Çin’den CBDC’lere bir yenilik daha: Akıllı sözleşme özelliği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) dijital yuan, bir dizi yeni açıklanan kullanım durumlarının yanı sıra, yeni güncellemeler ekliyor. Bunlarda bir tanesi ise akıllı sözleşme işlevselliği sağlayan yükseltmeler oldu. 

Yerel kripto para medya kuruluşu 8btc’nin 17 Ocak tarihli bir raporuna göre, söz konusu akıllı sözleşme özelliği, Meituan uygulaması tarafından başlatıldı. Meituan, genel hatlarıyla perakende ve yemek dağıtım hizmetleri sunan bir Çin uygulamasıdır. 

Uygulamanın çalışma sistemi ise şu şekilde ilerliyor; Meituan kullanıcıları bir sipariş verdiğinde ve dijital yuan cüzdanlarıyla ödeme yaptığında, akıllı bir sözleşme tetiklenir ve siparişlerinde anahtar kelimeleri ve satın alınan öğeleri arar. Ayrıca bir kullanıcı günün anahtar kelimeleri listesinden bir şey satın alırsa, bir ödülün bir kısmını kazanmak için çekilişe hak kazanmış olur. 

Bahsi geçen ödül ise yerel olarak hongbao olarak bilinen ve değeri 1.300 dolar değerinde olan 8.888 yuan’lık bir “kırmızı zarfın” payıdır. 

Hongbao ise geleneksel olarak Çin Yeni Yılı zamanlarında iyi şans getirmesi dileğiyle para hediye etmek için kullanılan küçük paketlerdir. 

Bir kullanıcının mesajlaşma uygulaması WeChat dijital kırmızı bir paket gönderdiği görsel. Kaynak: YouTube

Bilindiği üzere Aralık 2022’de dijital yuan cüzdan uygulaması, 22 Ocak tarhindeki Çin Yeni Yılı için benimsemeleri artırmak için kullanıcıların dijital kırmızı zarflar gönderebilmeleri için bir özellik sunmuştu. 

Dijital yuan cüzdanı yeni kullanım alanları sunuyor 

Dijital kırmızı zarf özelliklerinin yanı sıra Çin, son birkaç gün içinde dijital yuan için yeni kullanımlar da ekledi. 

China Securities Journal tarafından 16 Ocak tarihinde yayınlanan bir rapor, dijital yuan’ın ilk defa menkul kıymet satın almak için kullanıldığını ortaya koydu. Cüzdan kullanıcıları, ayrıca CBDC’leri menkul kıymet satın almak için de kullanabiliyor.  

Öte yandan dijital yuan için yeni kullanım alanları ise özellikle Çin’in CBDC’leri benimsemede zorluk çektiği dönemlerde geldi. 

Bilindiği üzere Çin Merkez Bankası’nın eski bir yöneticisi, 2022’nin son ayında CBDC kullanımlarının çok düştüğüne ilişkin kamuoyuna itirafta bulunmuştu. 

Son olarak 10 Ocak’ta merkez bankası, ilk defa dijital yuan’a ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, CBDC’nin 2022 yılında dolaşımdaki 10,47 trilyon yuan’ın (1,54 trilyon dolar) kabaca yüzde 0,13’ünü temsil ettiğini ortaya koydu. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çin’den CBDC’lere bir yenilik daha: Akıllı sözleşme özelliği
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!