Bitcoin ağında işlem ücretleri artmaya devam ediyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin ağındaki işlem ücretleri fikir ayrılıklarına yol açıyor. 

İstatistik kaynağı BitInfoCharts’tan alınan verilere göre 17 Aralık itibariyle ortalama işlem ücreti yaklaşık 40 dolara ulaştı.

Yüksek işlem ücretleri kaçınılmaz  

Son yaşanan Bitcoin Ordinals dalgası, işlem ücretlerinin yükselmesine neden olurken bazı piyasa katılımcıları bu ücret seviyesinin kalıcı olacağına inanıyor. 

BitInfoCharts’a göre BTC göndermenin maliyeti 37 doların üzerine ulaşarak Nisan 2021’den bu yana en yüksek seviyesine geldi. 

Bitcoin ortalama zincir üstü işlem ücreti grafiği (ekran görüntüsü). Kaynak: BitInfoCharts  

Mempool.space’den alınan ek rakamlar ise Bitcoin mempool’da biriken onaylanmamış zincir üstü birçok işlem olduğunu ve bu nedenle 2 dolarlık ek ücrete sahip işlemlerin bile önceliği olmadığını ortaya koydu. 

Bu yazının yazıldığı sırada yaklaşık 350 bin işlem onay bekliyordu.  

Bitcoin mempool verileri (ekran görüntüsü). Kaynak: Mempool.space 

Günlük zincir içi harcamalar birçok küçük yatırımcı için karşılanamaz hale gelirken bu durum, Bitcoin savunucuları arasında hararetli bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 

Birçok kişi Ordinals’ın ücretler üzerindeki etkisine kızarken popüler Bitcoin yorumcuları, çift haneli işlem maliyetlerinin yalnızca gelecek olayların bir habercisi olduğunu ve yüksek işlem ücreti ödemek istemeyen kullanıcıların, özellikle kitlesel benimsemeye hitap etmek üzere tasarlanmış Lightning Network gibi katman-2 çözümlerini benimsemeleri gerektiğini ifade etti. 

Popüler yorumcu Hodlonaut, 16 Aralık tarihinde konuyla ilgili gerçekleştirdiği birçok X (eski adıyla Twitter) gönderisinden birinde, “Ücretler şu anda JPEG soytarılığı nedeniyle geçici olarak yükseldi ancak bu, geleceğe dair bir işaret. Ölçeklendirme Katman 1’de gerçekleştirilemez” diyerek durumun boyutunu değerlendirdi.

Hodlonaut sözlerine devam ederek “Katman 1’de düşük işlem ücretleri talep etmenin “sadece cahillik değil, aynı zamanda Bitcoin’e yönelik eleştirileri de beslediğini” savundu.  

Hodlonaut  bu durumun, Bitcoin’in proof-of-work mekanizması nedeniyle zaman içinde değer kazanan ve rekabete dayalı bir ağ olarak yaratıldığını ortaya koyduğunu, ücretleri düşük tutmanın çelişkili olduğunu ve Bitcoin ağının özellikle bunu sağlamayı amaçlayan hard fork’larının da gösterdiği gibi ağa değer katmadığını da sözlerine ekledi. 

Hodlonaut, Bitcoin Cash’e atıfta bulunarak, “Zaten beş yıl içinde fonları taşımayı göze alamayacaklarsa, 1 doların altında ücretlerle birini L1’e dahil etmek neden kritik olsun? Şimdiden bcash’e ya da başka bir merkezi boş hayale gidin” eleştirisinde bulundu.

Madenciler son iki yılın en iyi gelirini elde etti 

Tanınmış yorumcu Beautyon ise işlem ücretlerine rağmen Bitcoin’in amaçlandığı gibi çalışmaya devam ettiğini yineledi.  

Beautyon yakın tarihli X gönderisinin bir bölümünde, “Eğer Ordinals, işlem ücretlerinde yüksek seviyeleri beklenenden daha önce getirirse, ağ ücreti sorununa Katman 2 çözümünü kabul etmeyen herkes zarar görecek” dedi ve ekledi:

“Birçok kullanıcının kafası karışacak, üzülecek ve Bitcoin’i terk etmek isteyecek. Açıkçası onlar için bir başvuru merci, suçlayacak veya tazminat isteyecek kimse olmayacak çünkü bu, ağın kendi sistemi. Kurallara uyuluyor ve bunlar sizin de kabul ettiğiniz kurallar.”

Bitcoin ve blokzincir teknolojileri firması Blockstream’in kurucu ortağı ve Bitcoin emektarı Adam Back de aynı görüşe sahip. 

Back’e göre çözüm, madenci ücreti teşviklerinin ötesinde herhangi bir şeye güvenmek yerine katman 2 yeteneklerini genişletmekte yatıyor: 

“Bitcoin ağınd JPEG’leri durduramazsınız” 

“Şikayet etmek sadece daha fazla yapmalarına neden olur. Onları durdurmaya çalışırsanız, bunu daha kötü şekilde yaparlar. Yüksek ücretler katman 2’nin benimsenmesini sağlar ve yeniliğe zorlar. Bu yüzden rahatlayın ve bir şeyler inşa edin.”

Bitcoin madenci gelir grafiği (ekran görüntüsü). Kaynak: Blockchain.com 

Blockchain.com’dan alınan veriler madenci gelirlerinin, blok sübvansiyonları ve ücretlerin USD cinsinden toplamı olarak, Kasım 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolar bandına ulaştığında görülen seviyelere ulaştığını ortaya koydu. 

Cointelegraph Markets Pro ve TradingView verilerine göre BTC/USD 17 Aralık haftalık kapanışına doğru yaklaşık 42 bin dolardan işlem görüyordu. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin ağında işlem ücretleri artmaya devam ediyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!