Tedarik Zincirinde NFT Teknolojisinin Uygulamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tedarik zincirlerinde lüks ürünler, ilaçlar ve her türlü gıda gibi sağlıkla ilgili ürünler için yaygın bir sahte ürün problemi bulunmaktadır. Sahte ürünleri tespit etme yöntemleri çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Bu problemden şikayetçi Jamaika Blue Mountain ihracatçısı Oubu, kahve çekirdeklerinin gerçekliğini kanıtlamak için Blockchain kullanan verimli bir çözüm geliştirdi. Şirket, her kahve fıçısına bir NFT ataması gerçekleştirmektedir. Bu NFT verileri, toplama, sıralama ve nakliyeden ayrıntılar içermektedir.

NFT’leri besleyen Blockchain teknolojisi sayesinde, son kullanıcılar kahve çekirdeklerini benzersiz kodlarla takip edebilmektedir. Sonuç olarak, müşteriler yalnızca kahvelerin gerçek olduğundan emin olmakla kalmamaktadır. Aynı zamanda yerel küçük çiftçiler de uzun vadeli iş ilişkileri kurma fırsatına sahip olmaktadır. NFXhaber olarak, bu girişimin tedarik zincirinde NFT uygulamalarını nasıl etkileyebileceğini araştırdık.

NFT Teknolojileri Tedarik Zincirinde Nasıl Çalışır?

Oubu tarafından benimsenen yaklaşım, NFT’lerin genellikle tedarik zincirinin özgünlük doğrulama problemini çözmek için nasıl uygulandığını temsil etmektedir. İster moda ürünü ister bir şişe şarap veya özel mücevher olsun, sistemdeki her ürün, meta verilerinde verilen ek bilgilerle birlikte kendi NFT’sini almaktadır. Ayrıca bu da tedarik zinciri operatörlerinin ve yöneticilerinin ürünlerinin yolculuğunu mikro düzeyde incelemesine olanak tanıyacaktır. Sonuç olarak her ürün, Blockchain’de değişmez bir şekilde kayıtlı orijinallik ve kaynak sertifikası almaktadır. Şaraplar ve alkollü içkiler için dolandırıcılığa karşı bir çözüm olan Chai Vault tarafından verilen bir sertifika buna örnek olarak gösterilebilmektedir.

Chai Vault gibi, kendini NFT çözümleri aracılığıyla tedarik zinciri sorunlarını çözmeye adamış diğer teknoloji şirketleri sıkı çalışmalara devam etmektedir. Bunlardan biri Everledger olarak ön plana çıkıyor. Şirket, ürünlere meta veriler ekleyen Everledger kimliğini ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca bir NFT basım hizmeti ile müşterilerinin bilgiyi kodlamadan NFT’ler oluşturmasına olanak tanımaktadır. NFT basım maliyetlerini düşürmek için Everledger, yalnızca onaylanmış ağ doğrulayıcılarının işlemleri doğrulayabileceği yetki kanıtı konsensüsünü kullanmaktadır.

Fiziksel Ürünlerin NFT’lere Bağlanması

Fiziksel ürünler güvenilir bir şekilde NFT’lere bağlanabilmektedir. Bunu yapmanın iki yolu bulunmaktadır. Örneğin, Everledger, izlenebilirlik ve kaynak takibi sağlamak için mobil cihaz etkileşimli akıllı etiketler kullanmaktadır. Burada, her etiketin benzersiz bir serileştirilmiş çevrimiçi kimliğe sahip olduğu NFC adlı bir teknolojiden yararlanılmaktadır. NFC, ürünleri etiketlemenin ve bunları NFT’lere eklemenin yaygın bir yoludur.

Şirketler de aynı amaç için NFC yerine QR kodlarını kullanabilmektedir. Ancak QR’ların kopyalanmaları kolaydır. Öte yandan bir NFC etiketi, her taramada benzersiz bir kod oluşturmak için kullanılan bir anahtarı saklamaktadır. Bu kodlar, bağlantılı fiziksel nesnenin gerçekliğini kanıtlayan sunucularda doğrulanabilmektedir. Tıpkı bir NFT gibi, dayanak varlığı değil, yalnızca ona giden bir bağlantıyı saklamaktadır. NFC NFT’yi tutmamaktadır. Bunun yerine yalnızca fiziksel ürüne bir bağlantı oluşturmaktadır.

Diğer bir yaygın etiketleme yöntemi ise RFID’dir. RFID yöntemi radyo frekansı tanımlama olarak bilinmektedir. NFC teknolojisi, fiziksel ürün etiketinin kısa bir mesafede bir akıllı telefon aracılığıyla taranmasını gerektirmektedir. Ancak RFID, daha uzun mesafelerde çalışabilmektedir. Ayrıca birçok etiketi aynı anda okuma özelliği bulunmaktadır.

NFT’lerin Kullanımında Artış Bekleniyor!

Uzmanlar ilerleyen süreçte NFT’lerin tedarik zincirlerinde vazgeçilemez bir hale gelmesini beklemektedir. Hem ürün kanıtı hem de takip sistemlerinin gelişimi etkilemesi oldukça doğal karşılanmaktadır. Bu süreç içerisinde şirketler, NFT teknolojisini araştırmalarına dahil etmiştir. NFT’ler Blockchain’de değişmezdir. Bu nedenle ürünle ilgili tüm işlemlerin tam geçmişini izleme imkanı sunmaktadır. Ayrıca NFT’ler şirketlerin, çağdaş kültürün ayrılmaz bir parçası oldukları için hedef kitleleriyle güçlü bağlantılar kurmalarına olanak sağlayacaktır. Bunların dışında NFT’ler, sahiplik sağlamalarıyla tanınır hale gelmiştir. Bu da etiket teknolojilerinin kapsamının ötesinde yeni yardımcı programları mümkün kılmaktadır.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Tedarik Zincirinde NFT Teknolojisinin Uygulamaları
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!