2020’den beri en kötü kapanış — Bitcoin yatırımcılarının izlemesi gereken 5 faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) fiyatı, Aralık 2020’den bu yana en düşük haftalık kapanışını görürken tamamen farklı hislerle yeni haftaya başlıyor.

En büyük kripto para birimi, 13 Haziran’a kadar süren kayıp gecesinde, mayıs ayından itibaren on ayın en düşük seviyesinin de altına indi.

Piyasadaki zayıflığın nedeni olan, geçen hafta ABD’den gelen şok enflasyon verileri, riskli varlıklar arasında zincirleme reaksiyona yol açtı. Hafta sonunda kripto varlıkları daha da kötüleşen bir senaryonun içinde kaldı.

Makro gerilimler bu hafta da devam ediyor. Fed, enflasyon rakamlarından bu yana ilk resmi politika faizi güncellemesini yapacak.

Hem Bitcoin hem de altcoin fiyatları, analistlerin oybirliğiyle düşüş beklentisine girmelerine neden oldu. En azından Bitcoin’in blok ödül yarılanması (halving) döngülerinin tarihsel kalıplarıyla uyumlu bir şekilde, yukarı doğru bir dönüş yaşaması öncesinde acılı bir alım satım ve uzun vadeli yatırım koşullarına katlanılması gerekebilir.

Peki, önümüzdeki hafta piyasa tetikleyicileri neler olacak? Cointelegraph, Bitcoin piyasasında dikkate alınması gereken beş faktöre göz atıyor.

Celsius “çöküşü” derinleşirken Bitcoin tepetakla

Bitcoin fiyatı, geçen ay on ayın en düşük seviyelerine ilk düşüşünden bu yana işlem gördüğü dar aralıktan çıktı.

23.800 dolardan sıçradıktan sonra BTC/USD paritesi, haftalarca 30.000 dolar bölgesinde kaldı ve yukarı veya aşağı belirleyici bir hareket sağlayamadı. Şimdi, yatırımcıların istediği gibi olmasa da, yön açık görünüyor.

#BTC is on the cusp of performing its first Weekly Candle Close below the Macro Range Low area$BTC #Crypto #Bitcoin pic.twitter.com/jwqBHfFV1F

— Rekt Capital (@rektcapital) June 12, 2022

Analist Rekt Capital tarafından 12 Haziran’da belirtildiği üzere, Bitcoin önemli bir aralıktan çıktı. BTC/USD paritesi, 30.000 dolar civarındaki makro bölgeyi terk ederek 2021’in başından bu yana geçerli olan aralığın dışına çıktı.

Cointelegraph Piyasalar ve TradingView verilerine göre, 26.600 dolar civarındaki haftalık kapanış, Bitcoin’in Aralık 2020’den bu yana en düşük seviyesi oldu.

Ekonomist, trader ve girişimci olan Alex Krueger, “En kötüsü bitti. 25 bin dolarlık seviye savunuldu. Fiyat şimdi biraz sıkışabilir, yarın hisse senetleriyle birlikte satış gelebilir” dedi.

Ekteki grafikte, 25.000 dolarda yer alan satın alma desteğine işaret etti ve 24 saatlik kayıpların yüzde 12’de sabitlenmesine yardımcı olduğunu savundu.

BTC/USD emir defteri veri tablosu (Binance). Kaynak: Alex Krueger/ Twitter

Bu yazının hazırlandığı anda piyasa, mayıs ayında 24.000 doların altındaki dibe düşüşün bir hatırlatması gibi işliyordu.

O zamanlar blockchain protokolü Terra (LUNA) ve TerraUSD (UST) tokenlerinde yaşanan fiyasko, hafta sonu FinTech platformu Celsius ve CEL tokeninde benzer bir durum yaşanmasıyla moral bozdu.

Gün içinde dolar bazında yüzde 40 değer kaybeden CEL, Celsius’un “likiditeyi stabilize etmek” için para çekme ve transferleri tamamen durdurma kararından zarar gördü.

Protokolün 13 Haziran’da yayımlanan blog yazısında, “Sıra dışı piyasa koşulları nedeniyle, Celsius’un hesaplar arasındaki para çekme, takas ve transferleri duraklattığını duyuruyoruz. Celsius’u yükümlülüklerini yerine getirmek için daha iyi konuma getirmek için bugün bu eylemi uyguluyoruz” dedi.

