Bu hafta, Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken beş şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BTC fiyatı, haftalık kapanışta yüzde 7’lik keskin bir düzeltme yaparak, makroekonomik açıdan önemli yeni haftaya düşüşle başladı. 

En büyük kripto para birimi, 40 bin dolar seviyesine doğru sert bir kırılma yaşayarak hafta içindeki en düşük seviyesine ulaştı. 

Zaten çok gecikmiş olan test desteğine geri dönüş hareketi, yine de yükseliş bekleyen yatırımcıları gafil avlayarak yaklaşık 100 milyon dolarlık long pozisyonun tasfiye edilmesine neden oldu. 

Bu ani fiyat hareketi, halihazırda çok sayıda haber beklenen haftanın başında, BTC yatırımcılarının kötü bir şekilde uyanmasına neden oldu. Bu hafta, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranı politikasına ilişkin kararından hemen önce Amerika Birleşik Devletleri makro verileri açıklanacak. 

Arka arkaya gelecek rakamlar riskli varlıklarda her şeyin olabileceği anlamına geliyor. 

Üç ay içinde ilk aşağı yönlü madencilik zorluğu ayarlamasını yaşayan Bitcoin, haftalar süren ve neredeyse kontrol edilmeyen yükselişin ardından nihayet sakinleşmiş görünüyor. 

Yıl bitmeden her şey olabilir. 

Traderlar ve analistler 2023 mum kapanışına doğru dalgalı hareketler beklerken BTC fiyatına ne olacağı, yıl sonuna üç hafta kala daha da belirsiz hale gelmiş gibi görünüyor. 

Yüzde 7’lik düzeltme long pozisyonları temizledi 

Sakin geçen hafta sonunun ardından volatilite geri döndü. 

Ancak bu kez, BTC/USD paritesinin saatler içinde yüzde 7’den fazla düşerek Bitstamp’ta 40.660 dolara gerilemesiyle acı çeken taraf boğalar oldu. Cointelegraph Markets Pro ve TradingView verilerine göre sadece birkaç dakika içinde yüzde 5 düşüş yaşandı. 

BTC/USD saatlik grafik. Kaynak: TradingView 

“Yalnızca yukarı yönlü” hareket bekleyen yatırımcıları üzen düşüş, kaldıraçlı long işlemlerdeki traderların beklediği bir sonuç değildi. 

İstatistik kaynağı CoinGlass’tan alınan verilere göre 11 Aralık tarihinde 86 milyon dolarlık long pozisyon tasfiye edildi. Çapraz marj long pozisyonlarında ise tasfiyeler 300 milyon doları geçti. 

Kripto likidasyon grafiği (ekran görüntüsü). Kaynak: CoinGlass 

Büyük bir fiyat düzeltmesi zaten bekleniyordu. Popüler kripto deyişinde de olduğu gibi hiçbir şey düz bir çizgide yükselmez. 

Deneyimli piyasa katılımcıları ise rahatladıklarını ifade etti. 

Popüler yorumcu BitQuant, X (eski adıyla Twitter) üzerinden takipçilerine seslenerek, “Günlük ve haftalık kapanış 43.792 dolar seviyesindeydi. Geri çekilmeler normal ve hatta sağlıklıdır. Saatlik dalgalanmalar hiçbir şey ifade etmez” dedi. 

Paylaştığı grafikte, hafta boyunca yeni zirvelerin geleceğini ve hedefin 48 bin dolar olacağını vurguladı. 

Ticaret firması MN Trading’in kurucusu ve CEO’su Michaël van de Poppe da aynı şekilde, özellikle hayal kırıklığına uğramış altcoin yatırımcılarını sakin olmaya çağırarak, takipçilerine “Piyasalarda düzeltmeler olur ve altcoinlerde piyasalar likit olmadığı için bu düzeltmeler derin olacaktır” diyerek seslendi:

“Stres yapmayın. Bitcoin momentumu yavaş yavaş sona doğru yaklaşıyor. Bu sayede Ethereum önümüzdeki çeyrekte kolayca bayrağı devralacak.”

Altcoin piyasa değeri saatlik grafik. Kaynak: TradingView  

Piyasa değerine göre ilk onda yer alan kripto paraların çoğunluğu BTC/USD paritesini takip ederek son 24 saat içinde düşüş yaşadı. 

DecenTrader dalgalanmadan önceki son aylarda, belirsizlik koşullarına hazırlanılması gerektiğini belirten klasik bir işaret olan fonlama oranlarının “hızla” arttığını belirtmişti. 

