İngiltere Merkez Bankası, MIT ile CBDC’ye yönelik bir yıllık ortak araştırma projesi başlatacağını duyurdu.
İngiltere merkez bankası cuma günü yaptığı açıklamada MIT’ın Dijital Para Departmanı (DCI) ile on iki ay sürecek bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) araştırma projesine başlayacağını duyurdu. Banka yaptığı açıklamada bu yeni projenin sadece araştırmaya yönelik olduğunu ve işlevsel bir CBDC geliştirme amacı taşımadığını belirtti.
Banka 2020’nin Mart ayında bir müzakere belgesi yayımlayarak CBDC ile ilgili çalışmalarına başlamıştı ve DCI ise bu makaleye, bir CBDC’nin belirtilen hedefleri nasıl karşılayabileceğine ilişkin bir yanıt vermişti. Banka ve hazine geçen yılın Nisan ayında CBDC’ler ile ilgili bir araştırma ekibi kurdu ve en güncel müzakere belgesi ise geçtiğimiz perşembe günü yayımlandı.
Ülkede, Lordlar Kamarası Ekonomik İşler Komitesi de dahil olmak üzere konuya ilişkin birçok görüşler bulunuyor. Komite, bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, olası bir dijital pound’un daha ucuz ve daha hızlı uluslararası ödeme avantajlarının yanı sıra finansal istikrar ve mahremiyetin korunmasına yönelik zorlukları da beraberinde getireceğine dikkat çekmişti.
OpenCBDC projesini başlatan DCI’nin CBDC araştırma ortaklarının arasında Boston Fed ve Kanada Bankası’nın yanı sıra artık İngiltere Merkez Bankası da bulunuyor. Kanada Merkez bankası geçtiğimiz hafta DCI ile bir yıl sürecek araştırma ortaklığını duyururken Boston Fed ise 2020’de işbirliğini başlatmıştı.
Dünya çapındaki 60 ülke şu anda CBDC’leri araştırmaya devam ediyor ve bu durum, MIT’in çabalarının yalnız olmadığını gösteriyor. Ayrıca Çin’in dijital yuan’ı da dahil olmak üzere devam eden 15 adet pilot projesi bulunuyor. Avustralya, Malezya, Singapur ve Güney Afrika ise Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi’nin Dunbar Projesi’ne katıldı. Nijerya ve Bahamalar kendi CBDC’lerini başlattı ve Jamaika’nın da 2022’nin ilk çeyreğinde başlatması bekleniyor. Nijerya’nın eNaira dijital para birimi, özel fintek firması Bitt tarafından geliştirildi.