Duruma tepki gösteren Bitcoin uzmanları, Terra fiyaskosunun ardından altcoin alanına zaten şüpheyle bakıyor.

gox hack was rough, ICO bubble was frustrating, but celsius hits the hardest because it’s as though we learned nothing from 2008

it was literally on the first page of the bitcoin white paper

and yet time feels like a flat circle sometimes

— juthica (@juthica) June 13, 2022

What is Money podcast’inin sunucusu Robert Breedlove, Twitter yorumlarında, “Celsius çökebilir ve beraberinde bir sürü müşteri parası da gidebilir” dedi.

Fed politika faizi güncellemesi 40 yıllık rekora yaklaşıyor

Zorlu makro koşulları göz önüne alındığında, Bitcoin’in ihtiyaç duyduğu son şey Terra fiyaskosuydu, ama gerçekleşti.

Ne olursa olsun, Fed’in 15 Haziran’da başlayacak olan haziran ayı politika faizi toplantısına hazırlanırken kargaşa artıyor.

10 Haziran’daki yüzde 8,6’lık enflasyon verisinin ardından beklentiler, toplantının faiz oranlarını artırmayla sonuçlanacağı yönünde. Ne hisse senetleri ne de kripto varlıkları için hoş karşılanacak bir durum değil.

Capitulation -> Retest -> Rinse Repeat 🔁#Bitcoin has seen this 31-day pattern repeatedly in 2022

If Jay Powell & FOMC surprises with anything more than 50 basis point rate hike, it’s definitely new leg Down 📉 pic.twitter.com/qMUeGp3gjR

— Matt C⚡️ (@mithcoons) June 12, 2022

Krueger gibi, Fed’in risk varlıklar için kötü bir gelişmeye gebe olacak faiz artırma olasılığı, kripto paralar için kilit gelişme.

“Dip seviyeyi görmek için Fed’in (veya hisse senetlerinin) dönüş yapmasını beklemek gerek” diye yazdı:

Herhangi bir seviyenin kendi başına trend değişikliği getireceğinden ciddi şekilde şüpheliyim. Fed’in çarşamba günü şahinleşmemesi ve eğer sert bir hamle yapmaması düşük ihtimal. Şahin politikayı ilerletme ihtimali daha yüksek.

Asya’da yaşanan satışlar, hafta başında hisse senetleri için hayatı daha da kötüleştirdi. Japon yeni ve Avustralya doları gibi riske duyarlı para birimleri bu durumdan doğrudan etkilendi.

Zach Pandl’ın da aralarında bulunduğu Goldman Sachs stratejistleri 13 Haziran’da Bloomberg tarafından alıntılanan bir değerlendirmede, “Bir noktada finansal koşullar yeterince sıkılaşacak ve Fed’in faiz artırma hamlelerine ara vermesine neden olacak kadar zayıflayacak” dedi:

Tahvil getirileri için yukarı yönlü riskler olduğunu düşündüren ve riskli varlıklar üzerinde devam eden baskı, muhtemelen şimdilik geniş dolar gücü nedeniyle henüz o noktadan uzak görünüyoruz.

Bloomberg ayrıca, piyasa fiyatlarının yıl sonuna kadar yüzde 3 veya daha fazla baz oranlarda fiyatlandırılması nedeniyle 75 baz puanlık faiz artırımının masada olabileceğini bildirdi.

Dolar 20 yılın en yüksek seviyelerine meydan okuyor

Riskli varlıklar zarar görürken, ABD doları son iki yılda gücünün çoğunu kullandı.

Makro koşullar neredeyse diğer tüm dünya para birimleri ve risk varlıklarını güvenli liman olmaktan uzaklara itti. Bu trend devam edecek gibi görünüyor.

ABD doları endeksi (DXY), son haftalarda geri çekilmesine rağmen, şimdi yeniden güçlendi. Mayıs ayında görülen 105 dolaylarında geziniyor. Bunlar 2002’den bu yana en yüksek dolar gücünü yansıtıyor ve yazının yazıldığı sırada zirveden sadece 0,5 puan uzaklıktaydı.

Thinking Crypto Podcast’in sunucusu Tony Edward, “$DXY güçleniyor, varlıkların azalmasına şaşmamalı” yanıtını verdi.

Mart 2020’deki çapraz piyasa çöküşünden bu yana DXY gücü, BTC fiyat performansı için güvenilir bir ters gösterge haline geldi. Önemli bir trend değişikliği girene kadar, Bitcoin için görünüm satış tarafında kalabilir.

