FTX’in kullanıcı sigorta fonu bir yalandan ibaretmiş

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FTX kurucu ortağı Gary Wang’ın ifadesine göre kripto borsası FTX, büyük tasfiyeler yaşanması durumunda kullanıcı kayıplarını önlemek amacıyla oluşturulan sigorta fonunun değerini yanlış göstermek için gizli bir Python kodu kullandı.  

FTX’in eski teknoloji baş sorumlusu Gary Wang, 6 Ekim’de verdiği ifadede, FTX’in 2021’de sözde 100 milyon dolar olan sigorta fonunun uydurma olduğunu ve iddia edildiği gibi borsaya ait FTX tokenlarının (FTT) fon içinde yer almadığını söyledi. 

Wang, kamuoyuyla paylaşılan rakamın FTX Token’ın günlük işlem hacminin 7.500’e yakın rastgele bir sayıyla çarpılmasıyla hesaplandığını dile getirdi.

— FTX (@FTX_Official) February 14, 2021

İddia makamı fon miktarıyla ilgili diğer açıklamaların yanı sıra yukarıda yer alan tweeti de Wang’a sordu. İddia makamı tarafından yöneltilen “Sigorta fonu miktarı doğru muydu?” sorusuna ise Wang tek kelimeyle cevap verdi: “Hayır.”

“Birincisi sigorta fonunda FTT bulunmuyor. Bu sadece USD rakamı. İkincisi, burada görünen rakam veri tabanındaki rakamla uyuşmuyor.” 

6 Ekim’deki duruşmada sunulan belgeler, sözde “Backstop Fonu” veya kamu sigorta fonunun miktarını belirlemekte kullanıldığı iddia edilen kodları gözler önüne serdi. 

From yesterday’s exhibits in US v. Sam Bankman-Fried:

The prosecution shows that the “insurance fund” that FTX bragged about was fake, and just calculated by multiplying daily trading volume by a random number around 7500 pic.twitter.com/EDiVPOHODP

— Molly White (@molly0xFFF) October 7, 2023

Büyük ve ani piyasa hareketleri durumunda kullanıcı kayıplarını engellemek amacıyla tasarlanan FTX sigorta fonu, FTX borsasının web sitesinde de sıklıkla övülüyordu. 
Wang’ın ifadesine göre ise fonun içerdiği miktar çoğu zaman bu kayıpları karşılamaya yetmiyordu. 

Wang’ın anlattıklarına göre 2021’de bir trader, MobileCoin’de büyük bir pozisyon açmak için FTX marj sistemindeki hatadan yararlandı ve bu da FTX’in yüz milyonlarca dolar kaybetmesine neden oldu. 

Bankman-Fried, sigorta fonunun neredeyse tükendiğini fark ettiğinde Wang’a, Alameda’nın zararı “üstlenmesinin” sağlanması gerektiğini söyledi. Alameda’nın bilançoları FTX borsası bilançolarından daha gizli olduğundan, bunun kaybı gizleme girişimi olduğu düşünüldü

Wang, FTX sigorta fonunun iddia edilen dolandırıcılık niteliğini açığa çıkarmanın yanı sıra, Bankman-Fried’ın kendisini ve Nishad Singh’i FTX borsasındakii kodlarda Alameda Research’ün neredeyse sınırsız likidite ile ticaret yapmasına olanak tanıyan “allow_negative” bakiye özelliğini uygulamaya teşvik ettiğini iddia etti. 

Kendisine yöneltilen tüm suçlamaları zaten kabul eden Wang, 5 Ekim’de Bankman-Fried, eski Alameda CEO’su Caroline Ellison ve eski FTX mühendislik direktörü Nishad Singh ile elektronik dolandırıcılık, emtia dolandırıcılığı ve menkul kıymet dolandırıcılığı yaptığını itiraf etmişti. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
FTX’in kullanıcı sigorta fonu bir yalandan ibaretmiş
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!