Hamas’ın kripto kullanımı sektörü köşeye sıkıştırmak için abartılıyor mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın Deutsche Welle dahil ana akım medya organları, “Kripto paraların Hamas’ın terörist saldırısını nasıl desteklediği” başlıklı sansasyonel iddiaları işlerken, Warren da Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısını kripto paralara karşı açtığı savaşta malzeme olarak kullanıyor.

Kripto paraların bu çatışmadaki rolü, İsrail polisinin 10 Ekim’de Hamas’a yapılan bağışlar için kullanılan kripto hesaplarını dondurmasıyla başlıyor. Bu ilk kez olan bir durum değil. 2021 yılında İsrail’in Terörün Finansmanıyla Mücadele Birimi (NBCTF), Hamas’ın bağış kampanyasına bağlı kripto cüzdanlarına el koymuştu.

Binance, bu durum karşısında “uluslararası terör karşıtı yetkililer ile yakın iş birliği yaptı” ancak Warren, 100’den fazla ABD yasama organını konuya yönlendirerek Biden yönetimine Hamas ve iltisaklı kuruluşların kripto para cüzdanlarına sıkı bir şekilde müdahale edilmesini talep eden bir mektup kaleme almış durumda. Warren, bunları kripto para ile bağış toplama çabalarının o dönem daha zor olmasına rağmen gerçekleştirmeyi başarıyor. Mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Mevzuat ve bu yönetim, başka bir trajediye finansman sağlamadan önce kripto para adreslerinden kaynaklı hileli finansal riskler kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır.

Hamas raised millions via crypto in the months leading up to their attack on Israel. @RogerMarshallMD, @RepCasten and I are leading 100+ lawmakers urging the Biden admin to address crypto-financed terrorism.https://t.co/JksREJ3Dgs

— Elizabeth Warren (@SenWarren) October 18, 2023

Yasama organları Biden yönetiminden, Hamas kontrolündeki cüzdanlardaki kripto varlıkların değerini, Hamas’ın operasyonlarının ne kadarının kripto parayla finanse edildiğine ve kripto paranın Hamas’a ve diğer militan gruplara gönderilmesini içeren çeşitli detayların araştırılmasını istiyor. Ayrıca, bu grupların kripto ile bağış almasını kolaylaştıran aktörler hakkında hükümetin elinde tuttuğu bilgilerin açıklanmasını talep ediyor. 

Kripto paralar ve savaş

ABD Hazine Bakanlığı, Gazze merkezli kripto broker’ı Buy Cash Money and Money Transfer Company’e 18 Ekim’de yaptığı bir işlem yüzünden yaptırım uyguladı. Bu işlemde kullanılan Bitcoin’in değeri ise sadece 2.000 dolardı. Bu miktar, Hamas’ın finansmanında kullanılan 100 milyonlarca dolarla karşılaştırıldığında oldukça düşük bir miktar. Yaptırıma tabi tutulan cüzdanda ise sadece 16 dolar var.

The treasury department has sanctioned a Hamas-linked wallet as Politico reports that “Crypto’s role in financing Hamas’ activity has emerged as a hot issue for lawmakers”

The sanctioned wallet has $16 in it and made its last transfer 18 months ago pic.twitter.com/IbsGfyZ3zl

— Conor (@jconorgrogan) October 18, 2023

Hazine Sekreteri Janet Yellen, konuyla ilgili şunları söylüyor:

Hamas teröristlerinin İsrail halkına korku salmak ve zulüm gerçekleştirmekte fon toplama ve kullanma yöntemlerini engellemek için elimizden geleni yapacağız. Buna, çeşitli yaptırımlar uygulamak, yetkileri çerçevesinde Hamas’la iltisaklı varlıkları takip etmek, dondurmak ve ele geçirmek adına müttefiklerimizle ve ortaklarımızla koordinasyon sağlamak dahil.

