Bu hafta, Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken beş şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, yatırımcıların 18 ayın en yüksek seviyelerine yakın fiyat tahminlerinde bulunduğu yeni bir haftaya başlıyor. Peki sırada bizleri bekleyen neler var?  

BTC fiyatı geçen hafta 38 bin doların üzerine çıktı ancak o zamandan beri test edilen “mikro aralık” nedeniyle boğalar ile ayılar arasındaki savaş henüz sonlanamadı. 

Piyasanın odak noktası, “Derin bir geri çekilmeyle düşüş mü gelecek yoksa 40 bin dolara yolculuk mu başlayacak?” sorusu oldu.

Önümüzdeki birkaç gün içinde Bitcoin trendini etkileyecek çeşitli potansiyel katalizörler ortaya çıkarken, piyasanın destek alacağına dair işaretler de bulunuyor.  

Aylık kapanışta volatilite beklenirken öncesinde bir dizi makroekonomik olay, bazı sürpriz fiyat hareketleri yaşanmasına neden olabilir. 

Cointelegraph olarak, önümüzdeki hafta Bitcoin fiyatını etkileyebilecek faktörlere sizler için göz attık.  

Aylık kapanış yaklaşırken BTC fiyatı sadece yüzde 10 artış gösterebildi 

Aylık kapanış, Bitcoin’in dönüm noktasında olduğu bu haftada, günlük işlem yapan yatırımcılar için önemli bir role sahip

Cointelegraph’ın bildirdiği üzere, aşağı yönde denenmemiş fiyat seviyeleri ve yukarı yönde 40 bin dolarının cazibesi nedeniyle kırılması zor bir günlük işlem aralığı oluşuyor. 

Ne boğalar ne de ayılar BTC/USD paritesinde giderek daralan bu koridoru yerinden oynatamıyor ve günlük zirveler bile az sayıda ve kısa ömürlü oluyor. 

Cointelegraph Markets Pro ve TradingView verileri son haftalık kapanışta, Bitcoin’in toparlanmadan önce 37.100 doların altına düşmesiyle alım emirlerinin yerine getirildiğini gösteriyor. 

BTC/USD saatlik grafik. Kaynak: TradingView 

Popüler trader Skew ise alış eğiliminin artmasının tam zamanı olduğunu belirterek şunları söyledi:  

“Spot alıcılar sıçramaya öncülük etti ve sonunda perpetual alıcılar zorunlu teklif vermek zorunda kaldı. Çoğunlukla short pozisyon açanlar piyasadan çıkmaya zorlandı.” 

Şimdi AB ve ABD spot piyasalarında tekliflerin olup olmadığını görmek önemli.”

Skew, spot fiyatın hem üstünde hem de altında bulunan likidite bölgelerine atıfta bulunarak 37 bin dolar ve 38 bin doların izlenmesi gereken kilit seviyeler olduğunu belirtti.  

Skew, en büyük küresel borsa Binance’in sipariş defteri hakkında “37 bin doların altında çok sayıda teklif var, bu nedenle spot alıcılar net satıcı olmaya devam ederse bu, aşağıdaki teklifleri doldurmak için gereken ivmeyi yaratacaktır” diye konuştu. 

“Likidite yani arz sorusuna gelince, bu 38 bin ile 40 bin dolar arasında kalıyor. Yükseliş için önemli bir alan.”

Binance emir tahtası. Kaynak: Skew/X 

Aylık kapanışa sayılı günler kala, Bitcoin sadece yüzde 7,8 aylık artış göstererek, Kasım 2023’ü sıradan bir hale getirdi.  

Zincir veri platformu CoinGlass’tan alınan veriler, Kasım ayında her iki yönde de çok daha güçlü BTC fiyat hareketleri yaşandığını gözler önüne serdi. 

Yılın dördüncü çeyreğinde toplam yüzde 40 artış gerçekleşti.  

Bitcoin aylık kazançlar. Kaynak: CoinGlass s

Fed enflasyon verileri makro olaylara sebebiyet veriyor 

Kasım ayı sona ererken Bitcoin yatırımcılarını volatiliteyi tetikleyen klasik bir hafta bekliyor.  

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası, önümüzdeki günlerde enflasyonla ilgili bazı önemli veriler yayımlayacak ve bu veriler gelecek ayın faiz oranı politikasına ilişkin kararı da etkileyecek.  

Fed Başkanı Jerome Powell üst düzey Fed yetkililerinden hafta boyunca gelecek yorumların ardından 1 Aralık’ta konuşma yapacak.  

Piyasaları en çok ilgilendiren açıklamalar yüksek ihtimalle 29 Kasım’daki üçüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) ve 30 Kasım’daki Ekim ayı Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) ile ilgili açıklamalar olacak.  

Daha önce ABD makro verileri, enflasyonun piyasa beklentisinden hızlı bir şekilde azaldığını ortaya koyarak risk varlıkları ile ilgili olumlu değerlendirmeler yapılmasına yol açmıştı.  

Key Events This Week:

1. New Home Sales data – Monday

2. Consumer Confidence data – Tuesday

3. Q3 GDP data – Wednesday

4. PCE Inflation data – Thursday

5. Fed Chair Powell Speaks – Friday

6. Total of 10 Fed speaker events

We are two weeks out from the December Fed meeting.

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) November 26, 2023

Finansal yorum kaynağı The Kobeissi Letter, bu durumu yaptığı X paylaşımında “Önümüzde dolu bir hafta var ve volatilite de yüksek olacak” şeklinde özetliyor.  

