Satoshi Nakamoto’nun Mirası Bitcoin White Paper’ın Yıl Dönümü: 15 Yılda Neler Yaşandı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin’in (BTC) yaratıcısı Satoshi Nakamoto 15 yıl önce bugün Bitcoin White Paper’ını yayınladı.

Satoshi Nakamoto 31 Ekim 2008 tarihinde toplamda 9 sayfadan oluşan Bitcoin White Paper’ını (İzahname) yayınlayarak yeni bir teknolojiyi dünyaya duyurmuştu. Nakamato Bitcoin izahnamesi için “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlığını seçerek daha ilk andan topluluğun dikkatini çekmeyi başarmıştı.

Satoshi Bitcoin izahnamesini paylaşmadan önceki açılış cümlesinde şu ifadelere yer vermişti:

Tamamen eşler arası, güvenilir bir üçüncü tarafın olmadığı yeni bir elektronik nakit sistemi üzerinde çalışıyorum.

Geçen 15 yılda Bitcoin birçok tartışmanın merkezinde yer alırken meşrutiyeti sürekli olarak sorgulandı. Fakat Nakamoto tarafından yayınlanan bu teknik yapı, 15 yıl boyunca hiçbir hata vermeden kusursuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Bitcoin 15 yıllık süreç içerisinde merkeziyetsiz, bağımsız ve güvenli bir kripto para birimi olarak öne çıktı ve dünya genelinde milyonlarca insanın ilgisini çekti. Bu dönüm noktası, kripto para dünyasının geleceği hakkında daha fazla tartışmayı ateşledi.

Halen daha devam eden bu tartışmalı dönem boyunca birçok kez Bitcoin’in dolandırıcılık olduğuna yönelik söylemler medyada yer buldu. 99bitcoins verilerine göre son 15 yılda global medyada 475 kere “Bitcoin öldü” haberi yapıldı.

Bitcoin’in ilk günden bu yana nasıl büyüdüğünü ve evrildiğini gösteren kilometre taşları şu şekilde sıralanabilir:

2008 – Bitcoin White Paper: Satoshi Nakamoto, 31 Ekim 2008’de Bitcoin’in izahnamesini yayınladı. Bu hamle Bitcoin’in temellerini attı.
2009 – İlk Bitcoin bloğu: 3 Ocak 2009’da “Genesis blok” veya “Blok 0” madenciler tarafından çıkarıldı ve Bitcoin’in ilk bloğunu oluşturdu.
2009 – İlk Bitcoin transferi: İlk Bitcoin transferi, Satoshi Nakamoto’nun Hal Finney adlı bir başka kriptografi uzmanına 10 Bitcoin göndermesiyle gerçekleşti.
2009 – İlk Bitcoin madenciliği: İlk Bitcoin madenciliği başladı ve bu yeni Bitcoin’lerin oluşturulmasının temelini attı.
2010 – İlk Bitcoin döviz kuru: BitcoinMarket.com, Bitcoin’in ABD doları karşısındaki ilk döviz kuru hizmetini başlattı.
2010 – Bitcoin ile alınan ilk pizza: 22 Mayıs 2010’da Laszlo Hanyecz, 10.000 Bitcoin karşılığında iki pizza satın alarak Bitcoin ile ilk gerçek dünya işlemini gerçekleştirdi.
2012 – İlk Bitcoin halving: 28 Kasım 2012 tarihinde Bitcoin madenciliğinde ilk ödül yarılanması gerçekleşti.
2013 – 1.000 dolar sınırı: Bitcoin, Aralık 2013’te ilk kez 1.000 doları aştı.
2017 – Bitcoin fiyat patlaması: Bitcoin, 2017’de rekor bir artışla 20.000 doların üzerine çıkarak büyük ilgi çekti.
2021 – Bitcoin Tüm Zamanların Rekoru (ATH): Nisan 2021’de Bitcoin, 60.000 doların üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
2021 – Kurumsal yatırımlar: Birçok büyük kurumsal oyuncu, MicroStrategy, Tesla ve Square gibi şirketler Bitcoin’e büyük yatırımlar yaparak kripto paraya olan ilgiyi artırdı.
2021 – El Salvador’da yasal para: El Salvador, Bitcoin’i yasal bir ödeme şekli olarak kabul eden dünyanın ilk ülkesi oldu.
2021 – Lightning network: Bitcoin üzerinde ölçeklenebilirlik sorunlarını çözmek için geliştirilen Lightning Network, giderek daha fazla kabul gördü.
2022 – CDBC talepleri: Bitcoin, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirmeye çalışan birçok ülkenin radarına girdi.
2023 – Kurumsala yatırımcılar: Bitcoin, kurumsal yatırımcılar tarafından daha fazla kabul görmeye başladı. BlackRock ve Fidelity gibi finan devleri spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunda bulundu.

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Satoshi Nakamoto’nun Mirası Bitcoin White Paper’ın Yıl Dönümü: 15 Yılda Neler Yaşandı?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!