Teröristlerin kripto para kullanımı büyük ölçüde abartılıyor. Çünkü dolar, kara para aklamanın ana aracı olmaya devam ediyor. Bu durumda ise kripto paranın rolü nispeten küçük kalıyor. Teröristler işlemlerinin takip edilebildiği blokzinciri niye bile bile kullansınlar ki? Bunun da ötesinde, teröristlerin uluslararası toplumdan yardım fonları sızdırma yeteneğiyle kripto paraya pek de ihtiyaçları kalmıyor. Birleşmiş Milletler 2014-2020 yılları arasında Gazze’ye neredeyse 4,5 milyar dolar harcadı. Bunun neredeyse 600 milyon dolarlık kısmı sadece 2020 yılında gerçekleşti. Hamas’la ilgili iddialar arasında Avrupa Birliği fonlarıyla inşa edilen su borularını ev yapımı roketlere dönüştürmek de yer alıyor.

Blokzincir analiz sağlayıcısı Elliptic.co, bu ay yayımladığı bir raporda Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırı esnasında kripto parayla fonlandığını öne sürdü. Bununla birlikte, Hamas kripto parayı ana finansman kaynağı olarak kullanmamış, bunun yerine bankacılık sistemi, para hizmeti işletmeleri ve gayri resmi “hawala” transferlerini tercih etmiştir. Bu küresel finans ağı, yardım fonlarını hayır kurumlarından ve dost ülkelerden Hamas’a gönderir. Hamas 2019’da Telegram kanalı üzerinden kamuoyundan kripto para toplamaya başladı. Bu grup şimdi de ödeme kuruluşları aracılığıyla kripto adresleri oluşturuyor ve kripto para cüzdanlarını gizliyor.

Terör örgütlerinin fon toplama yöntemlerinin çeşitlenmesi ve farklılık göstermesi nedeniyle terörizmde sadece kripto para kullanımına odaklanmak doğru bir yaklaşım değildir. 

Eski CIA analisti Yaya Fanusie, CNN’e verdiği bir röportajda konuyla ilgili şunları söyledi:

Hamas veya diğer terör örgütleri için tek bir finansman yöntemi yok. Onlar fırsatçı ve şartlara hemen adapte olan bir yapıya sahip. Onları durdurma çabaları ise sürekli bir fare ve kedi oyunudur.

Kripto paranın şeffaf doğası nedeniyle Hamas’ın kripto para kullanması hiçbir zaman büyük bir sır olmadı. Bu durum, Hamas’ın dondurulan kripto hesaplarıyla açıkça görülebilir. 

Hamas kripto para kullandığında genellikle düşük miktarda dolar bağışları alır. Bu da örgütün yıllık 300 milyon dolarlık bütçesinin küçük bir kısmını temsil eder. Kripto paranın fiat para ile hareket eden bu örgütler aracılığıyla teröristler tarafından ana kaynak olduğu ve kullanımının ciddi bir tehdit teşkil ettiğini iddia etmek doğru değildir.

Warren’ın kripto karşıtı bu projesi, görünüşe göre bir yanılsama olmaktan öteye gidemiyor. Bu proje, ayrıca terör örgütlerinin geleneksel finansal sistem aracılığıyla nasıl fon topladıkları konusundan da sapmalar gösteriyor.

Kadan Stadelmann bir blokzincir geliştiricisi ve Komodo Platform’un baş teknoloji sorumlusudur. Teknik bilişim ve bilimsel hesaplama için Berlin Teknoloji Enstitüsü’ne katılmadan önce 2011 yılında Viyana Üniversitesi’nden bilgi teknolojisi derecesi ile mezun oldu. Komodo ekibine 2016 yılında katılmıştır.

Bu makale genel bilgilendirme amaçlıdır ve yasal veya yatırım tavsiyesi olarak tasarlanmamıştır ve alınmamalıdır. Burada ifade edilen görüşler, düşünceler ve fikirler yalnızca yazara aittir ve Cointelegraph’ın görüş ve fikirlerini yansıtmak veya temsil etmek zorunda değildir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Hamas’ın kripto kullanımı sektörü köşeye sıkıştırmak için abartılıyor mu?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!