Bitcoin’in 37 bin doları aşamamasının üç nedeni

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, 10-12 Kasım arasında 37.000 doların üzerine çıksa da 13 Kasım’da duraklayarak 35.000 dolara doğru bir düzeltme yaşadı. 

Bu ani hareketler, 121 milyon dolar değerindeki long vadeli işlem sözleşmelerinin tasfiyesini tetikledi. BTC fiyatı, 14 Kasım’da 35.8000 dolar civarında sabitlenirken yatırımcılar bu gerilemenin ardındaki temel faktörler üzerine düşünmeye başladı. 

Bitcoin 12 saatlik fiyat grafiği. Kaynak: TradingView

ABD enflasyonu ve hükümetin kapanması söylentilerinin fiyat üzerindeki etkisi

BTC’nin son fiyat hareketindeki katalizörlerden biri, 14 Kasım’da ABD enflasyon verilerinin beklenmedik şekilde yumuşaması oldu. ABD TÜFE’si, ekim ayında 2022 yılına kıyasla yüzde 3,2’lik artış gösterdi ve bu ABD açık pozisyonlarının getirilerinde düşüşe yol açtı. 

Bu, geleneksel varlıklarda satın alma faaliyetini tetiklerken potansiyel olarak Bitcoin gibi alternatif riskten korunma araçlarına olan talebi azalttı. Fed’in durgunluğa sebep olmadan enflasyonu başarılı bir biçimde düşürme stratejisi sonuç verirse, Bitcoin bir hedge aracı olarak çekiciliğinin bir kısmını kaydetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. 

Moody’s derecelendirme kuruluşu, 11 Kasım’da ABD kredilerine ilişkin görünümü durağarandan negatife düşürse de bu durum Bitcoin ve diğer alternatif riskten korunma araçlarına olumlu bir yönelmeye sebep olmadı. Yatırımcılar, bunun yerine kısa vadeli yüzde 5,25 sabit gelirli araçlara sığındılar ve bu durum altının artan borç seviyelerine ve küresel ekonomik zorluklara karşın neden 2000 doları aşmak için mücadele ettiğini gösterdi. 

Çin’de ekim ayı bireysel yatırımcıların satış verileri yüzde 7,6 oranında artış göstererek mayın ayından bu yana en hızlı artışa tanık oldu. Bu toparlanma, başta emlak sektörü yatırımlarında yılın ilk on ayında görülen yüzde 9,3’lük düşüş olmak üzere temel sorunları gizlemektedir. Çin’in politika desteği ve likidite enjeksiyonları da dahil olmak üzere ekonomik teşvik önlemleri yalnızca mütevazi kazançlar sağladı.

Çin’in ekonomik durumu, ülkenin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğu göz önüne alındığında yatırımcıların BTC gibi riskli varlıklara karşı temkinli duruşunun sebebini gösterebilir. Ek olarak ABD hükümetinin kapanmasına ilişkin tehditler de varlığın performansını etkileyebilir. 

ABD Temsilciler Meclisi, hükümetin tatil sezonu boyunca çalışmasını devam ettirmek için mal krizi geçici olarak önleyecek yasa tasarısını 14 Kasım’da kabul etti. Ancak bu tedbir, herhangi bir anlaşma sağlanamaması halinde 2024 yılında federal harcamaların yüzde 1 oranında azaltılması hükmü de dahil olmak üzere önümüzdeki yıl için potansiyel harcama anlaşmazlıkları adına zemin hazırlıyor.

Spot Bitcoin ETF beklentisi ve regülatör faaliyetleri

Kripto para piyasası, 13 Kasım’da sahte bir BlackRock XRP tröst başvurusuna olumsuz tepki verdi. Başlangıçta bu sözde başvuru umutları yeşertse de 9 trilyon dolarlık varlık yöneticisi bu iddiayı hızla reddetti. 

Bu olay, Bitcoin ile doğrudan bağlantılı olmasa da çok sayıda spot Bitcoin ETF başvurusunun SEC tarafından incelenmeyi beklediği hassas bir dönemde gözlerin yeniden kripto sektörüne çevrilmesine neden oldu.

13 Kasım’da Bloomberg ETF analisti James Seyffart, spot Bitcoin ETF onayının ocak ayından önce beklenmemesi gerektiğini söyledi. Bu açıklama, 17 Kasım ve 21 Kasım için planlanan SEC kararlarına ilişkin piyasa beklentilerinin arttığı bir dönemde geldi. 

Küresel ekonomik durgunluk korkusu arttı

Temelde Bitcoin fiyatının 37.000 dolar seviyesine yaklaştıktan düşmesi tek bir olaya bağlanamaz. Yatırımcılar, Bitcoin’in 725 milyar dolarlık piyasa kapitalizasyonu göz önünde bulundurarak pozisyonlarını yeniden değerlendirmiş olabilir. Karşılaştırma yapmak için, büyük bir holding olan Barkshire Hathaway, geçtiğimiz yıl 76,7 milyar dolar kâr açıklarken, 760 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştığını belirtti.

Sonuç olarak, Bitcoin’in 37.000 dolar üzerindeki momentumunu korumada yaşadığı zorluk, Fed’in yumuşak bir ekonomik iniş stratejisini destekleyen veriler ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler gibi faktörlerden etkileniyor. Bu unsurlar, özellikle SEC’in piyasa beklentilerine karşı uygun bir biçimde spot BTC ETF’lerine ilişkin kararları geciktirmesi durumunda, Bitcoin’in değeri için olumsuz bir ortam yaratmaya devam ediyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin’in 37 bin doları aşamamasının üç nedeni
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!