10 aydır ilk kez oluyor: Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Ekonomik Forumu’na rağmen Bitcoin güçlü kalsa da, analistler hala “düşüş yaşanabilir” diyor.

Bitcoin (BTC) fiyatındaki haftalık kapanış verileri, boğaları ciddi kayıplarla karşı karşıya bırakmadı ve nispeten iyi bir başlangıca işaret etti.

Düşen borsalara hala sıkı sıkıya bağlı olan en büyük kripto para birimi, 23 Mayıs’ta 30.000 doları savunuyor ve LUNA faciası sonrası yukarılarda tutunmaya çalışıyor.

Yakın dönemde mucizevi bir fiyat toparlanması belirtisi gözlenmiyor olsa da, kimi uzmanlar herhangi bir düşüş trendinin başlamasından önce yukarı hareketin başlayacağını umuyor.

Makro piyasa koşulları zayıf seyirde ve yıllık Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısı Bitcoin’in seyrini değiştirebilir.

Buna geçen temmuzdan bu yana en büyük aşağı yönlü zorluk ayarlamasını ekleyince Bitcoin’in birden fazla cephede savaş verdiği açık hale geliyor.

Önümüzdeki günlerde neler olabilir? Cointelegraph, BTC fiyat hareketinde etkili olabilecek birkaç faktörü masaya yatırıyor.

BTC fiyatında “dev hareket” ihtimali sürüyor

Son haftalara kıyasla tezat oluşturan Bitcoin, haftalık kapanışın ardından 23 Mayıs itibarıyla güç göstermeyi başardı.

Art arda sekiz haftalık kırmızı mum rekorunu kırmasına rağmen BTC/USD paritesi, 30.000 doları korumayı başardı.

Cointelegraph’a yazılarıyla katkıda bulunan Michaël van de Poppe, bu trendin hafta sonu boyunca devam ettiğini söyledi.

Still good on #Bitcoin.

Great breakout at the $29.3K area, resulting in a run towards $30.2K, which became resistance (as disclosed in the previous tweet).

Consolidation now.

Break would mean $31.1K and potentially $32.8K + #altcoin momentum. pic.twitter.com/Ia9svBR3Lf

— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) May 22, 2022

Hisse senetleriyle olan korelasyon ve sıkı para politikalarının fiyatı aşağı yönde zorladığı genel tablo göz önüne alındığında, herkes Bitcoin’de yukarı yönlü hareketin görüleceği konusunda emin değil.

BTC weekly:

Alot of resistance above.

Not so much support below.

This is not a prediction. pic.twitter.com/L34fV2sA7M

— Nunya Bizniz (@Pladizow) May 23, 2022

Popüler Twitter kullanıcısı Nebraskan Gooner, gün içinde gönderdiği mesajında takipçilerine “Tercih ettiğim Bitcoin senaryosu, 40 bin dolara yakın büyük sıçramadan önce 22 bin dolara keskin bir düşüş” dedi.

Bu durum, ayı piyasasından sıçrama gelmesi için en iyi fırsatı sağlayacak ve birçok insanı hazırlıksız yakalayacak. Özellikle herkesin sıçramadan bu kadar emin olduğu ortamda tüm senaryoları takip etmekte fayda var.

Bu bakış açısı, Terra LUNA faciasının ardından Bitcoin için belirlenen 23.800 dolarlık önceki dip seviyesinin aşılması için mevcut taleplerle de uyumlu.

Geçen hafta sonu Decentrader’ın kurucu ortağı ve uzun süredir piyasa yorumculuğu yapan Filbfilb, en büyük kripto para biriminin ayı piyasasında olduğunu kabul etmenin zamanının geldiğini söyledi.

“28.670 dolardaki mevcut desteği kaybedersek, yeni dip seviyelerinden önceki son destek 26.512 dolara yerleşir” diye ekledi ve halihazırda yeniden test edilmemiş destek ve direnç seviyelerini belirledi.

Fiyat, yukarı yönde günlük direnci kırarsa, Log Growth kanalının alt sıçrama sınırı 34.270 dolar seviyesinde olur.

Popüler Twitter hesabı IncomeSharks, bu hafta 30.000 doların gücünden bağımsız olarak, herhangi olası dönüşten önce rahatlama yaşanması gerektiğini savundu.

#Bitcoin – You can call it a dead cat bounce, relief rally, bearish re-test, or the bottom being in, whatever you want to say…. Bulls or bears should at least agree on us getting some upside first. pic.twitter.com/o04UwAgDPn

— IncomeSharks (@IncomeSharks) May 23, 2022

Cointelegraph Piyasalar ve TradingView verilerine göre, bu yazının yazıldığı sırada BTC/USD paritesi 30.500 doları yakalamıştı.

Dünya Ekonomik Forumu, Bitcoin’i “değiştirmeyi” planlıyor

Korona virüs pandemisinin başlangıcından bu yana Dünya Ekonomik Forumu’nun ilk yüz yüze yıllık topantısı, haftanın makro tetikleyicisi haline geldi.

