CME Bitcoin vadeli işlemleri rekor seviyeye ulaştı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin vadeli işlemlerinin açık pozisyonları, Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) 1 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,65 milyar dolara ulaştı.

CME BTC vadeli işlemlerine yükseliş momentumu sürerken yatırımcılar temkinli

Büyük yatırımcıların (large holders) sayısı 31 Ekim haftasında 122’ye ulaşarak rekor kırdı. Bu da kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e olan ilgisinin arttığının sinyalini verdi. Bitcoin CME vadeli işlem primleri, iki yıldan uzun bir sürenin ardından en yüksek seviyeye ulaştı.

Nötr piyasalarında prim genellikle yüzde 5 ila yüzde 10 aralığına düşüyor. Bununla birlikte CME Bitcoin vadeli işlemleri için en son yüzde 15’lik prim öne çıkıyor ve bu da long pozisyonlara olan güçlü talebi ortaya koyuyor. Ortaya çıkan talebin spot Bitcoin ETF onayına bağlı olabileceği ihtimali de endişeleri artırıyor.

CME vadeli işlemlerinden gelen yükseliş hissiyatıyla çelişkili bir biçimde, satım opsiyonlarına olan talep de artmış durumda. Örneğin Deribit borsasında put-to-call faiz oranı altı aydan sonra en yüksek seviyeye ulaştı.

Deribit Bitcoin opsiyonlarının put-to-call oranı. Kaynak: Laevitas.ch

Mevcut 1,0 seviyesi, alım ve satım seçenekleri arasında dengeli bir açık pozisyona işaret ediyor. Yine de bu gösterge daha fazla analiz gerektiriyor çünkü yatırımcılar alım opsiyonunu satarak belirli bir fiyatın üzerinde Bitcoin’e olumlu bir şekilde maruz kalabilir (exposure).

Türev piyasasındaki talep ne olursa olsun Bitcoin fiyatı spot döviz akışına bağlı durumda. Örneğin, 2 Kasım’da 36.000 doların reddedilmesi, yüzde 5’lik bir düzeltmeye yol açtı ve fiyatı 34.130 dolara düşürdü. Bitfinex borsası ilginç bir biçimde bu hareket sonrasında 300 milyon dolarlık net BTC girişi yaşadı.

The fourth biggest inflow of #Bitcoin to @bitfinex yesterday, was roughly $300M; as soon as the inflow started, #Bitcoin started to trend down.

Extremely bullish, significant sell pressure, and #Bitcoin is still above $34,000https://t.co/xVpZcXGAZW pic.twitter.com/I72N686HfH

— James V. Straten (@jimmyvs24) November 3, 2023

Analist James Srtaten’in vurguladığı üzere balina mevduatı Bitcoin’in zayıflayan momentumuyla çakıştı. Straten, bu iki hareket arasında potansiyel bir bağlantı olabileceğine dikkat çekti. 

Bitcoin’in son düzeltmesi, ABD’deki orta ölçekli şirketleri esas alan Russell 2000 Endeksi vadeli işlemlerinin %2,5 artışla iki haftanın en yüksek seviyesine ulaşması sırasında gerçekleşti. Bu durum, Bitcoin hareketinin Fed’in faiz oranlarını yüzde 5,25’te tutma kararıyla bir ilgisi olmadığını gösterdi. 

Benzer bir şekilde altının fiyatının da 1 Kasım ile 3 Kasım arasında 1.985 dolar arasında sabit kalması, Fed’in açıklanmasından etkilenmediğini ortaya koydu.

Borsalardaki BTC kullanılabilirliğinin azalması yanıltabilir

Bitfinex’e günlük 300 milyon dolarlık giriş yapılmasının gösterdiği gibi, borsalardaki mevcut mevduatların değerlendirilmesi, kısa vadeli satış gerçekleştiğine dair net bir resim sunmuyor. Borsalara az miktarda yatılan kripto, yatırımcıların borsalara olan güveninin azaldığını da gösterebilir. 

Lisanssız faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle SEC’in Coinbase ve Binance’e açtığı davaların yanı sıra, FTX’in çöküşü yatırımcıların daha fazla endişelenmesine yol açtı. ABD Senatörü Cynthia Lummis, Adalet Bakanlığı’na yaptığı çağrıda Binance ve Tether’in terör örgütlerinin finanse edilmesinin önünü açtığını ve bu sebeple iki kuruluşa karşı hızlı eylem çağrısında bulundu.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
CME Bitcoin vadeli işlemleri rekor seviyeye ulaştı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!