’nın FTT fiyatını artırmak için aldıkları kredileri yeniden kendi kripto paralarına yatırmalarıyla başladı ve bu durum kaldıracı ciddi miktarda artırdı.

Rapora göre, Haziran 2022 kripto çöküşüne kadar her şey yolunda ilerledi. Ne var ki, Three Arrows Capital ve Celsius gibi Genesis ve Alameda ile bağlantıları olan merkezi finans şirketlerinin batması, borsayı rezervindeki FTT’leri satmadan giderilemeyecek bir likidite sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktı. Ne var ki, kripto para fiyatını çökertmeden ve borsayı etkilemeden bu satışları yapmak mümkün olmadı.

Zincir üstü veriler, Alameda’dan FTX’e 4 milyar doların üzerinde değerde FTT’nin, muhtemelen olası bir borç ihracı göz önüne alınarak gönderildiğini ortaya koyuyor. Kimileri ise borsanın müşteri fonlarına Alameda’yı kurtarmak için kullandığını iddia ediyor.

Tam olarak neler olduğu, Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun FTT satacağını duyulmasıyla ortaya çıktı. Yatırımcıların borsaya paralarını çekmek için akın etmesiyle ve FTT üzerindeki satış baskısının artmasıyla, yatırımcılar çok geçmeden paralarının borsada olmadığını ve en büyük üçüncü borsanın çökmeye başladığını anladı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
FTX ve Alameda “tezgahı” üç sene önce kurdu
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!