Claims Market verilerine göre FTX talebi 57’ye ulaştı. FTX’in talep fiyatlandırmasındaki bu artış, şu anda iflas etmiş durumdaki kripto borsasının daha önce yatırım yaptığı yapay zeka (AI) şirketlerinin değerlenmesine atfedildi.
Alacaklılar, işletmeler finansal zorluklar yaşadığında veya iflas ettiğinde yatırımlarının bir kısmını telafi etmek amacıyla talepte bulunurlar. Geri kazanılan toplam tutara ilişkin tahminlere dayanarak yatırımcılar bu talepleri alıp satar. Bir talebin fiyatlandırması yükseldiğinde tahmini geri kazanım değerinde artış yaşanır.
FTX’in yapay zeka şirketlerine yaptığı yatırımın değerlenmesiyle iflastan kurtarılabilecek potansiyel miktar da arttı. Tazminat talebi, belirli bir para tutarının yasal olarak talep edilmesidir.
Buradaki talep yüzdesi değeri, platformdan beklenen geri kazanım miktarını ifade eder. FTX tazminat talepleri, yaklaşık yüzde 35-40 ile Celsius, yaklaşık yüzde 50 ile Genesis yüzde 10 ile Alameda ve yalnızca yüzde 7-9 ile Three Arrows Capital (3AC) gibi iflas eden diğer kripto para firmalarıyla karşılaştırıldığında en yüksek değere ulaştı.
FTX tazminat taleplerindeki artış, eski FTX CEO’su Sam BankFried’ın 2 Kasım tarihinde jüri tarafından yedi suçlamanın tamamından suçlu bulunmasıyla sona eren kamu davası sırasında gerçekleşti. Davaya bakan yargıç, Mart 2024 tarihinde davayla ilgili kararını açıklayacak.
FTX tazminat talepleri, iflas süresi boyunca kripto topluluğu arasında önemli bir tartışma konusu olmuştu. Davadaki yargıç FTX’in borçlarını ödemesi için yaklaşık 3,4 milyar dolar değerinde kripto varlık satmasına izin vermişti. Kripto paraların fiyatının yükselmesi ve FTX’in yatırım yaptığı şirketlerin değerinin artmasıyla alacaklılar kaybettikleri paranın önemli bir kısmını FTX’ten geri almaya oldukça yaklaştı.