“Doların gücü genellikle küresel olarak şirket kazançlarında daralmalara yol açar. Küresel makro varlık yönetimi firması Crescat Capital’in kurucusu Otavio Costa, Twitter takipçilerine 12 Haziran’da dolar ve Fed’in enflasyon hamlesini şöyle yorumladı:

‘Yumuşak iniş’ sözlerinin aynı eskiden olduğu gibi ‘geçici’ saçmalığa dönüşmesi an meselesi.

ABD dolar endeksi (DXY) 1 günlük mum grafiği. Kaynak: TradingView

“Sefalet Endeksi” piyasa korkusuna işaret ediyor

Bu hafta kripto para piyasası duyarlılığı, makro ruh halinin daha da kötüye gitmesi nedeniyle sürpriz yapmadı.

Yatırımcılar arasındaki genel görüşü belirlemek için bir dizi faktör kullanan Kripto Korku ve Hırs Endeksi, tek rakamlara düşüşün eşiğinde sallanıyor.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi (ekran görüntüsü). Kaynak: Alternatif.me

2022’nin çoğunu geleneksel olarak piyasa diplerine işaret eden alanda geçiren Korku ve Hırs Endeksi, henüz kimseyi dibin görüldüğü konusunda ikna edemedi.

13 Haziran’da, Mart 2020’deki makro dip seviyelerinden sadece üç puan daha yüksek olan 11/100 değerine işaret etti.

CNN’den alınan verilere göre, geçen haftaki enflasyon baskısı benzer şekilde, 28/100’de “korku” bölgesine geri dönen geleneksel piyasa Korku ve Hırs Endeksini aşağı çekti.

Enflasyonu ve işsizliği ölçen ve “Sefalet Endeksi” olarak adlandırılan bu sıkıntıyı hisseden sadece finans dünyası değil. Ekonomist Lyn Alden’in “iyi değil” olarak tanımladığı işaretler söz konusu.

“Geçmişe kıyasla şu anda ne kadar borç/GSYİH olduğu düşünüldüğünde, tüketici duyarlılığının rekor düşük seviyelerde olmasına şaşmamalı” dedi.

Sefalet Endeksi tablosu. Kaynak: Lyn Alden/ Twitter

“Hayatın fırsatı mı?”

Mevcut koşullar göz önüne alındığında, ufuktaki kara bulutlara umut ışığı gibi doğacak Bitcoin boğalarının tükendiği görünebilir.

İlgili: Bu hafta takip edilmesi gereken 4 altcoin | 13.6

Bununla birlikte mevcut piyasa düzeni, doğru şekilde kullanılırsa eşi bulunmaz bir yatırım fırsatının söz konusu olduğunu gören birçok kişi var.

Bunlar arasında, hafta sonu boyunca Bitcoin’i “hayatın fırsatı” olarak nitelendiren DecenTrader’ın kurucu ortağı Filbfilb bulunuyordu.

“Açık olmak gerekirse, ne yazık ki genel olarak kısa ve orta vadeli sorunlara rağmen, hayatta kalabilir ve hamlelerinizi çok fazla riske atmadan doğru yaparsanız, bana göre bu süreç hayatınızın fırsatı olabilir” diye tweet attı.

Diğerleri gibi, Filbfilb de BTC performansını hisse senetlerine bağladı ve ortalama yatırımcının borsalarda hala mevcut olan “aşırı kaldıraçlı” koşullara karşı kayıtsız olduğu konusunda uyardı.

“Acı hissedecekler” diye devam etti.

Bu arada analist Venturefounder, Bitcoin’i dört yıllık blok ödülü yarılanması döngüsü içinde bağlamsallaştırarak, maksimum acı senaryosunun önümüzdeki haftalarda yaşanmaya başlayabileceğini savundu.

#Bitcoin cycle end capitulation is perhaps happening now.

Just another 15% downside to reach #200WMA and 1 fib extension level ($22-23k) from #BTC cycle top, this can happen quickly, in the next few weeks. pic.twitter.com/8cp6Oes7PK

— venturefoundΞr (@venturefounder) June 13, 2022

Şu anda döngüsünün ortasında olan BTC, hem 2014 hem de 2018’de daha önce iki kez düşüş eğilimi hissettiği bölgede duruyor.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2020’den beri en kötü kapanış — Bitcoin yatırımcılarının izlemesi gereken 5 faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!