Bu hafta, Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken beş şey

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balinalardan gelen satışların piyasada değişikliğe işaret etmesiyle Bitcoin yeni haftaya riskli bölgede başlıyor.  

BTC’nin yukarı yönlü fiyat hareketinde duraklama devam ederken haftalık kapanışta gergin yatırımcıları rahatlatacak bir durum yaşanmadı. 

Yıllık mumun kapanmasına sadece iki hafta kala, riskli varlıklarda geri sayım artan baskı ile birlikte devam ediyor.

Kısa vadeli volatilitenin temel nedeni olan makro veri açıklamaları, Aralık ayının geri kalanında da gelmeye devam edecek. Piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın geçen haftaki hamlelerini sindirirken ABD GSYH’si de açıklanacak.  

Bitcoin’in “Noel Rallisi” ihtimali giderek azalırken ve yüksek işlem ücretleri hodlerların tadını kaçırırken yorumcular, önümüzdeki ay onaylanması beklenen spot ETF’lere yeniden odaklanmak gerektiğine vurgu yapıyor. 

Buna karşın piyasa duyarlılığı umut ışığı barındırıyor. Piyasaya “açgözlülük” hakimken koşullar sürdürülemez gibi görünmüyor ve “korku” ortaya çıktıkça yükseliş için fırsat doğuyor. 

Cointelegraph, Bitcoin için kritik dönem yaklaşırken piyasayı sizler için değerlendirdi. 

BTC için önemli destek seviyeleri neler? 

17 Aralık tarihinde gerçekleşen haftalık kapanış, satışların gerçekleşmeye devam ettiği 41.300 dolar seviyesinde geldi. 

Cointelegraph Markets Pro ve TradingView verilerine göre Bitcoin, Asya piyasalarının açıldığı saatlerde terse dönerek 41 bin doların biraz üzerine çıkmadan önce, 40.800 dolara ulaşarak gece boyunca düşmeye devam etti.  

BTC/USD saatlik grafik. Kaynak: TradingView 

BTC’nin son dönemdeki fiyat hareketi nedeniyle zaten temkinli olan yatırımcılar ve analistler ne yazık ki rahatlayamadı. 

Ticaret kaynağı Material Indicators, gün içinde yaptığı X (eski adıyla Twitter) paylaşımının başlangıcında “Grafikler Yalan Söylemez” diyerek durumu özetledi.

Material Indicators, Bitcoin’in yeni haftaya girerken 21 günlük hareketli ortalamasını kaybettiğini ve bunun “doğal olarak düşüşe işaret ettiğini” belirtti ve “yılsonu kâr realizasyonu ile vergi kaybı hesaplarının yakın vadede gerçekleşmesini beklediğini” sözlerine ekledi.  

Kurucu ortak Keith Alan devamında, Kasım 2021 tarihinde yaşanan tüm zamanların en yüksek seviyesine karşılık gelen önemli bir Fibonacci geri çekilme seviyesi için devam eden savaşa işaret etti. 

It’s too early to say if this December 17th Pattern is going to play out. We can make that determination at the close. For now, but it’s safe to say that #BTC bulls need to push price back above .5 Fib to reclaim the Golden Pocket or risk losing the 21-Day Moving Average.… pic.twitter.com/Tjc4lkKEc2

— Keith Alan (@KAProductions) December 17, 2023

Popüler trader Skew, 4 saatlik zaman dilimlerinde 200 dönemlik ve 300 dönemlik üstel hareketli ortalama (EMA) ve 50 günlük EMA olmak üzere, tamamı şu anki spot fiyatın 2.500 dolar altını işaret eden seviyeleri dile getirdi. 

Skew sözlerine, haftalık ve aylık zaman dilimleri için yaptığı “Buradan itibaren haftalık ve aylık grafikler üzerinde iki seviye var” diyerek devam etti: 

“39-38 bin dolar seviyesi, yüksek zaman diliminde önemli bir destek. Bu seviyelere düşüş, önemli bir alım fırsatı olacaktır. 47-48 bin dolar seviyesi ise önemli bir direnç. Bu alan kar realizasyonu için önemli bir alan olacaktır.”

21 günlük SMA ile BTC/USD günlük grafiği; 200, 300 4 saatlik EMA; 50 günlük EMA. Kaynak: TradingView  

Yeni makro veriler bekleniyor 

Önümüzdeki hafta, Fed’in “tercih ettiği” enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi Kasım ayı verileri, ABD makro etkinliklerine öncülük edecek.  

