Liberland Metaverse’de İlk Ulus Olmayı Hedefliyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Liberland, yepyeni bir metaverse yaratarak eyalet olma hedeflerini sürdürmeye hazırlanıyor. 2015 yılında kurulan, gerçek dünyada piyasaya sürülmeden önce sanal dünyada yaratılıp doldurulan ilk ulus olacak. Bu amaçla, ünlü mimarlık firması Zaha Hadid Architects, bu ulusun artan nüfusunu barındıracak sanal şehir için bir konsept geliştirdi. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.

Liberland Nedir?

Liberland, tanınan bir ulus olmamasına rağmen, kabul edilen 7.000 vatandaşa sahiptir. Şu anda, vatandaşlık için 700.000 başvuru daha işlenmektedir. Bu yedi kilometrekarelik bölge Vatikan ve Monaco’dan daha büyüktür. Özellikle Sırbistan ve Hırvatistan arasında sıkışan ve hiçbir ulusun üzerinde hak iddia etmediği tartışmalı bölgedir. Vit Jedlička ve ortağı Jana Markovicova ülkeyi yarattığından beri, yurtdışındaki itibarı giderek arttı.

2015’ten önce özgürlükçü Jedlička, kendi ülkesi için hayal ettiği toplumu inşa etmek için çalışıyordu. Başka bir deyişle, eskisinin dışsal sembolleri tarafından engellenmeyen bir toplum. Bunun için büyük çaba sarf etti, ancak çok fazla engel nedeniyle yetersiz kaldı. Hoşnutsuz, yeni bir ülke yaratmanın mevcut bir ülkeyi değiştirmekten daha kolay olabileceğini itiraf etti.

Bu cesur ve ilham verici konsepti bulduktan sonra çift, ihtiyaçlarına uygun araziyi aramak için hemen Google’a giriş yaptı. Böylece Tuna’nın batı kıyısındaki ihmal edilen bir toprak parçası, Özgür Liberland Cumhuriyeti’ni doğurmuştur. Nehrin batı kıyısında yer alan Jedlička bölgesi, terra nullius durumundadır. Aynı zamanda Hırvatistan, Sırbistan veya başka bir ulus tarafından ilhak edilmediği için “hiç kimsenin toprağı değildir”.

Mikronasyon başkanı için tüm bu çabalar, diğer ülkelere mükemmel bir örnek olacak ulus yaratmayı amaçlıyor. En büyük değişiklik, vergilerin Liberland’da gönüllü olacak olmasıdır. Ayrıca insanlar bunları ödedikleri için ödüllendirilecektir.

Sanal Ulus Yaratmak

Liberland, küçük ıssız topraklara seyahat etmek zorunda kalmadan binlerce insanın toplanabileceği bir yer kuruyor. Ziyaretçiler Hırvat polisi tarafından tutuklanma olasılığından korunacağından, potansiyel vatandaşları için bu çok daha güvenli bir seçim olabilir. Zaha Hadid’in baş mimarı Patrik Schumacher, uzun süredir Liberland’ı destekliyor. Ayrıca gerçek bir Liberland konsepti geliştirmek için önceki mimari yarışmalara başkanlık etti.

Liberland’lıların bir metaverse ile etkileşime girerek mikro ulusa için farklı ve daha hızlı yaklaşım önermektedir. Bir endüstri ikonu olan Schumacher, orijinal olarak 2008’de kullanılan ve mimarinin bilgisayarlar ve algoritmalarla etkileşim şeklini kökten değiştiren bir terim olan parametrikliğin arkasındaki beyindir.

Schumacher’in ana argümanı, metaverse’nin sürükleyici ve iş birlikçi deneyimler sunacağıdır. Onun için metaverse ayrı bir dünyadır. Bunun ne kurgusal bir dünya ne de bir oyun olduğunu savunuyor. Fiziksel ve sanal gerçeklik arasında hiçbir farkın olmadığı bir alan olurdu.

Metaevrenin Tasarımcıları Olarak Mimarlar

Schumacher, iddialarından birinde, ortaya çıkan 3D sürükleyici interneti yaratacakların grafik tasarımcılar değil mimarlar olduğunu yazdı. Özellikle sanal gerçekliğe dayalı siber uzayın bir sonraki çağı olarak tanımladığı meta veriye atıfta bulunmaktadır. Mimarlığın kapsamının bu genişlemesinin disiplinin özünü ve temel yetkinliğini iyileştireceğini söylemeye devam ediyor. Bu, “spatiology, phenomenology, semiology ve dramaturgy alt disiplinlerine yatırım” ile güçlendirilen iletişimsel katılımın uzaysal-görsel düzeniyle sonuçlanacaktır.

Schumacher’e göre, sadece güzel olmaktan ziyade faydalı şehirler inşa etmek istiyorsak, sonunda mimarları meta veriye dahil etmek mantıklıdır. Ayrıca insanların kan dökmeden yeni bir ulus inşa etme zamanının geldiğine inanmaktadır. Bu nedenle projeyi gerçekleştirmek için en iyi konumda oldukları için mimarlar için özel dikkat gereklidir.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Liberland Metaverse’de İlk Ulus Olmayı Hedefliyor!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!