Bitcoin fiyatı yılbaşına kadar 35 bin doları aşacak mı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel olarak Noel’den önceki haftalarda hisse senedi piyasalarına yansıyan kolektif iyi niyet duygusu, Noel sezonunda yükseliş yaşanmasına neden oluyor. Mevsimsel bir dalgalanma olan bu durum hakkında yazılacak çok bir şey olmasa da bu yıl ABD Merkez Bankası, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve BlackRock’ın bizlere yılbaşı neşesi sunmak için sıraya girmesi çok daha önemli bir ralli yaşanmasına neden olabilir.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu çarşamba günü 2023 yılının sondan bir önceki toplantısını tamamlayarak faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. Bildiğimiz gibi ABD enflasyonu, Fed’in faiz oranlarını 2001 yılından bu yana en yüksek seviye yüzde 5,25-5,5’e çıkaran agresif faiz artırım politikası sayesinde Haziran 2022 tarihinde yüzde 9,1 iken şu anki seviyesi yüzde 3,7’ye çekildi.  

Bu politika tartışmasız bir şekilde başarılı olsa da piyasalar daha yüksek oranların ve hatta bu seviyede devam eden oranların bile ABD’de bir resesyon tetikleme potansiyeli olduğu konusunda derin endişeler duymaya devam ediyor.

İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun 14 Kasım tarihinde açıklayacağı bir sonraki enflasyon verisinin aşağı yönlü hareket göstermesi halinde ve yatırımcıların bir sonraki kararda faiz indirimi olacağını öngöreceği düşünüldüğünde paranın risk varlıklarına akmasını bekleyebiliriz. Bu durum elbette hisse senedi piyasaları ve getiriler düştükçe tahvil piyasaları üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. 

GUNDLACH: THINK CPI WILL COME DOWN BASED ON INFLATION MODEL

— *Walter Bloomberg (@DeItaone) November 1, 2023

Bitcoin’in (BTC) ana piyasalarla güçlü bir korelasyon içinde olması durumunda tüm kripto piyasası bunu takip edecektir. Ancak, J.P. Morgan’ın öngördüğü gibi, ABD merkezli ilk Bitcoin spot ETF onayının 10 Ocak tarihinden önce gelmesi, ekstra bir artış yaşanmasına neden olacaktır. BlackRock başvurusunun onaylandığına dair söylentilerin son birkaç hafta içinde yarattığı heyecan, Bitcoin fiyatını 2022 yılındaki Terra Luna olayından bu yana ulaşmadığı bir seviye olan 35 bin dolara kadar yükseltti. 

Nihai onayın gelmesiyle Bitcoin, Ether (ETH) ve altcoin piyasalarının büyük bir kısmı hızla yükselebilir ancak yatırımcıların “söylentiyi satın al, gerçeği sat” mottosunu hayata geçirmeleri durumunda bu yükseliş çok hızlı olmayabilir. Hatta daha uzun süreli bir ralli başlamadan önce küçük bir düşüş bile görebiliriz. Bununla birlikte, onayların kripto para birimi piyasası için olumlu olacağına dair neredeyse herkes hemfikir. Onayların gelmesi, uzun vadede gerçekten de Covid pandemisinin yarattığı koşulların 2021 yılında BTC fiyatını 60 bin doların üzerine çıkarmasından bu yana kripto piyasalarının en büyük itici gücü olabilir. 

Yıl sonundan önce ABD’de enflasyonun yükselmesi ve İsrail ile Filistin arasındaki gerilimin artması gibi piyasa için potansiyel engeller söz konusu. Bunlardan herhangi biri yıl sonu Noel rallisini frenleyebilir ancak şu anda gidişat böyleymiş gibi görünmüyor.

Bitcoin bu yıl oldukça büyük bir ralli yaşadı. Kasım 2022 tarihindeki FTX çöküşünün ardından BTC fiyatı 15 bin dolara düşmüş ve 2023 yılına 16 bin doların biraz üzerinde bir fiyatla başlasa da yüzde 100’den fazla yükseliş göstererek 34 bin dolara kadar yükseldi. Elbette, Bitcoin’in ani fiyat hareketlerinden faydalanmayı başaranlar yalnızca çok akıllı ya da şanslı trader’lar olabildi. Bazı kripto yatırımcıları ise zararda.

FTX yatırımcıları halen Bitcoin, Ether ve diğer token’ları geri alacağına dair umutlarını korusa da çoğu yüzde 60 ile 70 arasında kayıp yaşayarak bir tür Pirus zaferiyle elde edecek. Bu durum kripto piyasasındaki karamsar havayı açıklamak için yeterli.

O halde yıl sonuna yaklaşırken bir adım geri çekilip Bitcoin ve kripto piyasalarına yeni bir gözle bakmak hepimize iyi gelecektir. Beklediğimiz ve belki de hak ettiğimiz Noel rallisini göremesek bile, kriptonun zorlu bir yılı daha atlatmış ve yılı yüksek bir seviyede bitirmesini kutlayabiliriz. 

Lucas Kiely yatırım portföyü tahsislerini denetlediği ve çeşitlendirilmiş yatırım ürünü yelpazesinin genişletilmesine liderlik ettiği Yield App’in baş yatırım sorumlusu olarak görev yapmaktadır. Daha önce Diginex Asset Management’ta baş yatırım sorumlusuydu ve Hong Kong Credit Suisse’te QIS ve Yapılandırılmış Türevler ticaretini yönetti ve genel müdür olarak görev yaptı. Avustralya UBS’de egzotik türev piyasalarının başındaydı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin fiyatı yılbaşına kadar 35 bin doları aşacak mı?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!