Tayland Merkez Bankası’ndan sanal banka müjdesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tayland Merkez Bankası’ndan müjde. Merkez Bankası, sanal bankaların ilk defa ülkede faaliyet göstermesine izin verme planlarını açıkladı. Bloomberg raporuna göre, finansal şirketler 2024 yılına kadar hizmet vermeye başlamış olacak.  

Merkez Bankası tarafından yayınlanan “Sanal Banka Lisanslama Çerçevesi Danışma Belgesi” isimli bir dosyada 2023 yılında sanal bankaların finansal hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet göstermesine imkân tanıyacağı belirtiliyor. Tayland, bu hareketi ile görünüşe göre rekabeti artırmak ve ülkenin ekonomisinin büyümesini sağlamak istiyor. 

Tayland Merkez Bankası, ayrıca 2024 yılına kadar ilgili şirketler için üç ayrı lisans zorunluluğu başlatacak. Paylaşılan rapora göre, söz konusu lisansların verilmesi için ise denetimle ilgilenen 10 ayrı taraf bulunuyor. 

Ayırca, düzenleme ve denetimlerin, lisans çerçevesi altındaki geleneksel ticari bankalara nasıl uygulanıyorsa sanal bankalar için de o şekilde uygulanması bekleniyor. Başvuruda bulunan nitelikli şirketlerin ise daha fazla gereksinimleri karşılaması beklenecek. 

Tayland Merkez Bankası ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Sanal bankalar sorumsuz kredilerle bir yarış içerisine girmemelidir. Belirli taraflara istisnalar uygulamamalı ve baskın piyasa koşullarını kötüye kullanmamalıdır.” 
Sanal bankaların ipleri, Tayland yetkilileriinin elinde olacak

Merkez Bankasına göre, sanal bankalar faaliyetlerine başladıkları ilk yıllarında kısıtlı hizmetler verebilecek. Sıkı denetimle faaliyete izin verme eylemi ile de finansal sistemik riskleri önlemek amaçlanıyor. Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ayrıca kriptolar içinde kuralları sıkılaştıracağını açıkladı. Tayland SEC, kriptolara ilişkin kuralları sıkılaştırmasının gerekçesi olarak da kullanıcı korumasını artırmak olduğunu belirtti. 

Bilindiği üzere Tayland’da son zamanlarda mobil ödeme, e-ticaret ve kripto para birimlerine olan talep gittikçe artmaya devam ediyor. Bunun üzerine Cointelegraph tarafından da bildirildiği gibi Tayland, blokzincir teknolojisinin benimsenmesini desteklemek için Macaristan ile bir teknoloji iş birliği anlaşması imzaladı. 

Öte yandan ülke, 2022 yılında pek çok teknoloji anlamında pek çok yeniliğe imza attı. Bunlardan en önemli adımlar ise kripto teknolojilerine yönelikti. Bilindiği üzere Tayland, neredeyse 10 bin kullanıcı için pilot bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) planı başlattı. Ayrıca Tayland, kripto benimsemelerinde ülke olarak son bir yılda büyük bir rol oynadı. Analiz şirketi Chainalysis’in yaptığı bir Küresel Kripto Kabul Endeksi’nde ise Tayland, 8. sırada yer alıyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Tayland Merkez Bankası’ndan sanal banka müjdesi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!