22-26 Mayıs tarihleri ​​arasında, önde gelen ekonomilerin temsilcileri İsviçre’nin Davos kentinde bir araya gelirken, piyasalar gelecek açıklamalarının ardından potansiyel fiyat oynaklığına hazırlanıyor.

Bitcoin kullanıcıları için sektör, geleneksel finans dünyasındaki duyarlılığa odaklandığından süreç stresli geçiyor.

Bu yıl da farklı olmayacak gibi görünüyor. Sadece bir ay önce WEF, Bitcoin’in İş İspatı (PoW) algoritması yerine Hisse İspatı (PoS) kullaması gerektiğini savunan bir video yayımladı.

Ripple’ın kurucu ortağı ve CEO’su olan Chris Larsen ile Greenpeace ABD, “Change the Code” isimli kampanyayı başlattı.

Moreover: “Experts” have found a way to move #Bitcoin from a decentralised network to a centralised, so they can control it.

This “change the code not the climate” campaign introduced by the WEF and financed by the wealthy has only one goal: Take over the control of #Bitcoin. pic.twitter.com/kMkXDLjLWc

— Carl ₿ MENGER ⚡️. (@CarlBMenger) May 8, 2022

Stablecoin olan TerraUSD’nin (UST) patlaması, kripto paraları finansal kuruluşların hedefi haline getirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, kripto para birimlerinin “hiçbir değeri olmadığını” ve bu nedenle düzenlemeye ihtiyaç duyduklarını iddia etti.

Hollanda merkezli televizyon programı College Tour’da 22 Mayıs’ta yayımlanan röportajında, “Hiçbir şeye dayanmıyor. Güvenlik görevi görecek hiçbir temel varlığı yok” dedi.

Bitcoin cephesi, hem WEF hem de Lagarde tarafından yapılan açıklamalara ateş püskürdü. İsviçreli Bitcoin Suisse gibi firmalar bile eleştirilere karşı çok az tolerans gösteriyor.

How much do the attendees of the #WorldEconomicForum really know about #Bitcoin, #crypto and the potential of <a href="https://twitter.com/hashtag/blockchain?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw” rel=”noopener noreferrer nofollow” target=”_blank” data-amp=”https://twitter-com.cdn.ampproject.org/c/s/twitter.com/hashtag/blockchain?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw/amp”>#blockchain ⁉️ #WEF22

To help them (& Christine @Lagarde) out – we offer a short primer! 😀 👇🏻

(Help us spread the word @thecryptovalley @TheBlock__ @crypto @wef @FT)

— Bitcoin Suisse (@BitcoinSuisseAG) May 22, 2022

Tıpkı El Salvador Başkanı Nayib Bukele’nin, geçen hafta 44 ülkenin katıldığı Bitcoin zirvesinde olduğu gibi, bu haftaki Davos etkinliğinde itibari (fiat) para birimi üzerinde göze çarpan rakip olarak Bitcoin’i şampiyon ilan etti.

23-25 ​​Mayıs tarihleri ​​arasında Norveç’in Oslo kentinde düzenlenecek olan Oslo Özgürlük Forumu, kendini “zorbalığa karşı durmak için birleşmiş küresel eylemciler toplantısı” olarak tanımlıyor.

Etkinlikte konuşanlar arasında ekonomist Lyn Alden, Strike CEO’su Jack Mallers ve Lightning Labs’ın kurucu ortağı ve CEO’su Elizabeth Stark da dahil olmak üzere Bitcoin’in en tanınmış isimleri var.

Girişimci Jeff Booth, hafta sonu attığı tweet’te, “Yarın başlayacak olan iki uluslararası forum görünüşte benzer, ancak Dünya Ekonomik Forumu ve Oslo Özgürlük Forumu taban tabana zıt. Manipüle edilmiş paranın gerekliliği, zorlama ve bireysel hak ve özgürlüklerin kaybı anlamına gelir. Oslo’da görüşürüz” dedi.

Zorluk, madencilerin karşı karşıya kaldığı koşulları yansıtıyor

Büyük Bitcoin fiyat düşüşleri mutlaka geride iz bırakır.

Güncel tahminlere göre, Bitcoin ağının temelleri şimdilerde 30.000 dolara gelen yolculuğa uygun biçimde ayarlanıyor.

Madenciler arasındaki değişen dinamikleri yansıtan zorluk, bu haftaki otomatik ayarlamasında yaklaşık yüzde 3,3 oranında azalacak. Bu oran mütevazı olsa da, değişiklik yine de Temmuz 2021’den bu yana en büyük düşüş anlamına geliyor.

Nedeni ise çok basit: Bitcoin fiyat hareketi sadece aşağı yönelmekle kalmadı, aynı zamanda madencilerin kârlılığını da düşürdü.

Madencilerin üretim maliyeti, faaliyetlerini sürdürme konusunda kilit öneme sahip. Şu anda yaklaşık 26.000 dolar olan bu tutarın altına düşüş, madenciliğin kârlı kalması için ağ temellerinde daha büyük değişikliklerin gelmesine neden olacak.