#bitcoin funding rates were flat during the move up to $44k, but are now climbing rapidly as price goes sideways pic.twitter.com/QzjDKBA1K4

— Decentrader (@decentrader) December 11, 2023

DecenTrader kurucusu Filbfilb de geri çekilmenin faydalı olacağını belirtenler arasındaydı. 

Filbfilb yaptığı X paylaşımında, “Kesinlikle açık olalım. Bu yıl, 16 bin dolardan büyük bir yükseliş yaşadık ve artık düzeltme zamanı geldi. Bunu gerçekten istiyorum, bu yüzden bu kesinlikle bir satın alma çağrısı değil” yorumunda bulundu.

“Fud kaynaklı derin bir düzeltme harika olurdu. Düzeltme gecikmiş durumda.”

Filbfilb, 25 bin dolar gibi daha düşük seviyelere dönüşün çok zor olduğunu, bunun gerçekleşmesi için “bir tür küresel felaket” gerektiğini söyledi.  

Yoğun bir hafta olması bekleniyor 

Önümüzdeki hafta, zamanlamalar nedeniyle ABD makro verilerinin nadir görülen tarzda açıklanacağı bir hafta olacak.  

Kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) 12 ve 13 Aralık tarihinde açıklanacak. Fed aynı zamanda 13 Aralık günü, faiz oranı değişikliklerine de karar verecek. 

Önemli olmalarına karşın bazı veriler faiz politikası kararından sonra gelecek ancak Fed’in elinde enflasyonun düştüğünü gösteren çok sayıda başka veri bulunuyor. 

Bunun tek istisnası, geçen hafta işsizlik rakamlarının yarattığı baskılayıcı koşulların işgücü piyasasını hala planlanan ölçüde baskılamadığını göstermesi oldu.  

Fed hedef oran olasılıkları grafiği. Kaynak: CME Group 

Ancak piyasalar için yol haritası net. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu ay faizlerde bir değişiklik yapmayacak ancak 2024 ortalarında faiz indirimine gidecek. CME Group’un FedWatch Aracı’ndan alınan verilere göre bu tahmin yüzde 98,6 oranla başarılı olacak. 

Finansal yorum kaynağı The Kobeissi Letter, X’teki haftalık makro takvim gönderisine yazdığı yorumda, “Fed’in en son açıklaması, faiz indirimi umutları için ‘erken’ olduğu yönündeydi” dedi ve ekledi:

“Bu hafta Fed’in bunu pekiştirmesini bekliyoruz.”

Key Events This Week:

1. November CPI Inflation data – Tuesday

2. OPEC Monthly Report – Wednesday

3. November PPI Inflation data – Wednesday

4. Fed Rate Decision and Statement – Wednesday

5. Retail Sales data – Thursday

6. Initial Jobless Claims – Thursday

Volatility is…

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) December 10, 2023

FOMC kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell bir konuşma ve basın toplantısı gerçekleştirecek. Bu durum, riskli varlıklar için yeteri kadar hareket yaşanmasına neden olacakken ertesi gün de işsizlik verileri gelecek. 

Zincir üstü veriler aşırı şişmiş Bitcoin fiyatı konusunda uyarıyor 

Bitcoin’in ani düşüşünün ardından analistler, gelecekte benzer olayları tespit etmekte kullanılabilecek erken uyarı işaretlerini aramaya başladı. 

Zincir içi analiz platformu CryptoQuant, haftalık kapanışta sinyal veren en az dört veri kaynağına dikkat çekti. 

Bunlar arasında, sürdürülemez iyimserliğin klasik bir işareti olan ve yüksek miktarda stablecoin’in BTC’ye dönüşütürülmeyi beklediğini gösteren stablecoin arz oranı (SSR) metriği de yer aldı. 

CryptoQuant’ın Quicktake piyasa güncellemelerinden birine katkıda bulunan analist Woo Minkyu, 9 Aralık tarihinde “Ocak 2023’ten Aralık 2023’e kadar SSR (Stablecoin Arz Oranı) önemli ölçüde artış gösterdi. Bu durum, piyasa katılımcılarının Bitcoin’e fazla değer atfettiğini ve bunun da Bitcoin fiyat artışında itici bir faktör olduğunu gösteriyor” dedi ve şunları ekledi: 

“Bununla birlikte, tarihsel olarak bazı yatırımcıların Bitcoin’i stablecoinlere dönüştürmeyi tercih ettiği görülüyor. Bu da Bitcoin’de kısa vadede bir fiyat düzeltmesi olabileceğini düşündürüyor.”

