‘FTX çöküşüyle bütün emeklerimiz boşa gitti’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FTX’in çöküşü, 2022 yılında tüm kripto para piyasasında şok dalgaları yaratsa da iflastan en çok etkilenenlerin başında Solana ekosistemi gelmişti.

Amsterdam’da düzenlenen Solana Breakpoint konferansında Cointelegraph’a özel konuşan Solana kurucu ortağı ve CEO’su Anatoly Yakovenko, Layer-1 akıllı sözleşme blokzincir protokolü üzerine inşa edilen birkaç proje için duyduğu endişeyi dile getirdi.

Yakovenko, “Ben daha çok startup ekosistemleri konusunda endişeliydim. Ekiplerin neye maruz kaldığını bilmiyorduk” dedi. Solana’nın yerel token’ı SOL, FTX’in iflas etmesinin hemen ardından büyük bir düşüş yaşamıştı. Kasım 2022’nin başlarında 36 dolardan işlem gören SOL, FTX borsasının çöküşünden sonraki günlerde 12 dolara kadar düşmüştü. 

Solana’nın beyin takımı ve birkaç yatırımcı ürün, hizmet ve merkeziyetsiz uygulamalar geliştiren yüzlerce ekiple temasa geçerek hasarın bir değerlendirmesini yaptı. Yakovenko’ya göre Solana tabanlı projelerin yaklaşık yüzde 20’si FTX veya Alameda Research’ten yatırım almıştı ve ekosistem girişimlerinin sadece yüzde 5’inin batan borsada fonları vardı. 

En çok acı veren şey de bu oldu. Bu ekipler tüm emeklerinin boşa gittiğini gördüler.

Yakovenko, sermaye toplamak için uğraşan ve bu fonları FTX’e güvenerek teslim eden ekiplerle empati kurabildiğini belirtti:

Fonlarınızı herkesin güvenilir gördüğü bir borsada tutuyorsunuz ve her şey bir anda yok oluyor. Bu, şirketler için çok feci bir başarısızlık oldu.

Bu durumun en iyi örneklerinden biri, Solana merkezli kripto para altyapı firması Coral’ı kurmak için yaklaşık 20 milyon dolar toplayan Armani Ferrante’ydi. Mühendis daha önce, şirketinin FTX’te tuttuğu yaklaşık 14,5 milyon doları kaybettiğini dile getirmişti. 

Armani gibi insanlar gerçekten iki katına çıktı ve şirketlerini yeniden inşa etti. Bu başarısızlığı aldılar ve yeni bir şey inşa etmeye yöneldiler.

FTX ve Solana

Yakovenko, bazı önde gelen Solana projelerinin Sam Bankman-Fried liderliğindeki birkaç yatırımlardan etkilenmesi nedeniyle SOL’un değerinin düştüğünü görmenin yutulması zor bir olay olduğunu kabul etse de bunun, ekosistem projelerine verilen zararın yanında solda sıfır kaldığını söyledi.

Yakovenko “Yürek burkucuydu. Token fiyatının düşmesi berbattı ama kripto piyasası böyle. Her zaman yukarı ve aşağı hareketler olur ama insanların tüm emekleri boşa gitti. Bu gerçekten de acı verici. Ekiplerin büyük çoğunluğunun hayatta kalmasına sevindim” diyerek sözlerine devam etti.

FTX’in çöküşünün birinci yıl dönümü yaklaşırken ortalık sakinleşmeye başladı. Bankman-Fried’in ceza davası sonuçlandı ve eski CEO 3 Kasım tarihinde yedi suçlamanın tamamından suçlu bulundu. Cezanın Mart 2024 tarihinde verilmesi planlanıyor. 

Solana CEO’su ve kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, Amsterdam’daki Solana Breakpoint 2023’ün başlangıcında Cadılar Bayramı kostümüyle bir açılış konuşması yapıyor. Kaynak: Breakpoint

Yakovenko’nun açıkladığı üzere, Solana ekosistemi için umut ışığı var. Birkaç yatırımcı FTX etkisinin yeni nesil akıllı sözleşme layer 1’i desteklemenin önünde bir engel olduğunu söyleyerek kendilerine ulaştı. 

2/ @VitalikButerin recently asked me what I like about @Solana and so I’ll share with the public an adapted & threaded-version of what I wrote to him

— Chris Burniske (@cburniske) December 30, 2022

Yakovenko, Ethereum risk sermayesi yatırımcısı Chris Burniske’nin Solana’nın değer önerisini dile getirmesindeki etkiyi vurguladı:

Temel olarak şimdi Solana’ya bakmanın tam zamanı olduğunu çünkü merkeziyetsizlik için gerçekten kötü olan bu büyük şeyin ortadan kalktığını söyledi. Burada meşru insanlar meşru şeyler inşa ediyor. Onun etkisinin ekosistem üzerinde ve herkesin yeniden ayağa kalkmasında büyük bir payı oldu.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
‘FTX çöküşüyle bütün emeklerimiz boşa gitti’
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!