Michael Saylor: CBDC'lerin kaderi Bitcoin'e yenilmek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin’in en büyük destekçilerinden Michael Saylor, merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) karşı BTC’yi savundu.

Bitcoin’in en büyük destekçilerinden Michael Saylor, merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) karşı BTC’yi savundu.

MicroStrategy’nin eski CEO’su, 9 Ekim tarihli Twitter gönderisinde CBDC’lere dair görüşlerini bir makaleyi alıntılayarak paylaştı.

Saylor, “devlet yetkilileri tarafından ihraç edilen sanal paraların” istirkarsız olduğunu ve “başarısız olmalarının kesin olduğunu” söyledi. Kripto ikonu, Bitcoin’in nadirliği, üretime harcanan zaman ve tüketilen enerjiden dolayı CBDC’lerden üstün olduğunu düşünüyor.

Dolayısıyla Saylor, Bitcoin’in “en iyi para türü” olarak başarılı olacağına inanıyor.

A comprehensive thesis by @dergigi explaining why virtual currencies issued by authorities are unstable and certain to fail, and why #Bitcoin is superior due to its linkage to scarce time & energy, and destined to succeed as the best form of money.https://t.co/tJTNMEgrQu

— Michael Saylor⚡️ (@saylor) October 9, 2022

Saylor’ın atıfta bulunduğu makalede, insanların tarih boyunca birçok objeyi para olarak kullandığı, bunların tümünün tek ortak noktasının ise “enderlik” olduğu belirtiliyor. Diğer yandan, makale yazarına göre Bitcoin’den önceki dijital ürünlerinin enderliği “merkezi bir otorite tarafından” sağlanıyordu.

Bitcoin’in enderliği ise yazara göre bunlar gibi “yapay olarak oluşturulmuş bir enderlik” değil, altın gibi ender bulunmasından ve üretiminin olağanüstü maliyetli olmasından geliyor. Buna ek olarak, Bitcoin dünyasının kuralları, merkez bankalarının itibari paralarda yaptıkları gibi değiştirilemiyor.

Makale yazarı, değeri ve arzı manipüle edilebilen itibari paraları “sanal” olarak tanımlarken, üretimi ve ağın yönetimi için iş ispatı (PoW) madenciliği yoluyla gerçek enerji ve gerçek emek harcanan Bitcoin’den ise “sanal olmayan ilk dijital para” diye bahsediyor.

“Bitcoin’den önce dijital ve fiziksel arasındaki tüm bağlantılar güvene ve insan yorumuna dayalıydı, fiziksel gerçekliğe değil (. . .) Bitcoin’deki süreçler fikre veya yoruma dayalı değil. Bu bir simülasyon değil, o yüzden ara verilemez, yeniden başlatılamaz ve durdurulamaz.”

Makaleye göre, CBDC’lerin başarısız olacak olmasının ise üç nedeni var. İlk olarak, CBDC sisteminde “yöneticiler” güçlerini istismar edebilir ve daha fazla para basabilir. “Oyuncular” da para arzını artırmanın ucuza yollarını bulabilir.

Son olarak, CBDC sistemlerinin yer aldığı ülke, bölge veya şirketler, yani yazara göre “arenalar” son bulabilir. Bitcoin konusunda ise merkeziyetsizlik sayesinde böyle bir endişe yok. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Michael Saylor: CBDC'lerin kaderi Bitcoin'e yenilmek
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!