CME Group FedWatch Tool verilerine göre Fed’in faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutma olasılığı neredeyse yok. 

Fed hedef faiz oranı olasılıkları grafiği. Kaynak: CME Group  

GBTC gözünü BTC paritesine dikti 

Bitcoin hâlâ ABD’li düzenleyicilerin ülkenin ilk spot borsa yatırım fonuna (ETF) yeşil ışık yakmasını beklerken, piyasalardaki hava durumun iyiye doğru gittiğini gösteriyor.  

İyimser hava hiçbir yerde, en büyük Bitcoin kurumsal yatırım aracı Grayscale Bitcoin Trust’ta (GBTC) olduğundan daha belirgin değil. 

Kendisi de bir spot ETF’e dönüştürülecek GBTC, temel varlık çifti BTC/USD paritesine hızla yaklaşıyor.  

CoinGlass verilerine göre bir zamanlar yüzde 50 iskontoya sahip GBTC hisse fiyatı 24 Kasım itibarıyla net varlık değerine yalnızca yüzde 8’lik bir iskontoya sahip.  

GBTC, varlık ve BTC/USD grafiği (ekran görüntüsü). Kaynak: CoinGlass

Fonun yeniden yapılandırılması, hem başarılı bir ETF’in hayata geçmesi hem de Bitcoin’e ilk kez gerçek kurumsal ilginin ortaya çıkması konusunda önemli bir rol oynuyor. 

Kripto araştırma firması Reflexivity’nin kurucu ortağı William Clemente hafta sonunda verilere tepki göstererek, “Görünüşe göre piyasa ETF onayının yakında çıkmasını bekliyor” diyor. 

Bununla birlikte dikkat çeken tarihlerin hepsi yeni yıldan sonra geliyor. 

Trade şirketi QCP Capital, Telegram kanalı abonelerine gönderdiği son piyasa güncellemesinde, Bitcoin Genesis blokunun 15’inci yıldönümüne denk gelen 3 Ocak 2024 tarihinde ETF onayı gelmesinin mümkün olduğunu savunuyor.  

10 Ocak tarihinde sıradaki spot ETF olan ARK Invest için son onay tarihi yaklaşıyor çünkü ARK başvurusu da ilk onay partisine dahil edildi. 

ARK’ın reddedilmesi ve geri kalanların bir kez daha ertelenmesi durumunda, son onay tarihi Blackrock ve ana aday grubunun kendi son onay tarihleri 15 Mart 2024 tarihine kayıyor. 

Bitcoin hash oranı 500 exahash seviyesini geçti 

Nisan 2024’te blok ödüllerinin yarıya inmesinden önce Bitcoin madencileri ağa rekor düzeyde işlem gücü aktarıyor.  

Bu işlem gücünün ölçüsü hash oranı şu anda şimdiye kadarki en yüksek seviyelerinde ve bu ay ilk kez saniyede 500 exahash’i (EH/s) geçiyor.  

Bitcoin hash oranı ham verileri (ekran görüntüsü). Kaynak: MiningPoolStats  

Bu başarı sadece psikolojik bir noktayı temsil etmekle kalmıyor, BTC fiyatı zirvenin yüzde 50 altında işlem görmeye devam etse de madencilerin piyasa geleceğine inancının altını çiziyor. 

Aynı zamanda, zincir içi analiz platformu CryptoQuant verilerine göre, bilinen madenci cüzdanlarından borsalara yapılan transferler son yedi yılın en düşük seviyesinde.  

Analist Caue Oliveira Quicktake piyasa yorumunda, “Bitcoin madenci cüzdanlarından borsa cüzdanlarına hareket, nihayetinde bu kuruluşların açık piyasadaki faaliyetlerini temsil ediyor” diyerek yaşanan durumu özetliyor ve ekliyor:

“Bitcoin’in borsalara girişi, BTC’nin bu platformlardaki likiditesini artırarak piyasada ek satış baskısı oluşturuyor.”

Bitcoin madencilerinin borsa transfer akışları. Kaynak: CryptoQuant  

Oliveira, madencilerin her zaman varlıklarının bir kısmını sattığını ancak mevcut 90 BTC’lik aylık ortalamanın 2017’den bu yana en düşük seviye olduğunu belirtti. 

Bitcoin borsa bakiyeleri düşmeye devam ediyor  

Para çekme işlemlerinin durdurulmasının ve en büyük kripto borsalarından bazılarına yönelik yasal işlemlerin neden olduğu kargaşanın ardından, BTC bakiyeleri bir kez daha düşüş eğilimi gösteriyor.  

Zincir üstü analiz firması Glassnode’un son verileri, 26 Kasım itibariyle önemli borsaların toplam stokunun 2,332 milyon BTC’ye ulaştığını belirtiyor. 

Ekim ayındaki düşük seviyeler haricinde bu, Nisan 2018’den bu yana görülen en düşük BTC miktarı. Mart 2020’deki zirvesinde, COVID-19 ile birlikte bu miktar toplam 3,321 milyon BTC olmuştu.  

Bitcoin borsa denge tablosu. Kaynak: Glassnode  

Kasım ayında yatırımcıların Binance’e verilen 4,3 milyar dolarlık rekor para cezasına verdikleri tepkiler ve Poloniex ile HTX’in yaşadıkları saldırı sonrasında para çekme işlemlerini tamamen durdurması nedeniyle tablo daha da karmaşıklaşıyor.  

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bu hafta, Bitcoin ile ilgili bilmeniz gereken beş şey
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!