Vitalik Buterin, Bitcoin S2F modeli için “alayı hak ediyor” dedi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum Kurucu Ortağı Vitalik Buterin, anonim Hollandalı kurumsal yatırımcı PlanB’nin oluşturduğu tartışmalı Bitcoin (BTC) stok akış (S2F) fiyat modelini eleştirdi.

BTC stok akış modeli, geçtiğimiz boğa piyasasında bazı fiyat tahminlerini tutturarak dikkat çekmişti. Ne var ki model, aynı boğa piyasası sırasında bazı sapmalar da yaşadı.

Buterin de BTC fiyatını tahmin etmeye yönelik bu modeli eleştirenlerin arasına katıldı. “Stok akış mevcut durumda gerçekten iyi gözükmüyor,” diyen Buterin, modelin sahte bir kesinlik hissi verdiğini ve bu nedenle gördüğü alayı “tamamen hak ettiğini” söyledi:

Stock-to-flow is really not looking good now.

I know it’s impolite to gloat and all that, but I think financial models that give people a false sense of certainty and predestination that number-will-go-up are harmful and deserve all the mockery they get. https://t.co/hOzHjVb1oq pic.twitter.com/glMKQDfSbU

— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 21, 2022

S2F modeli, bir varlığın fiyatını nadirliğine dayalı olarak tahmin etmeye çalışıyor ve genellikle altın ve gümüş gibi popüler madenler için kullanılıyor. PlanB’nin popüler BTC S2F modeli ise Bitcoin fiyatının yukarı yönde istikrarlı ve etkileyici bir şekilde ilerleyeceğini ve her dört yılda bir yaklaşık on kat kâr sağlayacağını öngörüyor.

Modelin en çok eleştiri aldığı konu, olayı tek bir yönden tahmine dayandırması. Model yalnızca arz yönünü hesaba katarken, talebin büyümeye devam edeceğini farz ediyor.

BTC’ye olan talep önemli ölçüde büyümeye devam etse de, Fed’in para basarak enflasyonu artırması gibi diğer bazı faktörler tüketicilerin alım gücünü ciddi derecede etkiledi. Dolayısıyla S2F modeli de çoğunlukla piyasa duyarlılığını etkileyen bazı makroekonomik faktörleri hesaba katmamış oluyor.

Correct, the model only accounts for scarcity/s2f-ratio, that is the only model input. All the rest, demand, macro, crypto, covid, war etc, causes deviation. The model is VERY rough. Also, current extreme macro backdrop causes all metrics (rsi, 200wma etc) to show extreme values.

— PlanB (@100trillionUSD) June 20, 2022

Buterin’in eleştirisini yanıtlayan PlanB, “İnsanlar başarısız olan projeleri veya yanlış yatırım tercihleri için günah keçisi arıyorlar,” diye belirtti.

After a crash aome people are looking for scapegoats for their failed projects or wrong investment decisions. Not only newbies but als “leaders” fall victim to blaming others and playing the victim. Remember those who blame others and those who stand strong after a crash. https://t.co/4nJdHq84pm

— PlanB (@100trillionUSD) June 21, 2022

S2F modeline göre, BTC’nin Aralık 2021’e kadar 100 bin dolar sınırını geçmesi gerekiyordu.

We will know by end 2021: S2F predicts btc has to have been over $50k (even $100k if you use the new model), where Dave’s model is below $30k. Also Dave predicts next top at $81k, where S2F points at a (3x) multiple of $50-100k.https://t.co/yQk6GZvTdb

— PlanB (@100trillionUSD) September 3, 2019

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Vitalik Buterin, Bitcoin S2F modeli için “alayı hak ediyor” dedi!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!