Geçen hafta alınan çok sayıda önemli Fed kararının ardından, verilerin yeni yıla girerken enflasyonun azaldığını göstermeye devam etmesi bekleniyor. 

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz oranlarındaki değişikliklere karar vereceği bir sonraki toplantı Ocak ayı sonunda yapılacak ancak geçen haftadan bu yana piyasalar, politika değişikliği ihtimalini değerlendiriyor. 

The market is now pricing a full 25bps rate cut by July 2024 – following today’s Fed meeting. pic.twitter.com/zWXiUqx96Q

— tedtalksmacro (@tedtalksmacro) December 14, 2023

CME Group’un FedWatch aracından alınan son veriler, önemli makro verilerin büyük çoğunluğu henüz açıklanmamışken, bir sonraki toplantıda faiz indirimi olasılığının yüzde 10 olduğunu belirtiyor.

Fed hedef faiz oranı olasılıkları grafiği. Kaynak: CME Group  

The Kobeissi Letter ise önümüzdeki haftanın beklentilerini özetleyen X gönderisinde, “Hisse seneti fiyatları yükselse bile, hala belirsizlik hakim” diyerek durumu özetledi. 

Key Events This Week:

1. November Building Permits data – Tuesday

2. Consumer Confidence data – Wednesday

3. Existing Home Sales data – Wednesday

4. Q3 2023 GDP data – Thursday

5. November PCE Inflation data – Friday

6. New Home Sales data – Friday

Another busy week with…

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) December 17, 2023

PCE’ye ek olarak, işsizlik oranları ve GSYİH verileri de 21 Aralık tarihinde açıklanacak.  

Cointelegraph’ın daha önceden de bildirdiği üzere ABD dolarının gücü, kripto piyasaları için itici bir güç olabilecek FOMC kararlarına az bir süre varken son aylarınn en düşük seviyesine ulaştı. ABD dolar endeksi (DXY) hafif bir toparlanma yaşa da, Aralık ayında yüzde 1,9 düşüş yaşandı. 

Ağ işlem ücretleri yükselmeye devam ediyor

Bitcoin işlem ücretlerine ilişkin hararetli tartışmalar, ücretlerin Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle son günlerde daha da alevlendi.  

Ordinals’ın tekrar radara girmesiyle, zincir üstü işlem gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar hafta sonunda 40 dolara yakın işlem ücretleriyle karşı karşıya kalırken “OG” yorumcuları, blokzincir alanındaki rekabet göz önüne alındığında işlem ücreti sisteminin amaçlandığı gibi işlediğini savundu.  

Bununla birlikte madencilik gelirleri, Bitcoin’in 69 bin dolarlık zirvesinden bu yana görülmemiş seviyelere fırladı. 

Ancak yeni haftaya girerken, ücretler önemli ölçüde düştü ve yazının yazıldığı sırada bir işlem 15 doların altına onaylandı. 

Bu durumu yorumlayan fenomen Fred Krueger ise piyasa katılımcılarının dikkatlerini yeniden önümüzdeki ayın başlarında onaylanacak ilk ABD spot kripto borsa yatırım fonuna (ETF’ler) çevirmeleri gerektiğini savundu. 

Krueger , ücretlerin “zaten hızla düştüğünü” belirterek, Ordinals yaratıcılarının çalışmalarını saklamak için blokzinciri kullanma hakkı olduğuna da vurgu yaptı ve “Bu tartışma şimdilik anlamsız görünüyor. ETF’i beklemeye devam” diyerek sözlerini tamamladı. 

Aralarında araştırmacı ve yazılım geliştiricisi Vijay Boyapati’nin de bulunduğu diğer yorumcular da Bitcoin tarihi boyunca yaşanan işlem ücreti tartışmalarının geçici olduğunu değerlendirdi.  

#Bitcoin concern trolls circa 2017: “Bitcoin’s network will not be secure because the block subsidy is shrinking and transaction fees won’t be enough!!!”

Bitcoin concern trolls today: “transaction fees are too high!!!”

— Vijay Boyapati (@real_vijay) December 17, 2023

Gelişimi hızlandırmak amacıyla “Katman 2” çözümlere yönelinme çağrısında bulunan Boyapati, son zamanlarda artan ücretlere verilen tepkilerin anlamsız olduğunu, normal kullanıcılar için zincir dışı çözümlerin, özellikle de Lightning Network’ün, varlığının altını çizdi. .

