Kripto cüzdanlarında yeni akım: İlk gelen kapıyor mu?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cüzdan adreslerinin eşlenmesi artık daha basit bir hale gelirken, hukuki bir anlaşmazlık söz konusu: Hızlı davranan anonim kullanıcılar ne olacak?

Teknolojik keşifler ve icatların yapılması eskiden uzun yıllar sürerken günümüzde aylar, haftalar hatta günler sürebiliyor. Yenilik hızının artmasıyla blokzincir teknolojisi hayatımıza daha çok dahil oluyor. Fakat bu esnada ilk kullanıcılar blokzincir teknolojisini hayatına adapte etmek istediklerinde çeşitli teknik zorluklar yaşıyorlar. Sıcak/soğuk cüzdanların kullanımı ve cüzdanların kullanıcı numaralarının karışık olması da bu zorluklardan biri. Geliştiriciler ise bu zorluğa karşılık bir çözüm ürettiler: DNS (Domain Name System) benzeri bir sisteme sahip olan cüzdan isimlendirme sistemleri.

Konunun benzerliği ve bazı hususların netleşmesi adına öncelikle DNS sistemlerine değinmek yararlı olacak. Bilgisayar, internete bağlanırken yalnızca kendisine özgü olan bir IP (Internet Protocol) adresi alır. Bağlandığımız internet siteleri de IP adreslerine sahiptir. Bağlanmak istenen internet sitesinin IP numaraları karışık ve uzun olacağı için bu durumu kolaylaştırmak adına internet adresleri kelimeler ve harflerden oluşan bir adrese dönüştürülür. Bu sisteme de DNS ismi verilir. Cüzdan isimlendirme sistemleri (naming service system) DNS sistemleri ile büyük benzerliğe sahip.

Web3 ekosisteminde kullandığımız cüzdan numaraları son derece karışık ve akılda tutması zor. Haliyle kompleks cüzdan isimleri kullanıcıların hata yapmasına ya da aldatılmasına sebebiyet olabiliyor. Dolayısıyla kullanımın zorluğuna sebebiyet verdiği için yeni kullanıcı katılımını zorlaştırıyor. Geliştiriciler, cüzdan isimlendirme sistemiyle bu soruna cevap bulmuş durumda. Kompleks rakam ve harflerden oluşan cüzdan adreslerini, cüzdan adresi ile örtüşen harf ya da kelimelerden oluşan basit cüzdan isimleri ile eşleyen bir sistem geliştirdiler. Örneğin, 0xB31f66AA3C1e785363F0875A1B74E27b85FD66c7 şeklinde olan cüzdan adresini burakmercan.eth cüzdan ismi ile eşliyorlar ve böylece transfer gerçekleştirileceği zaman cüzdan adresi alanına “burakmercan.eth” adresini yazarak işlemin daha pratik ve hata riski daha az bir şekilde gerçekleşmesi sağlanıyor. 

Read more

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto cüzdanlarında yeni akım: İlk gelen kapıyor mu?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!