Cardano ekosistemi, yeni yan zincir araç kiti başlatıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cardano (ADA) ekosisteminin arkasındaki ekip, ocak ayının sonlarına doğru yeni yazılım araç kiti yayınlayacağını duyurdu. Bu araç kitinin, geliştiricilerin ekosistemi iyileştirmeyi amaçladığı Cardano’da özel olarak oluşturulmuş yan zincir dağıtmalarını sağlaması bekleniyor. 

Cardano’nun ekosistemini iyileştirmek için başlatacağı araç kiti haberi ise 12 Ocak’ta Charles Hoskinson tarafından bir blokzincir mühendislik şirketi Input Output Global (IOG) tarafından duyuruldu. Duyuruyla birlikte, yan zincir araç seti için resmi teknik belgeler de paylaşıldı. 

⛓️ The #Cardano sidechain toolkit was previewed at #IOScotFest, and we’re happy to share the first iteration is out now.

Here’s the lowdown on this exciting new project! https://t.co/Ny9tQuJh5K

— Input Output (@InputOutputHK) January 12, 2023

IOG geliştiricileri daha önce bu araç kitini, Ethereum Virtual Machine (EVM) uyumlu bir yan zincir genel test ağını kavram kanıtı olarak oluşturmak için kullanmışlardı. Denetim tamamlandığında ise herkesin merkeziyetsiz uygulamaları dağıtabilmesi, akıllı sözleşmeler oluşturabilmesi ve token’ları farklı test zincirleri arasında taşımaya başlayabilmesi bekleniyor. 

Söz konusu araç kiti ayrıca yan zincir yaratıcılarına kendi konsensüs mekanizmalarını seçmelerine imkân tanıyacak. 

Cardano ana zinciri ile sipariş üzerine yapılmış yan zincirler arasındaki değer ve verilerin nasıl aktarılacağını anlatan diyagram. Kaynak: Cardano

Yan zincir kavramı, bağımsız bir blokzinciridir. Yan zincirler genellikle ana ağa ölçeklenebilirlik eklemeye çalışır ve bu da genellikle merkeziyete ve güvenliğe öncelik verir. 

Bununla birlikte IOG, yan zincir geliştirmelerinin Cardano ekosisteminde kitlesel benimsemeleri kolaylaştırmasını umuyor. IOG, yakın gelecekte ise Cardano yan zincirleri ve ortak zincir ailesinin ortaya çıkmasını bekliyor. 

Cardano topluluğu çok heyecanlı

Cardano tarafından açıklanan yeni geliştirme haberi, toplulukta büyük etki yarattı. Bununla birlikte büyük bir heyecana kapılan Cardano topluluğundan bir üye, bu güncellemenin ADA fiyatını olumlu yönde etkileyebileceğini söyledi.

2023 is the Year of #Cardano sidechains

– Midnight privacy sidechain
– Sidechains Toolkit EVM compatible
– Milkomeda, first Cardano sidechain
– …more to come

Do you remember what happened when people started to build sidechains/tokens on Ethereum?
Take that and make it x10. https://t.co/n8KWCX2SVh

— Cardano Hieronymus (@CardanoHumpback) January 12, 2023

Cardano hayranlarından bir başka üye ise yeni araç kiti dağıtımının çok iyi bir hamle olduğunu belirtti. Buna ek olarak üye, yeni araç kiti ile birlikte Cardano için yan zincir kullanımının büyük ölçüde artacağını kaydetti. 

Great move by @InputOutputHK I believe this help spread the usage of Sidechains for Cardano which is a good strategy if it evolves to use mithril / state proofs

As a core contributor to @Milkomeda_com we will continue to lead and hopefully support others to join https://t.co/auqp2TkEg1

— nicoarq (@NicoArqueros) January 12, 2023

Ne var ki IOG, söz konusu araç kitinin tüm sorunları kökünden çözmeyeceğinin de altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:

“Köprü deneyimi, halka arz ödül mekanizması ve güvenlik modeli gibi iyileştirilmesi gereken bazı alanlar var. Geri bildirim, düşünce ve öneriler için ihtiyatlı ve istikrarlı bir şekilde iş birliği yaparken tüm bu alanlar üzerine toplulukla birlikte çalışılacaktır.” 

Cardano’nun yol haritasına göre, yan zincir iyileştirmelerinin yanı sıra protokol, yakında Cardano ekosisteminde birlikte çalışabilirliği artırmak için “Basho aşamasının” bir parçası olarak paralel muhasebe modelleri de sunacak. 

İlginizi çekebilir: Cardano’nun yeni algoritmik stablecoin’i için tarih verildi!

IOG, daha önce de Cardano’ya yan zincir çözümü önermişti

Söz konusu yeni araç kiti, IOG’nin Cardano’ya entegre ettiği ilk yan zincir çözümü değildi. IOG, yan zincir geliştirmesini sağlamak için Temmuz 2022’de daha temel bir EVM uyumlu yan zincir oluşturmuştu.

Cardano ayrıca, akıllı sözleşme dağıtımını daha verimli hale getiren ve merkeziyetsiz uygulamaların daha düşük maliyetlerle çalışmasını sağlayan, Vasil Hard Fork güncellemesini ise Eylül 2022’de gerçekleştirdi. 

Son olarak ADA fiyatı, son bir haftada yüzde 19,11 değer kazandı. Haberin çevrildiği yayın saati itibarıyla da ADA, 0,330 dolar seviyelerinden alıcı bulmaya devam ediyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Cardano ekosistemi, yeni yan zincir araç kiti başlatıyor!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!