‘Muhteşem yedili’ borsada büyük kayıp yaşadı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

25 Ekim tarihinde yayımlanan çeşitli raporların ardından, “Muhteşem Yedili” olarak adlandırılan teknoloji hisselerinde toplam 280 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Bu durum, teknoloji sektöründe durgunluğun kapıda olduğuna dair  endişeleri yeniden tetikledi.

S&P 500 endeks değerinin dörtte birini oluşturan Apple, Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet, Nvidia ve Tesla’nın aralarında bulunduğu kaliteli ve değerli hisse senetleri olan teknoloji firmaları “Muhteşem Yedili” olarak adlandırılıyor. 

Google’ın ana şirketi Alphabet, hisse fiyatında yüzde 9’un üzerinde bir düşüş yaşayarak toplam 180 milyar dolar değer kaybetti. Bu, Google hisselerinin Mart 2020 tarihindeki COVID-19 salgınından bu yana en kötü günü.
 

Google’ (Alphabet Inc Class A) son 5 günlük hisse fiyatları. Kaynak: Google Finance

Y Charts’a göre Amazon, Nvidia ve Meta’nın hisse fiyatları sırasıyla yüzde 5,5, yüzde 4,3 ve yüzde 4,2 düştü. 

Apple ve Tesla’nın hisse fiyatlarındaki düşüş yüzde 1,35 ve yüzde 1,9 ile daha düşük oranda gerçekleşirken Microsoft, Azure işinde beklenenden daha iyi bir büyüme raporu yayımlamasının ardından hisse fiyatının yüzde 3,1 artmasıyla trendi bozan yedi şirketten yalnızca biriydi. 

Kobeissi, “Bu, S&P 500’ün son beş ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle sonuçlanan aylardır yaşanan en büyük teknoloji hissesi satışları” dedi. 

Şirketin açıklamasında, “Bu, piyasanın kırılmamasını sağlayan yalnızca birkaç hisse senedi olduğunda gerçekleşmesi çok doğal bir şey” ifadeleri yer alırken, teknoloji hissesi yatırımcılarının resesyon sırasında hisseleri fiyatlamaya başlayabileceğine vurgu yapıldı. 

Kobeissi bir sonraki yanıtında ise “Rüzgar tersten estikçe alıcılar daha da tereddütlü hale geliyor gibi görünüyor” dedi. 

TheFinanceNewsletter.com muhabiri Andrew Lokenauth, “borsa çöküşü” korkularının Google arama trendlerine de yansıdığını ve üç kelimelik terimin aranma oranının geçen hafta yüzde 233 arttığını belirtti. 

Google searches for Stock market crash up 233% in past week.

If the stock market crashed 10%, what stocks are you investing in? pic.twitter.com/TQz8tVyL5U

— Andrew Lokenauth | TheFinanceNewsletter.com (@FluentInFinance) October 24, 2023

Öte yandan CoinGecko’ya göre kripto para piyasası, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki spot Bitcoin ETF onaylarına ilişkin esen olumlu rüzgarın da etkisiyle yükseliş gösterdi ve piyasa değeri geçen hafta yüzde 16,3 artarak 1,3 trilyon dolara yükseldi. 

Bitcoin (BTC), Ether (ETH) ve Binance Coin (BNB) ve XRP son yedi gün içerisinde sırasıyla yüzde 23,3, yüzde 16,7, yüzde 8 ve yüzde 15,2 artış gösterdi. 

Buna karşın kripto piyasasının zorlu makroekonomik koşullar karşısında dayanıklılığıysa test edilmedi.

CoinGecko verilerine göre, ABD’nin gayri safi milli hasılası 2022’nin ilk iki çeyreğinde düştüğünde, kripto para piyasasının değeri de yüzde 61,7 azalarak 2,37 trilyon dolardan 907 milyar dolara gerilemişti. 
 

Son 60 gün içinde kripto para piyasasında yaşanan değişim. Kaynak: CoinGecko 

Analistler, Bitcoin ve teknoloji hisse senetleri ile S&P 500 arasındaki korelasyonun daha fazla kaybolup kaybolmayacağını tartışırken, Multidisipliner Dijital Yayıncılık Enstitüsü’nün geçmiş araştırmaları, Bitcoin’in yüksek volatilite nedeniyle uzun vadede hâlâ “teknoloji hissesi” gibi davranma eğiliminde olduğunu öne sürdü. 

Ancak araştırma firmasının Ekim 2022 tarihli bir raporundan çıkardığı sonuca göre bu durum Bitcoin’i aralarında negatif korelasyon bulunan ABD dolarına karşı güvenli bir liman haline getirebilir. 

1 Eylül tarihinden bu yana süren negatif korelasyon sonucunda Bitcoin yüzde 34 artış gösterdi. NASDAQ ise aynı zaman diliminde yüzde 8,6 düştü. 

Gözlemciler, özellikle bazı bankacılık hisselerinde yaşanan düşüşün ardından, son yatırımcı hareketlerinin Bitcoin’e doğru bir “kaçış” olduğunu belirtti.

It’s almost like I predicted that #crypto would decouple from stocks. And here we are with tech #stocks sinking and #bitcoin rallying. https://t.co/K1R3OIiOgV

— Bryan Ross (@bryanrosswins) October 25, 2023

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
‘Muhteşem yedili’ borsada büyük kayıp yaşadı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!