Bitcoin ve stablecoin arz oranı (SSR) açıklamalı grafiği. Kaynak: CryptoQuant 

Gaah ise mevcut BTC arzının yarısından fazlasının düzeltmeden önceki alım noktasına kıyasla kârda olduğunu belirtti ve uyardı: 

“Göstergenin bu alana girdiği her anda, Bitcoin fiyatında yerel bir zirveye ya da büyük bir zirve yaşandı.” 

Kardaki arz oranı bu ay neredeyse yüzde 90’a ulaştı. Bu oran, Bitcoin’in Kasım 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü tarihten bu yana en yüksek oran.  

Bitcoin kardaki arz oranı. Kaynak: CryptoQuant 

Zorluk seviyesindeki düşüş madencileri rahatlattı 

Son Bitcoin madencilik zorluğu ayarlaması, aylardır gelen en yüksek seviyelere karşı rahatlama sağladı. 

BTC.com’dan alınan verilere göre, BTC fiyatlındaki düşüşten hemen önce gelen ve iki haftada bir yapılan ayarlama, zorluk derecesini yaklaşık yüzde 1 oranında azalttı. 

Bitcoin ağı temel verilerine genel bakış (ekran görüntüsü). Kaynak: BTC.com  

Bu, Eylül başından bu yana yapılan ilk aşağı yönlü ayarlama oldu.  

Kripto analiz firması CryptoSlate’in araştırma ve veri analisti James Van Straten’e göre bu durum, başlangıçta düşündürücü olsa da endişelenmek için bir neden yok: 

“Eylül ayından bu yana Bitcoin için ilk negatif zorluk ayarlaması madenciler için memnuniyet verici bir rahatlama. Bu, art arda altı yukarı yönlü ayarlamaya son verdi.” 

Cointelegraph’ın bildirdiği üzere madenciler rekabette, donanım ihtiyacında ve zincir içi ordinals yazıtları sayesinde gelirlerde artış gözlemledi.

I believe we’re at the start of a #Bitcoin bull run.

Miner revenues are starting to break to the upside above the 365DMA, which has occurred in previous bull runs.
Miners are flying, ETF will act as an extra catalyst. Another reason share prices should continue to increase pic.twitter.com/5TltWkGIAv

— James Van Straten (@jimmyvs24) December 8, 2023

Tüm bunlar, blok sübvansiyonunu yüzde 50 oranında azaltacak Nisan ayındaki yarılanmadan önce yaşandı. DecenTrader’dan Filbfilb, madencilerin bu olaydan önce BTC stoklamak isteyeceklerini, bunun da pozitif arz dinamiklerine yardımcı olacağını ve hatta yarılanma öncesi BTC fiyatının 48 bin dolar olacağını öne sürmüştü.  

Halen 48 bin dolara devam mı ediyoruz? 

Kısa vadeli işlemler yapan Bitcoin boğaları arasında da 48 bin dolar söylentisi devam ediyor. 

İlgili: Bitcoin’den sert düşüş

Hafta sonu boyunca bu durum, 48 bin doların fiyat hedefi olabileceğini gösteren zincir üzerindeki verilerle pekişmişti. 

Zincir içi analiz firması Glassnode tarafından sunulan bu veri, “yeni bir cüzdan grubunun” ortalama 48.050 dolardan büyük hacimli BTC alımı yaptığını gösterdi. 

Bitcoin varlığına göre ayarlanmış URPD grafiği. Kaynak: Glassnode 

Glassnode’un varlık ayarlı URPD metriği, alımların gerçekleştirildiği ortalama fiyatı ve hacmi takip ederek, bu cüzdan grubunun ikinci en büyük alımı (633.120 BTC) gerçekleştirdiğini ortaya koydu. 

Popüler analist ve Crypto Spaces sunucusu MartyParty ise”Hızla 48 bin dolara gidiyoruz” yanıtını verdi. 

DecenTrader ise kaldıraçlı short likiditesinin büyük kısmının mevcut spot fiyat ile 48 bin dolar bandı arasında yer aldığını ifade etti. 

BTC/USD likidite haritası. Kaynak: DecenTrader  

Bu yazı sadece bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bu hafta, Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken beş şey
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!