Bitcoin opsiyon verileri BTC fiyatının yükseleceğine dair inancı destekliyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin opsiyon hacimleri 23- 24 Ekim tarihlerinde kayda değer bir artış göstererek son altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu hareket, iki gün içinde BTC fiyatlarında yaşanan yüzde 17’lik artışla aynı zamana denk geldi. Yatırımcılar şimdi BTC opsiyon piyasasındaki artan faaliyetin yalnızca spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) beklentisinden mi kaynaklandığına yoksa BTC fiyatının 34 bin doların üzerindeki son fiyat artışıyla oluşan iyimserliğe kafa yoruyor.

Bitcoin’in bugüne kadarki yüzde 108’lik etkileyici performansı düşünüldüğünde bile, son dönemde kaydedilen kazançlar 2023’te sık görülen bir durum değil. Özellikle, bu tür fiyat hareketlerinin son örneği 14 Mart’ta BTC’nin sadece iki gün içinde yüzde 25,2’lik artış kaydederek 20 bin 750 dolardan 26 bin dolara yükseldiğinde gerçeklemişti. 

BTC cinsinden Deribit BTC opsiyonları günlük hacmi. Kaynak: Deribit

Sadece iki gün içinde 208 bin gibi şaşırtıcı sayıda opsiyon sözleşmesinin el değiştirmesinin üzerinde durmak gerekir. Bu daha geniş açıdan değerlendirildiği vakit, 18 Ağustos’ta gerçekleşen bir önceki zirvede toplam 132.000 opsiyon sözleşmesi el değiştirmişti. Ancak bu durum Bitcoin fiyatının sadece iki gün içinde yüzde 10,7 oranında düşerek 29 bin 090 dolardan 25 bin 980 dolara gerilediği bir dönemde gerçekleşmişti. Bitcoin’in her vade sonu için bekleyen sözleşmeleri ölçen opsiyon ilgisi 26 Ekim’de 12 ayı aşkın süredir ilk kez en yüksek seviyesine ulaştı.

Faaliyetlerdeki bu artış, bazı analistlerin potansiyel “gamma squeeze” riskini vurgulamasına yol açtı. Bu teorik analiz, opsiyon piyasası yapıcılarının olası risklerini hesaplamayı amaçlamaktadır.

the #bitcoin gamma squeeze from last week could happen again

if BTCUSD moves higher to $35,750-36k, options dealers will need to buy $20m in spot BTC for every 1% upside move, which could cause explosiveness if we begin to move up towards those levels

more pic.twitter.com/OA9tJ0ZaK9

— Alex Thorn (@intangiblecoins) October 30, 2023

Galaxy Research ve Amberdata’nın tahminlerine göre, BTC opsiyon piyasası yapıcılarının Bitcoin’in spot fiyatındaki her yüzde 2’lik pozitif hareket için 40 milyon doları karşılaması gerekebilir. Bu rakam önemli görünse de Bitcoin’in 7,8 milyar dolarlık şaşırtıcı düzeltilmiş günlük hacmiyle karşılaştırıldığında sönük kalıyor.

Bitcoin opsiyonlarının hacmini ve toplam açık ilgiyi değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken hususlar arasında bu enstrümanların öncelikle riskten korunma amacıyla mı yoksa nötr-boğa stratejileri için mi kullanıldığı yer alıyor. Bu belirsizliği gidermek için, alım ve satım opsiyonları arasındaki talep farkının yakından izlenmesi gerekir.

Bitcoin opsiyonları satım/alım hacmi oranı. Kaynak: Laevitas

Özellikle, 16 Ekim’den 26 Ekim’e kadar olan dönemde nötrden yükselişe alım opsiyonlarının baskın olduğu ve oranın sürekli olarak 1’in altında kaldığı kaydedildi. 

Tüm bunlarla birlikte, yatırımcıların giderek daha fazla koruyucu satış opsiyonu aramasıyla bu görüntü değişti ve 28 Ekim’de yüzde 68 daha yüksek taleple zirveye ulaştı. Daha yakın bir tarihte, ölçüm 30 Ekim’de nötr değerlendirilen 1,10 oranına kayarak satım ve alım opsiyonları arasında denge kurulduğuna işaret etti.

Bitcoin opsiyon yatırımcıları kendilerine ne kadar güveniyor?

Bitcoin fiyatı 30 Ekim’de 34.000 doların üzerinde seyrederken opsiyon kullanan yatırımcıların kendilerine olan güvenlerinin artıp artmadığını ölçmek için Bitcoin opsiyonlarının delta skew’u analiz edilmelidir. Yatırımcılar Bitcoin fiyatında bir düşüş beklediğinde, delta skew yüzde 7’nin üzerine çıkma eğilimi gösterirken, heyecan dönemlerinde genellikle negatif yüzde 7’nin altına düşer.

Yüzde 25 delta skew, benzer alım (call) ve satım (put) seçeneklerini karşılaştırır. Bu metrik, “korku” yaygın olduğunda pozitife döner, çünkü trader’lar potansiyel aşağı yönlü beklenti içine girerler.

Opsiyon trader’ları yükselişe geçtiğinde bunun tersi geçerlidir ve yüzde 25 delta skew göstergesinin negatif alana kaymasına neden olur. Negatif yüzde 8 ile pozitif yüzde 8 arasındaki veriler genellikle nötr olarak kabul edilir.

Bitcoin 30 günlük opsiyonlar yüzde 25 delta skew. Kaynak: Laevitas

Bitcoin opsiyonlarının yüzde 25 delta skew’u, art arda beş gün boyunca yükseliş bölgesinde kaldıktan sonra 24 Ekim’de nötr bir konuma geçti. Ancak, yatırımcılar 33.500 dolar destek seviyesinin beklenenden daha fazla direnç gösterdiğini fark etti. 

Olağanüstü opsiyon primleri ve devam eden iyimserlik

Bu verilerden iki kayda değer gözlem ortaya çıkıyor. Bitcoin boğaları, 23 Ekim’de başlayan yüzde 17’lik ralliden önce opsiyon sözleşmelerini kullanarak 12 aydan daha uzun bir süredir opsiyonların en yüksek primini ödüyordu. Negatif yüzde 18’lik bir skew oldukça nadir olmakla birlikte muhtemelen spot Bitcoin ETF’sine ilişkin beklentilerle beslenen aşırı güven, iyimserlik anlamına geliyor.

En çok göze çarpan şey ise Bitcoin fiyatının 27 Ekim’e kadarki 15 gün içinde yüzde 26,7 oranında artmasının ardından mevcut negatif yüzde 13’lük skew. Yatırımcılar, normalde kazançlarının bir kısmından korunmak için koruyucu satım opsiyonlarına yönelirdi, ancak bu gerçekleşmedi. Sonuç olarak, alım opsiyonlarına yönelik ilk talep öncelikle ETF beklentilerinden kaynaklansa bile Bitcoin 34 bin doların üzerinde seyretmeye devam ettikçe piyasaya hakim olan iyimserlik devam etti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin opsiyon verileri BTC fiyatının yükseleceğine dair inancı destekliyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!