Eski Facebook yöneticisi ve Lightning startup’ı Lightspark’ın kurucu ortağı David Marcus, hafta sonu paylaştığı X gönderisinin bir bölümünde, “Katman 1 işlem ücretleri şu anda inanılmaz derecede yüksek. Tüm borsaların ve cüzdan sahiplerinin çoğu işlemi, varsayılan olarak Lightning Network’te gerçekleştirmeleri gerektiği aşikar” dedi.

Mempool.space’ten alınan verilere göre blok alanı büyük talep görmeye devam ediyor ve 300 bin adet onaylanmamış işlem bulunuyor. 

Bitcoin mempool verileri (ekran görüntüsü). Kaynak: Mempool.space 

Yeni cüzdanların sayısı risk oluşturuyor 

Bitcoin ağının büyümesi, boğa piyasasının geri dönüşüne paralel şekilde devam ediyor. 

Zincir üstü analiz firması Glassnode’dan alınan son veriler, yeni BTC cüzdanı sayısının Aralık ayı boyunca düşmeye devam ettiğini doğruladı. 

Verilerin mevcut olduğu son tarih 17 Aralık’ta, yaklaşık 373 bin adres ilk kez bir zincir içi işlemde yer aldı. Bu, Glassnode tarafından Kasım ayı başında gerçekleştiği belirtilen son en yüksek günlük seviyenin yaklaşık yarısı.  

Rakamları yorumlayan popüler analist Ali, yeni adreslerin azalmasını BTC fiyat artışının önündeki “dikkat çekici” bir engel olarak nitelendirdi.  

Ali, “Geçtiğimiz ay Bitcoin ağının büyümesinde gözle görülür bir düşüş yaşandı ve bu durum, BTC’nin 44 bin dolara ulaşan son hamlesinin sürdürülebilirliği konusunda şüphe uyandırdı” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Boğa rallisinin güçlü bir şekilde devam etmesi için yeni BTC cüzdanlarının sayısında artış görmek çok önemlidir. Bu, sürdürülebilir yükseliş hareketi için gerekli desteği sağlayacaktır.”

Bitcoin yeni cüzdan grafiği. Kaynak: Glassnode  

Korkunun ardında inançsızlık var 

Bitcoin’in son yükseliş trendindeki soğuma, açgözlülüğün de azalmasına neden oldu. 

İlgili: Eski BitMEX CEO’su, Bitcoin için 1 milyon dolarlık iddiasını tekrarladı

Crypto Fear & Greed Index’ten gelen son verilere göre kripto piyasası katılımcılarının çoğunluğu geçtiğimiz hafta sakinleşmeye başladı. 

Halihazırda yüzde 65 seviyesinde bulunan ve kriptodaki en önemli duyarlılık göstergesi Korku ve Açgözlülük Endeksi, yatırımcıların halen “açgözlü” olduğunu gösterse de bir ayın en düşük seviyesine yaklaştı. 

Yüzde 90’ın üzerindeki Endeks puanları, irrasyonel coşkunun ortalama piyasa katılımcısı zihniyeti haline geldiğini ve uzun vadede piyasa zirvelerine yaklaşıldığını işaret eder. Cointelegraph’ın daha önceden de bildirdiği üzere bunun dikkate değer bir istisnası, Korku & Açgözlülük Endeksi’nin terse dönmeden önce yüzde 75’e ulaştığı 2021 yılı zirvesi 69 bin dolardı. 

Bu arada, geleneksel piyasa Endeksi için mevcut durumu yorumlayan Cubic Analytics’in kıdemli analisti Caleb Franzen, duyarlılığın 2021 sonlarında başlayan Fed sıkılaşma döngüsünden çıkmakta olduğunu öne sürdü.  

Franzen, “Korku ve Açgözlülük Endeksi rahat bir şekilde ‘Açgözlülük’ aralığında ancak daha 4 hafta önce ‘Korku’ aralığındaydı ve Eylül’den Kasım’a kadar 2,5 ay boyunca ‘Nötr’ ile ‘Aşırı Korku’ aralığında yer aldı” dedi.

“Coşku mu? Hayır. Bu inançsızlık.”

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi (ekran görüntüsü). Kaynak: Alternativ 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bu hafta, Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken beş şey
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!