Veri izleme platformu MacroMicro’ya göre, 21 Mayıs itibarıyla Bitcoin madenciliği ortalama 26.250 dolara mal oluyor.

Tahmini verilere dayalı kârlılık baskısına rağmen, zincir üstü analitik platformu Glassnode’un son verilerine göre madenciler teslim olma belirtileri göstermiyor. BTC satışlarını hala minimumda tutuyorlar.

Madencilerin cüzdanlarından çıkan kripto paralara işaret eden madenci çıkışları, 23 Mayıs’ta son bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Bu arada Bitcoin madenciliğindeki hash oranı, 23 Mayıs itibarıyla tahmini olarak saniyede 233 exahash (EH/s) seviyesine ulaştı.

Analitik platformu CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju için genel eğilim benzer şekilde.

“BTC fiyatı, Kasım 2021’den bu yana yüzde 56 düşerken, hash oranı yüzde 75 arttı” dedi.

Piyasa soğuk, ancak ağ temelleri madencilik tesislerinden gelen ısıyla dolu.

Bitcoin madencilik hacminin 7 günlük hareketli ortalaması. Kaynak: Glassnode/ Twitter

Zincir üstü hacim birkaç ayın en düşük seviyelerinde

Bitcoin fiyat hareketi, 2022 boyunca ana akım tüketiciler için sıkıcı bir hal aldı, ancak şimdi mevcut yatırımcıların katılımı bile azalıyor.

Zincir üstü veriler, LUNA sonrası paniğin dikkate değer istisnası dışında, hacimlerin istikrarlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor.

İşlem hacimlerinin yedi günlük hareketli ortalamasını izleyen Glassnode, 23 Mayıs itibarıyla dokuz ayın en düşük seviyesinin görüldüğünü belirtti.

9 Mayıs’tan itibaren hareketli ortalama hızla düşüyor. 22 Mayıs’ta toplam düşüş yüzde 70 seviyesine ulaştı.

CryptoQuant’tan Ki, bireysel alıcılardaki ilgi eksikliğinin altını çizerken, analist arkadaşı Willy Woo, piyasa dalgalanmalarından büyük oyuncuların sorumlu olduğunu savundu.

Geçen hafta dahil olduğu Twitter tartışmasına verdiği yanıtta, “Hacmin çok azı bireysel yatırımcıların yiyecek satın alma ihtiyacından kaynaklanıyor ve dolayısıyla fiyat üzerindeki etkisi minimum” diye yazdı.

Arzın sadece yüzde 5’i, 30.000 dolardan daha düşük fiyattan BTC alanlara ait. Hacmin büyük kısmı piyasa riskinden korunmak için satış yapan daha büyük yatırımcılar.

Bitcoin toplam transfer hacminin 7 günlük hareketli ortalaması. Kaynak: Glassnode

Piyasa duyarlılığı dipte

Mütevazı fiyat artışının aksine Bitcoin, duyarlılık açısından bakıldığında yükseliş emaresi göstermiyor.

İlgili: Bu hafta takip edilmesi gereken 4 altcoin | 23.5

Geleneksel duyarlılık göstergesi olan Kripto Korku ve Hırs Endeksi verilerine göre, piyasanın büyük kısmı yeni bir düşüşe hazırlanıyor.

100 üzerinden 10 değerine işaret eden endeks, tarihsel olarak fiyat diplerinde görülen “aşırı korku” bölgesinin en alt bölgesine geri döndü.

Korku ve Hırs, bu ayın başlarında Mart 2020’den bu yana en düşük seviye olan 8’e düşmüştü.

Yüksek korelasyon içinde olduğu S&P 500 ile ilgili duyarlılığı analiz eden trader, girişimci ve yatırımcı Bob Loukas, Bitcoin için nasıl bir model oluşabileceğine ışık tuttu.

Two observations on sentiment in equities.

Absolute extreme bearish sentiment likely means a sharp counter trend rally is very close.

Consistent bearish sentiment confirms this is a cyclical bear market of duration, not a buy the dip just yet. pic.twitter.com/Jpfo9GUSMr

— Bob Loukas (@BobLoukas) May 22, 2022

Bu arada geçen hafta, popüler trader ve analist Rekt Capital, duyarlılığı önemli şekilde değiştirmek için daha ciddi fiyat değişikliğinin gerekli olacağını savundu.

“Yeşil bir günde BTC için yükseliş, kırmızı bir günde düşüş beklemek kolay. Ancak BTC hala 28.000 ile 32.000 dolar arasında değişiyor” diye tweet attı.

Bu süreç, herhangi biri kırılma gerçekleşene kadar devam edecek. Menzil içi hareketler, duyarlılıktaki değişikliğe işaret etmek için yeterli değil.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi ile BTC/USD paritesi. Kaynak: LookIntoBitcoin

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
10 aydır ilk kez oluyor: Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!