Haftanın öne çıkan DeFi haberleri | 23-28 Mayıs

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23-28 Mayıs tarihleri arasında DeFi alanında öne çıkan haberleri sizler için derledik.

Merkezi olmayan (Decentralized) ve finans (Finance) kelimelerinin kısaltmasından meydana gelen DeFi, herhangi bir merkeze ya da otoriteye ihtiyaç duymayan finansal yapıya denir. Temelde blockchain ağları üzerine inşa edilmiş olan DeFi, yeni nesil dijital para altyapılarının oluşturulması için en önemli gelişmeler arasında sıralanır.

“Bu şartın sağlanması durumunda, şu işlem gerçekleşir” mantığına dayanan ve otomatik biçimde çalışan akıllı sözleşmeler, konsensüs protokolleri ve merkezi bulunmayan uygulamalar (Decentralized Application – DApp), merkeziyetsiz finans yapılarının önemli parçaları arasındadır.

Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta DeFi alanında gerçekleşen güncel ve popüler haberleri sizlere aktarıyoruz:

InsurAce, Terra’nın çöküşünden etkilenenlere 11 milyon dolar ödeyecek

DeFi sigorta protokolü InsurAce, Terra USD’nin (UST) dolara endeksini kaybetmesinden etkilenen kullanıcıların hasar talebi sürecini 15 günden yedi güne düşürme hakkını saklı tuttuğunu açıkladı. Protokol, sunulan 173 talebin neredeyse tamamını işleme koyduğunu ve 11 milyon dolar ödeme yapacağını açıkladı.

Merkeziyetsiz finans protokolleri için en büyük üçüncü sigorta sağlayıcısı InsurAce (INSUR), 15 milyon dolar piyasa değerine sahip.

InsurAce, Terra (LUNA) layer-1 blockchain ağının çöküşünün ardından 13 Mayıs’ta Anchor (ANC), Mirror (MIR) ve stablecoin Terra USD (UST) için hasar talebi dönemini kısaltmış. ve tartışmalara yol açmıştı. Fakat şirket CMO’su Dan Thomson, reddedilenler haricinde yapılan 173 hasar talebinin çoğunun çoktan işlendiğini ve protokolün 11 milyon dolar ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

İlk kez bir DeFi platformu, 1 trilyon dolar hacmini geçmeyi başardı

Popüler merkeziyetsiz finans (DeFi) ve altcoin platformu Uniswap (UNI), yaptığı açıklamada piyasaya sürülmesinden bu yana 1 trilyon dolarlık işlem hacmini aştığını duyurdu.

CoinGecko verilerine göre Uniswap, son 24 saat içinde 1 milyar dolarlık işlem hacmiyle merkeziyetsiz borsalar (DEX) arasında ilk sırada yer aldı.

En büyük merkezi borsa Binance ise 15 milyar dolarlık işlem hacmine sahip. Bu durum, yatırımcıların DEX’ler yerine merkezi borsaları tercih etmeye devam ettiğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor fakat, dünyanın en büyük altcoini Ethereum’a (ETH) bağlı bir proje olan Uniswap, gün geçtikçe DeFi ekosistemi genelinde etki alanını genişletmeye devam ediyor.

DeFi protokolü Injective (INJ), Wormhole ile ortaklık kurdu

Merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü Injective (INJ), 10 yeni blockchaini ağına entegre etmek için Wormhole ile ortaklık kurdu.

Injective Labs, çarşamba günü yaptığı bir duyuruda, ortaklık sonucunda kullanıcıların Wormhole ile entegre olan herhangi bir zincirde dijital varlıkları transfer etmelerine ve alım satım yapmalarına olanak sağlayacağını belirtti.

Injective Labs yaptığı açıklamada, “Wormhole entegrasyonu, birlikte çalışabilirlik açısından Injective’in yeteneklerini büyük ölçüde artıracak. Kullanıcılar yakında Injective Bridge’in arka ucuna entegre edilmiş Wormhole’u kullanabilecek ve bu sayede farklı Ethereum Sanal Makinesi (EVM) zincirlerinden veya Solana’dan (SOL) varlıkları tek bir tıklamayla transfer edebilecek” dedi.

Gavin Wood, Web3’ün artık sadece kripto ve DeFi ile ilgili olmadığını söylüyor

Polkadot (DOT)’un kurucusu Gavin Wood’a göre Web3, sadece DeFi ile ilgili değil, bu kavram blockchain dünyasının çok ötesine uzanıyor.

Wood, Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre Davos’taki Yıllık Toplantısında Cointelegraph ile yaptığı özel röportajda, Web3 uygulamaları, DeFi ile olan ilgisini ve her şeyi kapsayan konseptin mevcut kullanımının ötesine geçmesi gerekip gerekmediği hakkında konuştu.

İnternetin evriminin bir sonraki aşamasına atıfta bulunan Web3’ün ilgi odağı haline gelmesinin avantajlarını da açıkladı:

“Web3 teriminin yükselişi cesaret verici çünkü bu, insanların bu temel teknolojinin farklı uygulamalara beslendiğini gördükleri anlamına geliyor. Artık Bitcoin ile ilgili değil, artık kripto ile ilgili değil, artık akıllı sözleşmelerle ilgili değil, artık DeFi ile ilgili değil. Bunun, Web2’nin yapamayacağı yeni tür hizmetler oluşturan geniş bir platform olduğunu anlamaya başlıyor gibiyiz.”

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısına göre, çoğu DeFi protokolü merkeziyetsiz değil

Eva Kaili’ye göre, DeFi’nin düzgün bir şekilde düzenlenmesi için öncelikle bu protokollerin gerçekten merkeziyetsiz olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili, çoğu merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolünün gerçekten merkeziyetsiz olmadığını düşünüyor. Kaili’ye göre, gelişmekte olan bu teknolojinin iç işleyişini anlamak için uygun düzenlemelere ihtiyaç var.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı’nda Cointelegraph ile yaptığı özel röportajda Kaili’den DeFi tanımını açıklaması istendi. Tanım olarak, DeFi “tamamen merkeziyetsiz olan, hiç kimsenin kontrol edemeyeceği veya manipüle edemeyeceği bir blockchain” anlamına geldiğini belirtti.

Merkeziyetçilikten uzaklaşmanın kolay bir iş olmadığını belirten Kaili, toplantı boyunca gerçek merkeziyetsiz DeFi’yi anlamanın zor olmasının sebeplerini belirterek konuşmasına devam etti.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Haftanın öne çıkan DeFi haberleri | 23-28 Mayıs
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!